12 tips til brug af restemad

Kategori: Julemad

Skær resterne af flæskestegen i strimler, rist dem kort på panden og nyd dem i en sandwich med sprød salat eller rødkål og surt.

12 tips til brug af restemad 

Lav klatkager af risengrødrest, brug rester af steg i en skøn salat, gem skysaucen til bouillon, brug overskydne kartofler i farsen. Her får du Birte Brorsons bedste råd til anvendelse af restemad i julemåneden.

  1. Risengrød
    Steg en pande klatkager: 2-3 dl risengrød røres med et æg, en spsk. mel, en spsk. sukker og evt. lidt vanilje, steges i smør på panden – opskriften behøver ikke at være nøjagtig, juster selv konsistens og smag med mel og sukker og evt. reven citronskal, serveres med syltetøj og evt. strøsukker eller sirup. Frygtelig usundt, men lækkert. Du kan fryse grøden og lave klatkager til januar, giv ungerne dem med på madpakken – sammen med masser af gulerødder og en humpel sprød hvidkål.

  2. Risalamande
    Tænk dig om og lav portionen meget mindre, end du plejer. Hvorfor skal vi blive dårlige for at lede efter en mandel? Risalamande er bedst, som den er, så giv gæsterne resterne med hjem. Du kan også nyde den næste morgen i stedet for din yoghurt eller til din eftermiddagskaffe. Ellers brug den i bolledej eller som fyld i en kage.

  3. And, kalkun og flæskesteg
    Det er skønt at gentage julemåltidet 1. eller 2. juledag. Spis kødet koldt, lun de brune kartofler, bras de hvide, varm sauce og rødkål og nyd at få gavn af den store køkkenindsats fra den 24. Er der ikke nok til et helt måltid, så brug flæskestegen til biksemad, eller rist skiverne og kom dem lune i en sandwichbolle med rødkål. Af and og kalkun kan du lave salat til julefrokosten: Pil al kødet fra skroget og skær det i strimler med de øvrige kødrester, bland med ultrafint snittet rødkål (eller hvidkål), skær små tern af æble og/eller appelsin og bland en dressing af olie, eddike, salt og frugtjuice eller koncentreret saft – f.eks. hyldeblomstsaft. Du kan også bruge en rest kirsebærsauce som dressing evt. med lidt citronsaft i. Hak evt. rester af tørrede frugter og nødder og drys på salaten som pynt.

  4. Skysauce
    Gem saucen i fryseren i passende portioner, den er fin til alle slags retter med fjerkræ og svin. Er du lykkedes med en rigtig god og kraftig sauce, kan du gemme den i isterningbakker som ”bouillon” til fremtidens saucer.

  5. Brune og hvide kartofler
    Prøv brune kartofler i skiver på rugbrød, pynt med syltet rødkål, asier eller agurker, pynt evt. med en sveske, hvis du har købt for mange. De hvide kartofler holder sig flere dage i køleskabet som pålæg eller til brasede kartofler. De kan også fryses, til du næste gang skal lave frikadeller. Mos dem ned i frikadellefarsen, det er sundt og klimavenligt at spare på kødet og det giver saftige deller. (Rester af ris, kartofler, bulgur og grøntsager kan erstatte 1/3 af kødet).

  6. Rødkål, tyttebærsyltetøj og kirsebærsauce
    Har du købt syltet rødkål, så gem den til frikadeller eller medister eller som pynt på leverpostejen. Den holder sig fint på køl i sin eddikelage til januar. Har du meget syltet rødkål, kan det også fryses. Rester af rå rødkål er fint til vintersalater: Snit det ultrafint og bland med ribsgele, tyttebærsyltetøj eller en rest kirsebærsauce, prøv evt. lidt citronsaft og hakkede nødder/mandler. (Hvidkål kan også bruges).

  7. Rødvin
    Sjatter af rødvin (eller anden vin) kan fryses i isterningbakker som ekstra skud smag, når du laver sauce.

  8. Tørret frugt, chokolade, nødder og mandler
    Lav 'Lises forvandlingskugler', hvor du f.eks. lægger tørrede dadler, figner, rosiner, abrikoser, svesker (uden sten og stilke) i blød i lidt æblejuice natten over. Blend sammen med juicen til en ensartet masse. Hak evt. chokolade og/eller nødder og mandler og bland i frugtmassen. Tril til kugler og vend dem i kokosmel, lakridspulver eller kakao. Giv gerne kuglerne ekstra smag af citronskræl, cognac, kakao eller overtræk dem med chokolade. De skønne lækkerier og også fine som gave!

