Firmajulefrokost - Skal, skal ikke?

Kategorier: Jul  -  Brevkasse

Firmajulefrokost - Skal, skal ikke? 

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

______________________________________________

 

 

Hej brevkasse,

Egentlig har jeg bare vænnet mig til at bo og være alene. Jeg er 37 år og - hvis man ser bort fra en tid hvor jeg boede på kollegie - har jeg faktisk altid boet alene. Jeg kan godt føle mig ensom ind i mellem, men for det meste hygger jeg mig bare i mit eget selskab. Jeg har lidt familie, som jeg ser til fødselsdage, og så er jeg jo sammen med mine kollegaer på jobbet. Jeg er ikke sådan rigtig venner med nogen på jobbet. De er venlige og imødekommende, men meget forskellige fra mig. Når jeg skriver til brevkassen, så er det fordi jeg står i et dilemma. Vi bliver med jævne mellemrum inviteret til firmafester, hvor man tager sin ægtefælde eller kæreste med, og snart er det igen tid til den årlige julefest. Sidste år meldte jeg fra, men i år har flere af mine kollegaer sagt, at jeg ikke må melde fra. Min chef har også sagt, at han glæder sig til at se mig til festen, men jeg har virkelig ikke lyst. Jeg har ingen kæreste, og de gange, jeg har været med til firmafester, har jeg altid følt mig udenfor. Jeg føler mig meget presset, tænker på det hele tiden og er i tvivl om jeg skal tvinge mig selv til at tage med.

Hilsen Pernille

______________________________________________

 

Kære Pernille

Der er mange gode grunde til, at virksomheder holder fast i traditionen om en årlig julefest for de ansatte. De festlige arrangementer er som udgangspunkt en måde for virksomhederne at godtgøre, at de er glade for medarbejdernes arbejdsindsats.  Men firmafester kan også bidrage til sammenhold- og fællesskabsfølelsen i en virksomhed, for her har medarbejderne som regel mulighed for at snakke og være sammen på en anden og mere uformelt måde end de har i hverdagen. Den uformelle stemning til firmafester kan gøre det nemmere, at åbne lidt op overfor kollegaerne og måske også snakke om ting af lidt mere personlig karakter. 

Dine kollegaer siger, at du ikke må melde fra festen i år. Har du tænkt over, hvad der mon ligger i det? Har du spurgt dem? 

Det vil måske overraske dig, men når jeg læser dit brev, måden du skriver på, så kan jeg faktisk rigtig godt forstå, dine kollegaer gerne vil have dig med til julefesten. Du virker som et menneske, man får det godt af at være sammen med. Men mens nogen ville opfatte det positivt, sådan at blive opfordret til at komme med til festen, så skriver du, at du føler dig presset… 

Jeg tænker, at du måske føler dig presset, fordi du ikke rigtig har fået tænkt igennem, hvordan du egentlig har det med festen. Jeg forestiller mig, at du måske tænker: ’Hvad nu hvis der kommer nogen, der vil snakke ..’ I så fald vil du jo være tvunget til at bryde med din forestilling om, at du er alene… 

Måske er du i virkeligheden også lidt nysgerrig. Måske mærker du en lille, spirrende lyst til at udforske fællesskabet med dine kollegaer og møde dine kollegaer på en anden måde end du møder dem i hverdagen. Måske har du endnu ikke selv haft den tanke, men jeg får faktisk den oplevelse, at du med dit brev til brevkassen allerede er i gang med at forberede og indstille dig på, at tage med til festen. Hvad tænker du om det?

I dit brev fremstår du som et menneske, der lidt drømmende, flyder med strømmen. Måske har du planer og ambitioner, når det kommer til din karriere, men du har ikke nogen planer for dit sociale liv. Du skriver, at du som regel hygger dig i dit eget selskab, alligevel får jeg den tanke, at du måske er klar til at tage et skridt i retningen af et lidt flere sociale aktiviteter i dit liv. Så måske kunne julefesten være første skridt?

Prøv engang at forestille dig, hvordan en plan for aftenen kunne være: Du kunne på forhånd tænke på 3 – 4 kollegaer, som du ville spørge om noget. Du kunne fx spørge, hvorfor de vælger at komme med til julefesten, og du kan fx også spørge ind til hvornår/hvordan de fik sig en kæreste. Historien om, hvordan man mødte sin kæreste, er en historie, de fleste er glade for at fortælle om. Den er også helt speciel, for den handler jo om, hvordan man pludselig får sig en plan med en anden.

Tag ikke fejl af, at de kollegaer, der har deres mænd/koner med faktisk kan have det sværere end du til sådan en fest. Deres medbragte mænd og koner føler sig nemlig oftest helt udenfor, fordi de jo som oftest slet ikke kender nogen. Og måske kunne netop det, at snakke lidt med din kollegaers medbragte partnere, blive end del af planen for din aften.  De medbragte partnere er, som de sidder der og smiler lidt fortabte, som regel ret nemme at spotte. De vil være lykkelige, hvis nogen henvender sig. Giv dem hånden  og fortæl dem hvem du er i forhold til deres partner, de er kommet med. Spørg lidt ind til dem, deres arbejde og fx til julefesttraditionen på deres arbejdsplads. Afsæt 3 til 5 minutter til hver person, du snakker med. Ved at begrænse kontakten til max 5 minutter, vil vedkommende opleve det som rar opmærksom, og du vil score en masse sociale point. Trækker du samtalen længere, risikerer du, at det i stedet opleves som anmassende. Efter den korte samtale slutter du af med ”Tak for snakken. Hyggeligt at møde dig”.

Mærk efter og overvej om ikke firmafesten faktisk kommer ganske belejligt. Med en plan og mål for, hvad du helt personligt gerne vil have ud af julefesten, så tror jeg nemlig, at det kan blive en rigtig god oplevelse for dig. 

Det sidste råd, du skal have med på vejen er, at slutte aftenen mens stemningen er god: Aftal med dig selv, hvornår du forlader festen. Sørg for, at det bliver før det tidspunkt, hvor mændene synes det er i orden at fortælle dig, hvor svært de har det med at tale med deres kone, og at du er så meget sødere. Den fest må de selv holde.

God fornøjelse med din juleplan.

God jul!

 

Peter Kongshaug

Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger…

Læs mere
Jul
DIY: Hæng juletræet på væggen 

Med et par fif, nogle få materialer og lidt værktøj kan du få det fineste juletræ på væggen, hvor der er plads til både julehjerter og -kugler, glaspynt og glimtende stjerner.

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog 

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er…

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse…

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen 

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer 

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort…

Læs mere
Jul
Ville du overveje at give en fremmed plads ved julebordet? 

Vi kender julen som en herlig højtid fuld af glæde og hyggeligt samvær med familie og venner. Men for mange mennesker bringer julen ingen glæde, men er i stedet en tilbagevendende begivenhed præget af tristhed og ensomhed. Og det er rigtigt hårdt at sidde ufrivilligt alene juleaften, og igen i år…

Læs mere
Jul
Generøse mennesker har et rigere, lykkeligere og sundere liv 

Traditionen tro fejres julen i hyggeligt selskab med familie og nære venner, men har man overskud, så er der al mulig grund til også at dele ud af venlighed og generøsitet blandt fremmede. At være imødekommende og hjælpsom har nemlig ikke kun stor betydning for andre, men overraskende nok, ligeså…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^