Kategorier: Miljø  -  Julemad

Hvad skal man gå efter, når man vil være sikker på, at anden til jul har haft et ordentligt liv? Bliv klogere på at vælge en and med bedre dyrevelfærd.

En and der giver god smag i munden Mortens Aften 

Ænder har, ligesom alle andre dyr, en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet et liv under forhold med god dyrevelfærd. Det gælder ikke mindst for ænder og andet fjerkræ, som er de landbrugsdyr, der lever flest sammen og har mindst plads.

Næbkupering, plads og adgang til badevand og udendørs arealer

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, adgang til badevand og en stribe andre parametre, fortæller Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

"Alt for store flokke kan stresse ænderne i sådan en grad, at de bliver aggressive og begynder at bide og skade hinanden. Især berberianden er fra naturen meget aggressiv over for artsfæller. Pekinganden er derimod mindre aggressiv og derfor mere egnet til at gå i store flokke. Man bør derfor som forbruger først og fremmest gå efter dén og ikke købe berberianden," opfordrer hun. 

Hvad er næbkupering?

Næbkupering eller trimning, hvor man fjerner det yderste af næbbet, bruges især blandt de mere aggressive racer som berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, hvorvidt næbkupering er anvendt, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om der er adgang til badevand.

Som forbruger kan man vælge en økologisk and, da økologiske ænder ikke næbkuperes, og de har adgang til badevand. 

Køb dansk

Derudover foreslår Pernille Fraas Johnsen, at man går efter danske ænder, og allerhelst en frilandsand, der har mærket 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse'. 

”Køber du en dansk and, får du en pekingand fra en produktion med en lavere belægningsgrad, så ænderne har bedre plads, og frilandsanden lever desuden på friland en stor del af livet. Der er også typisk kortere afstand til slagteriet, så ænderne ikke skal transporteres så langt til slagtning,” siger hun.

Stop Spild Af Mad: Reducering af madspild gennem innovative løsninger og partnerskaber
Forbrugernyt
Fra idé til bevægelse: Historien bag Stop Spild Af Mad 

Madspild er noget, de allerfleste danskere er bevidste om – men vidste du, at Danmarks kamp mod madspild startede med én persons initiativ?

I dag er Stop Spild Af Mad en af de mest indflydelsesrige bevægelser på området, men vejen dertil har været både lang og banebrydende. Bag organisationen…

Læs mere
Fødevarepriser: De bedste tips til at spare på madbudgettet og reducere spild
Miljø
Høje fødevarepriser? Sådan får du pengene til at række længere 

Madspild er ikke kun et miljøproblem – det er også en økonomisk udfordring. Med fødevarepriser, der er steget med næsten 25% siden 2021, mærker de fleste det i husholdningsbudgettet. Samtidig viser nye tal, at hver femte dansker er bekymret for de stigende priser.

Men ved at planlægge vores…

Læs mere
Genbrugsbutikker på nettet oplever stigende efterspørgsel
Forbrugernyt
Bæredygtigt tøjforbrug: Flere vælger genbrug online 

Flere danskere end nogensinde vælger at købe genbrugstøj på nettet, og trenden ser kun ud til at vokse. Den stigende interesse for secondhand-mode skyldes en kombination af økonomiske fordele, en øget bevidsthed om bæredygtighed og en generel ændring i forbrugsvaner. Online-platforme gør det lettere…

Læs mere
Fødevarepriser: I takt med stigende fødevarepriser er det blevet vigtigere end nogensinde at få mest muligt ud af sine råvarer
Miljø
Spar på madbudgettet: Sådan genbruger du rester af kødsauce til nye retter  

Pasta med kødsauce er en klassiker i mange danske hjem, men ofte ender der en rest i køleskabet, som enten bliver glemt eller smidt ud. I stedet for at lade den gå til spilde, kan du forvandle resterne til nye, lækre retter, der både sparer penge og minimerer madspild. Med lidt kreativitet kan en…

Læs mere
Fødevarers holdbarhed: Så længe kan dine fødevarer holde sig
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Bæredygtigt forbrug: De bedste råd til en grønnere livsstil
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil træffe et bæredygtigt valg. Langt de fleste danske juletræer behandles med ukrudtsmidler som Roundup og kunstgødning, hvilket kan have negative konsekvenser for miljøet. Selvom brugen af sprøjtemidler er lovlig i…

Læs mere
Forbrugernyt
Slik og snacks er også et problem for miljøet 

Forbruget af slik og snacks er ikke kun en sundhedsmæssig bekymring, men udgør også en betydelig belastning for miljøet. Ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd udleder produktionen af et kilo chips omkring 20 gange mere CO₂ end et kilo rå kartofler. Slik bidrager endda med en endnu større…

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^