  9. Frisk frugt, mandler og kanelsukker
    Du kan forlænge levetiden for æbler og pærer ved at tørre dem i tynde skiver i ovnen. Find opskrifter ved at google ”tørrede æbler”. Du kan skære de tørrede frugter ud til hjemmeblandet müesli, eller lav en snack af hele ringe drysset med kanelsukker, du har til overs fra risengrøden. Prøv bagte æbler med hjemmelavet marcipan: Halver æblerne, skær kernehuset ud med en skarp teske. Blend mandlerne til fint pulver, (du behøver ikke at smutte hinderne af først). Tilsæt ahornsirup til marcipankonsistens. Kom marcipanen i hullerne i æblerne og bag i ovnen til æblerne er møre og marcipanen gylden. Æblerne kan også bages blot med rosiner og en lille klat smør i hullet og et drys kanelsukker over. Spis måske flødeskum eller vaniljeis til.

  10. Pålæg og ost fra julefrokosten
    Skær alle resterne af kød i strimler, rist dem kort på panden og brug dem som pynt på en pizza, en grøntsagstærte, i et pitabrød eller rullet i en pandekage med sprød rødkål og andre grøntsager, gratiner i ovnen. Ost kan du rive og bage med i ovnen oven på pandekager, pizza, tærte etc. De bløde oste (hvidløgsost, gedeost, feta, brie m.v.) kan du blande med det øvrige fyld i tærter og/eller pandekager, de faste skærer du i tern). Du kan sagtens fryse resterne i et par måneder eller tre.

  11. Brød fra julefrokosten
    Lav croutoner af brødrester, især rugbrød er godt ovnristet i tern med god olie, fint salt og masser af hvidløg. Gem croutonerne i en kagedåse til næste gang, I skal have suppe, ellers spis dem som snack foran TV. Skærer du rugbrødsskiver i strimler og rister sprøde, som beskrevet, er de fine sammen med gulerodsstave som velkomstsnack til gæsterne serveret med en god dip.
     
  12. Smør og krydderurter
    Smør kan fryses og holder sig i op til tre måneder. Du kan også blande det med overskud af krydderurter. Hak urterne og bland det i smørret evt. sammen med lidt hvidløg eller en lille skefuld sennep. Så har du kryddersmør til kartoflerne i januar. Krydderurtesmørret kan også holde sig i fryseren. (Spar på krydderurter om vinteren, de kommer fra drivhus, som udleder meget CO2.)

 

 

Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
Jul
Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager 

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger…

Læs mere
Jul
DIY: Hæng juletræet på væggen 

Med et par fif, nogle få materialer og lidt værktøj kan du få det fineste juletræ på væggen, hvor der er plads til både julehjerter og -kugler, glaspynt og glimtende stjerner.

Læs mere
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Læs mere
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog 

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er…

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse…

Læs mere
Jul
DIY: En duftende dejlig julehilsen 

Her får du inspiration til en kær og anderledes julehilsen; små stofposer fulde af julens duftende krydderier, tørrede blomster eller æteriske olier. En både super nem, stemningsfuld og personlig lille gave.

Læs mere
Jul
Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer 

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort…

Læs mere
Jul
Ville du overveje at give en fremmed plads ved julebordet? 

Vi kender julen som en herlig højtid fuld af glæde og hyggeligt samvær med familie og venner. Men for mange mennesker bringer julen ingen glæde, men er i stedet en tilbagevendende begivenhed præget af tristhed og ensomhed. Og det er rigtigt hårdt at sidde ufrivilligt alene juleaften, og igen i år…

Læs mere
Jul
Generøse mennesker har et rigere, lykkeligere og sundere liv 

Traditionen tro fejres julen i hyggeligt selskab med familie og nære venner, men har man overskud, så er der al mulig grund til også at dele ud af venlighed og generøsitet blandt fremmede. At være imødekommende og hjælpsom har nemlig ikke kun stor betydning for andre, men overraskende nok, ligeså…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^