Mange former for virus kan nemt overleve 1 til 3 døgn på overflader, men man bliver selvfølgelig ikke syg af at have overfladekontakt med virus. Smitte forudsætter kontakt med eks. slimhinder, næseregion og øjne.

COVID-19: Mindsk smitterisikoen på indkøbsturen 

Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Skal man spritte fødevareemballagen af? Hvordan holder man god hygiejne i køkkenet? Og hvordan opbevarer man maden korrekt?

Vil du vide, hvad du kan gøre for at mindske smitterisikoen på indkøbsturen, så har Michael René, lektor i fødevarevidenskab fra Københavns Professionshøjskole, og ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad, udarbejdet nogle gode råd, der har fokus på hygiejne, madopbevaring og mindre madspild - hele vejen fra butikken hjem til køkkenet.

"Hygiejne er yderst væsentligt i den tid vi lever i nu. Det har vi alle erfaret og har måtte tage til os. Aldrig før har der været så meget fokus på god håndhygiejne og alle de øvrige gode forholdsregler, som er væsentlige for at kunne opretholde en god hygiejne og så vidt muligt undgå at blive smittet med Coronavirus. Men hvordan ser det ud, når vi kigger på vores mad med den hygiejniske brille, hvad er særligt væsentlig i denne tid?" skriver Michael René, som her tager dig med fra turen gennem supermarkedet, hjem og gennem hygiejnen derhjemme og frem til du har spist.

Turen i supermarkedet

Det er sund fornuft, at starte med at vaske fingre og hænder inden du tager af sted, så har du i hvert fald gjort dit til at starte turen hygiejnisk. Vi skal dog heller ikke blive for hysteriske og spritte alt af vi møder på vores vej til og hjem fra supermarkedet, men små justeringer kan gøre en stor forskel.

Når du, iført mundbind eller visir, lander i supermarkedet, så kan du sagtens anvende kurve og indkøbsvogne på normal vis. Personligt stiller jeg af og til én af de beskidte kurve til side, så de gode ansatte nemt kan se, hvis der er en enkelt kurv, der trænger til en vask. Orienter dig som du plejer og vælg de varer du ønsker at købe. Du kan med fordel mindske din fysiske kontakt med varer og håndtag på køle- og fryseskabe. Kig dig grundigt for og beslut dig endeligt før du rækker ud, flytter rundt på varer og hiver fat i flere håndtag end højst nødvendigt.

Mange former for virus kan nemt overleve 1 til 3 døgn på overflader, men man bliver selvfølgelig ikke syg af at have overfladekontakt med virus. Smitte forudsætter kontakt med eks. slimhinder, næseregion og øjne.

Et andet godt råd er at samle dine indkøb og nøjes med at handle ind eksempelvis én enkelt gang om ugen. På den måde sparer du dels din egen indkøbstid og du mindsker fysisk kontakt med materialer og mennesker i supermarkedet. Men vær opmærksom på, at de varer, du indkøber kan holde sig til den eller de dage, hvor du planlægger at spise dem. Den gode mad skulle jo nødig blive til madspild. Dernæst kan det anbefales, at lave en indkøbsliste, så undgår du at skulle styrte supermarkedet rundt på kryds og tværs i længere tid end højst nødvendigt.

Sidst men ikke mindst, så er det muligt at spritte sine fingre af, hvis Dankortet nu skulle bede om din kode. Når du taster din kode, så har du fysisk kontakt til et hypotetisk ”urent” tastatur. Dernæst kan man jo også lige nulstille sin egen hygiejne med håndsprit inden man forlader butikken.

Turen hjem fra supermarkedet

Turen hjem fra supermarkedet er enkel. Der er dog et par råd, du kan tage med her for at optimere din hygiejne. Undgå så vidt muligt at stille indkøbsnettet på den urene jord. Lander nettet med varerne på jorden, så vær særlig opmærksom på, at nettet ikke skal op på køkkenbordet, når du kommer hjem, den kan med fordel forblive på gulvet. Du kan dog nemt rense køkkenbordet ved at rengøre køkkenbordet med en mild opløsning af opvaskesæbe og varmt vand.

Dernæst placerer du varerne i det rum i bilen, hvor der er koldest. Husk på at ”Bedst før” eller ”Sidste anvendelsesdato” forudsætter, at fødevarerne opbevares ved de temperaturer, der er angivet på emballagen. Dvs. en holdbarhed på 12 dage mindskes, hvis ikke fødevaren opbevares som anvist på emballagen, og så får man måske kun 10 opbevaringsdage på den indkøbte fødevare i stedet for 12 dage.

God hygiejne i køkkenet

Kør direkte hjem og sæt alle frost- og kølevarer på køl hurtigst muligt, og det er særlig vigtigt om sommeren, hvor det er varmt. Husk at starte med at vaske fingre og hænder, når du kommer hjem. Stil dernæst resten af dine fødevarer på plads. Dernæst betragt som udgangspunkt alle emballager som ”urene” og vask fingre, når alt er stillet på plads. Et godt tip er, at du med fordel kan portionsopdele dine frostvarer, når nu du alligevel har fat i varerne. Derved kan du både spare penge og stoppe madspild ret enkelt.

Skal man spritte sine emballager af, når man kommer hjem fra supermarkedet?

Nej det vil nok være at overgøre det, men betragt altid dine emballager som ”urene”, når du tilbereder og forarbejder din mad. Et råd er blot at vaske køkkenbordet af med varmt vand og sæbe, der hvor emballagen har ligget. Dernæst vask fingre som du gør ved normal tilberedning af mad.

