Kategori: Jul

Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere miljøvenlig.

Materialerne til dekorationen kan findes i skoven, men også haven et rent skatkammer. Her er fine naturmaterialer, som allesammen genanvendes efter jul.

Og dét er der, ifølge Haveselskabet, flere og flere, der får øjnene op for. Her mærker man en stigende interesse for at trække på haven i juletiden, og mange efterspørger inspiration til naturlig og bæredygtig julepynt. Og du behøver ikke have grønne fingre for at gøre julen grøn, understreger Haveselskabets havefaglige rådgiver Louise Møller, som her guider til, hvordan du får ekstra glæde af din have i julen – og hvordan du kan lade haven få glæde af julen i det nye år.

Juledekoration fra haven

Går du en tur i haven, vil du opdage, at den bugner med materialer til en smuk juledekoration. Grene fra stedsegrønne buske som buksbom og grangrene er oplagte, ligesom grankogler og mos fra plænen gør sig godt i en juledekoration. Man kan også med fordel lægge vejen forbi det afblomstrede staudebed, påpeger Louise Møller.

"Frøstande fra stauder, der er visnet ned, er meget dekorative. Man kan lade dem stå i deres naturlige farve eller dyppe dem i farvet økologisk maling. De gør sig godt i både en vase eller i adventskransen," siger hun.

De visne blomster tørrer forholdsvis hurtigt, så de kan sprayes eller stå, som de er i en dekoration, så det kræver ikke meget arbejde at tage dem ind.

Alt hvad der står der derude nu, kan bruges indendørs, selv om det er visnet ned. Hortensia, løvehale og sankthansurt er flotte, men det er forskellige typer af tidsler også. Også den vilde plante kartebolle, som nogle vil forbinde med ukrudt, er smuk. Det er kun fantasien, der sætter grænser her. Og man kan sagtens supplere med ting, man finder i naturen, hvis man vil have flere slags stedsegrønt, kogler, mos eller bark, forklarer Louise Møller.

"Det giver god mening at tænke i at kunne bruge det, der købes ind til dekorationer, igen i haven", fortæller Rie Birk Lauridsen, der sidder i Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan ringe ind og få svar på deres havespørgsmål. "Vi har nogen, der i foråret spørger os, hvad de kan plante, så de har ting, der kan bruges til julepynt. Det er skønt at se, at vores medlemmer og haveejere generelt er begyndt at tænke på den måde".

Vinterblomster

Hyacinter og tulipaner med løg pryder ofte juledekorationer, og de kan med fordel plantes ud i haven, når de er færdige med at pynte indendøre. Men de skal graves ned med blade på.
"Det er vigtigt, at man ikke klipper bladene af, for der sidder kraft i bladene, som trækker ned i løget og er med til at danne næste års blomst. Man kan lade blomsten visne ned, til bladene falder af, eller grave løget ned med blade på, og så vil de blomstre i haven i foråret et år senere", forklarer Louise Møller.

Vil du tænke haven ind i billedet, allerede når du køber juledekorationer og pynt til bordet, er julerosen et godt bud. Den har bedst af ikke at være inde i en varm stue alt for længe, og derfor er det oplagt at plante den ud lige efter jul.

"Julerosen blomstrer på et tidspunkt, hvor næsten intet andet blomstrer, og derfor er den så fin i haven. Den kan også sagtens stå i en krukke, hvis man ikke har plads i bedet", siger Louise Møller.

Klar på en udfordring

Hvis du virkelig vil ‘nørde’ igennem i haven og er klar på et mere udfordrende projekt, kan du kaste dig over Amaryllis, som mange også kender under navnet Ridderstjerne eller De Fire Verdenshjørner. Den blomstrer fra et stort løg og kan købes i butikkerne ved juletid. Men løget kan ikke lægges i jorden på samme måde som hyacinter og tulipaner, for den tropiske blomst kan ikke rigtig gro i vores nordiske haver.

"Men har du tålmodighed, kan du drive en ny blomst frem til næste jul. Når Amaryllis er afblomstret, stilles den et køligt sted. Til foråret kan den stilles ud på terrassen eller i haven – mange vælger et skjult sted i haven, for den er ikke så pæn i sin hvileperiode. Blomsten får mange lange blade, som visner ned, når vi når længere hen på sæsonen. De klippes fra, og dermed kan en ny blomst drives frem, som vil blomstre til jul", forklarer Louise Møller.

Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger…

Læs mere
Jul
DIY: Hæng juletræet på væggen 

Med et par fif, nogle få materialer og lidt værktøj kan du få det fineste juletræ på væggen, hvor der er plads til både julehjerter og -kugler, glaspynt og glimtende stjerner.

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog 

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er…

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse…

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen 

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer 

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort…

Læs mere
Jul
Ville du overveje at give en fremmed plads ved julebordet? 

Vi kender julen som en herlig højtid fuld af glæde og hyggeligt samvær med familie og venner. Men for mange mennesker bringer julen ingen glæde, men er i stedet en tilbagevendende begivenhed præget af tristhed og ensomhed. Og det er rigtigt hårdt at sidde ufrivilligt alene juleaften, og igen i år…

Læs mere
Jul
Generøse mennesker har et rigere, lykkeligere og sundere liv 

Traditionen tro fejres julen i hyggeligt selskab med familie og nære venner, men har man overskud, så er der al mulig grund til også at dele ud af venlighed og generøsitet blandt fremmede. At være imødekommende og hjælpsom har nemlig ikke kun stor betydning for andre, men overraskende nok, ligeså…

Læs mere
Jul
Forbrugerstyrelsen vejleder: Julehandel - sådan er reglerne 

Julen nærmer sig, og i den forbindelse har Forbrugerstyrelsen samlet vigtig information om køb, bytteregler og rettigheder.

”Perioden omkring jul og Black Friday er årets helt store handelshøjtid. Selv om de fleste handler går godt, er der en række ting, som er gode at tænke over. Hvor og hvordan,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^