Kategorier: Jul  -  Julemad

Julen er en af årets helt store højtider, hvor der går rigtig meget mad til spilde. Derfor deler forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad nogle nyttige råd, som ikke kun mindsker madspild, men som samtidig får madbudgettet til at række meget længere.

Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Nordea og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, at de er bekymrede for, om de har råd til at købe tilstrækkelig mad i julen, eller om de må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer.

Derfor deler Stop Spild Af Mad en række gode råd, der ikke kun mindsker madspild, men også får julens madbudget til at række meget længere.

 1. Få overblik over, hvad du i forvejen har af madvarer

  I tiden frem til jul er det en god idé, at I får spist jer igennem de madvarer, du har på lager i dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. På den måde får du både plads til nye varer, og samtidig tjekket om du allerede har nogle af de madvarer, du får brug for i julen.

 2. Planlægning er vejen til en billigere jul og mindre madspild

  Udarbejdelse af budget og planlægning af indkøb til diverse julefrokoster og familiearrangementer, er en yderst effektiv måde at styre både udgifter og madspild. Som alle ved, så kan man hurtigt få forkøbt sig, hvilket meget ofte ender i madspild og penge ud ad vinduet.

  Har du, trods planer og indkøbslister, hang til impulskøb, så kan du have held til at bryde de uhensigtsmæssige indkøbsvaner ved at ændre din rute gennem supermarkedet, skriver Stop Spild Af Mad.

 3. Julehygge kræver ikke nødvendigvis frås

  Husk, at mere mad ikke nødvendigvis medfører ekstra hygge. Det kan snildt blive en hyggelig jul uden at frås, og der er jo ingen grund til at overfodre hverken sig selv eller skraldespanden.

  Selvfølgelig skal der hygges med lækkerier i julen, men især i år er det klogt at gøre en indsats for at få mere ud af mindre.

 4. Lækker restemad - Idéer og opskrifter

  Man må ikke gå ned på skåle, bøtter og køkkenbeholdere til madopbevaring. Med restemad kan man nemt spare et måltid, og med de mange idéer og opskrifter på lækker restemad i juledagene, får man både lækker mad og nedbragt sit forbrug. Se idéerne og få inspiration her

  Husk altid at nedkøle din mad hurtigt efter måltidet. Overvej om madresterne skal i fryseren, eller om de skal spises indenfor 24 timer, og dermed kan stå på køl i køleskabet.
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

Onsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2023
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^