Juleskinke
Ingredienser:
- 1 røget skinke fri for fedtkant
- Vand der dækker
- 4 laurbærblade
- ½ spsk nelliker
- 1 løg i kvarter
- 2 spsk honning
- 3 spsk sennep
- 4 dl fond fra skinken
- En håndfuld hele kryddernelliker
Tilberedning:
- Kog skinken med krydderier og løg i den tid der står på emballagen (eller som slagteren siger). Sæt den herefter i ovnen på bagepapir.
- Bland honning og sennep godt sammen og smør det på skinken. Sæt kryddernelliker i stegen.
- Lad den brune i ca. 20 min. ved 220C – gem suppen.
- Som alternativt til den kogte røgede skinke kan du stege 270 g skinke schnitzel/mager kotelet med salt og peber fra kværn. Så kræver det blot en god fond fra andet steds.
Stuvet grønlangkål
Ingredienser:
- 150g grønkål skyllet, befriet for stok og meget finthakket
- 2 spsk mel
- 1 spsk smør
- ca. 4 dl suppe fra skinken
- Salt og peber fra kværn
- 1 knivspids muskat
- En anelse citronsaft/ eddike
- 1 knivspids sukker
Tilberedning:
- Smelt smørret i gryden og vend mel i, fordel mel og smør jævnt. Hæld suppen i lidt ad gangen mens der piskes godt til. Den seje konsistens i saucen udjævner eventuelle melklumper.
- Tilsæt suppe indtil saucen har den rette konsistens. Tilsæt så grønlangkålen og lad den simre i et kvarters tid.
- Smag til med en anelse citron/eddike, løget fra suppen, salt, peber, muskat og en knivspids sukker. Vær forsigtig med salt, da skinkesuppen måske er salt nok.
Brunede kartofler
Ingredienser:
- 5 kartofler (på str. med æg) kogte og pillede
- 1 spsk sirup
- 1 spsk smør
Tilberedning:
- Smelt smørret og så honningen. Vend kartoflerne i det og lad dem simre til de er blevet gyldne.
- Krydder med salt og peber
- Server et par gnavegulerødder til