Kategori: Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Selvom man gerne vil støtte økologien i forbindelse med julens madindkøb, så kan man i år stå i lidt af et dilemma. For økologiske madvarer er dyrere, og energikrisen kradser.

Så nu er spørgsmålet, hvorvidt man har råd til at betale lidt mere for de økologiske varer, og fx gå på kompromis med udvalget af mad i julen, eller om traditionerne vejer så tungt, at man må se stort på de gode hensigter for at få en jul, hvor der ikke er sparet på lækkerierne.

En hurtig sammenligning af kiloprisen på konventionelle madvarer og økologiske madvarer, bekræfter forskellen:

  • Svinekam til flæskesteg: 
    Fra Danish Crown Kr. 80 kr./kg.
    Økologisk fra Friland 100 kr./kg.
  • Rødkål på glas:
    Rødkål på glas fra Samsø Syltefabrik 14 kr./kg.
    Økologisk rødkål på glas fra Samsø Syltefabrik 35 kr./kg.
  • Æbler:
    Ingrid Marie 15 kr./kg.
    Økologisk Ingrid Marie 22 kr./kg.

De angivende priser er vejledende, og hentet på Nemlig.com

Økologisk Landsforening: Vælg økologisk – og få en juleoplevelse med i købet

Trods prisforskellen er Økologisk Landsforening og World Animal Protection ikke i tvivl; Julemaden skal naturligvis være økologisk.

"Julen er hjerternes fest, men det kræver, at man kan servere julemaden i forvisning om, at de dyr man spiser, har haft et godt dyreliv" siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection.

Sammen med Økologisk Landsforening, foreslår hun, at det økologiske valg kombineres med en god juleoplevelse i form af en fælles familie indkøbstur på landet. For her kan man både købe lokalt og økologisk, og samtidig opleve god dyrevelfærd på tæt hold.

“Når du køber julemaden i den lokale økologiske gårdbutik eller købmand, får du mulighed for at opleve julemadens rejse fra muld til mave.” siger Louise Køster, forperson, Økologisk Landsforening. ”Du kan se grisen finde rødder, snegle og grønt ved hjælp af sin stærke tryne, se anden snadre i vandskorpen og høre om de økologiske valg, der er taget for at give de bedste rammer for dyrene”.

Find en økologisk gårdbutik

I samarbejde med Økologisk Landsforening har World Animal Protection tegnet et interaktivt Danmarkskort, hvor der er listet en række økologiske gårdbutikker, der tilsammen har et bredt sortiment af kød, mel, brød, pølser, marmelade og andre økologiske godter og gaver, som man måtte have brug for i julen:

“Kortet er ikke komplet, men vi opfordrer til at tjekke sit eget lokalområde, hvis der ikke er en gård, der er tæt på hjemmet. Hvis man drømmer om en jul med lidt mere romantik og stemning end det lokale supermarked, så er gårdbutikkerne en ekstra oplevelse, ligesom når man henter sit eget juletræ i skoven,” siger Pernille Fraas Johnsen.



Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Julemarkeder 2023
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^