Kategori: Jul

Næsten seks ud af ti danskere bager selv deres julekager, og i år prioriterer vi det klassiske bagværk højere, end vi plejer, forudser trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger sammen med den usikkerhed, mange af os oplever som følge af situationen i verden omkring os.

"Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse," siger Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julesmåkagerne er i høj kurs i år.

"Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen," siger Anette Drengsgaard, som her deler sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.
 

Tips til hjemmebagte klejner

  1. Opskrift: Hjemmebagte klejner
  2. Dejen til klejner bør laves dagen før.
  3. Der skal ikke spares på citronen.
  4. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre.
  5. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer.
  6. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Tips til hjemmebagte brunkager

  1. Opskrift: Skårne brunkager
  2. Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over.
  3. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.
  4. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  5. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Tips til hjemmebagte vaniljekranse

  1. Opskrift: Annemette Foss 'Julebagværk'
  2. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen.
  3. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk, at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2023
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^