Forsæt med at gøre det du plejer og vask altid fingre, hænder og underarme inden du starter på at lave mad, men bemærk at de officielle anbefalinger anbefaler minimum 20 sekunder håndvask med varmt vand og håndsæbe. Vær opmærksom på, at det er sværere end, man måske skulle tro at vaske fingre, hænder og underarme, derfor har jeg lavet en videotest af håndvask i forskellige tidsperioder, som kan ses her.

Korrekt opbevaring af madvarer

Opbevar dine fødevarer optimalt for at mindske fordærvelse af varerne. Opbevar rugbrød ved stuetemperatur. Stilles rugbrødet i køleskabet, så udtørrer brødet hurtigt pga. retrogradering, som er en veldokumenteret naturlig kemisk proces i brødet, der medfører, at brødet taber mere væske molekylært, når det opbevares koldt.

Et andet godt hygiejnisk tip er, at du altid skal huske, at blanchere rå grøntsager, som sukkerærter og spirer før de spises. De er nemlig kritiske bakterielt, hvis de ikke blancheres før indtag.

Stil gerne grøntsager i køleskabet, men placer eksempelvis frugter herunder citrusfrugter (appelsin, citron, lime, o.lign.) samt kartofler, avocado og tomater ved stuetemperatur.

En interessant undersøgelse fra Journal of Food Chemistry (2013) dokumenterede dog, at lagring af tomater ved 4 grader medførte et drastisk tab af delikate aromastoffer i tomaterne, men det var dog muligt at genvinde en del af de tabte aromastoffer i tomaterne, hvis du opbevarer dem 24 timer ved 20 grader efter én tur i køleskabet. Men jeg anbefaler, at du bare opbevarer tomaterne udenfor køleskabet.

Det skal dog siges, at hvis du elsker søde kartofler, så kan du med fordel opbevare dem i køleskab ved 5 grader. For den omtalte retrograderingsproces for brødet ovenfor, den foregår også i kartofler ved køleskabstemperatur. Det medfører mere søde kartofler. Jeg anbefaler dog, at du opbevarer kartofler mørkt et køligt sted, bare ikke for tæt på de 5 grader, hvis det er muligt.

God hygiejne ved tilberedning af mad

Når der skal laves mad, så skal du blot følge de normale hygiejniske retningslinjer. Dog med det i mente, at du stadig bør betragte al emballage som urent. Vask hellere fingre, hænder og underarme én gang for meget end én gang for lidt.

Hvis du tilbereder skært kød, så husk at måle centrumtemperaturen til minimum 75 grader. Det er ikke nok bare at se på farven. Dvs. det er ikke nok, at holde øje med at kødet brunes, da let oxideret kød brunfarver ved en lavere temperatur end de 75 grader. Det bliver hurtigt en falsk tryghed kun at kigge på farven af kødet. Mål altid centrumtemperatur, når du tilbereder kød. Ved tilberedning af en steg, så kan du sagtens tage stegen ud af ovnen ved en centrumtemperatur på 62 grader og så lade stegen stå og hvile, for her stiger temperaturen til de anbefalede 65 grader inden udskæring og servering.

Dernæst anvend et skærebræt til grøntsager og frugter og et andet skærebræt til kød.

Husk også, at hvis du har krydderier eller grøntsager med jord på, så start helst med at skylle og forarbejde disse og gør køkkenbordet rent med varmt vand og sæbe - inden du starter på de øvrige ingredienser.

Gode tips til restemad

Husk at køle din mad ned hurtigt og overhold som minimum 3-timers reglen og nedkøl dine opvarmede madvarer fra de 65 grader til under 10 grader på mindre end tre timer. Stop madspild ved at portionsopdele dine madrester og overvej om dine madrester skal opbevares i køleskab og genopvarmes dagen efter. Bemærk at kølemad er bedst at tilberede indenfor 24 timer. Du kan også portionsopdele maden og fryse den ned til en dag senere på ugen. Men pas på din fryser ikke bliver en historisk udstilling af dine madretter gennem det seneste årti. Sørg for at få spist de delikate retter, så sparer du også nemt en mønt eller to.

Sidst men ikke mindst, husk at varme genopvarmet mad op til en centrumtemperatur på minimum 75 grader. Så har du i hvert fald gjort dit for at eventuelle uønskede mikroorganismer er elimineret bedst muligt.

Tjekliste

  1. Vask fingre og hænder, før du tager af sted til supermarkedet.
  2. Hold afstand i supermarkedet.
  3. Nys og host i ærmet.
  4. Medbring en lille bærbar håndsprit og/eller anvend gerne den håndsprit der ofte står ved kassen i supermarkedet.
  5. Stop madspild: Køb ikke mere mad end det du kan nå at spise, inden det bliver for gammelt og ender som madspild.
  6. Vask fingre og hænder, når du kommer hjem fra supermarkedet. Husk at når du vasker fingre og hænder efter turen i supermarkedet, så følg de officielle anbefalinger om at vaske i minimum 20 sekunder.
  7. Sæt frost- og kølevarer hurtigt på køl - og portionsopdel det.
  8. Betragt altid emballage som “urent”.
  9. Stil aldrig indkøbsposen på køkkenbordet.
  10. Opvarm hakket kød til minimum 75 grader.
  11. Opvarm stege til minimum 65 grader.

"Og husk, hvis du har symptomer på Coronavirus (COVID-19), skal du blive hjemme," afslutter Michael René. "I dagens Danmark man kan også købe maden online, eller bede naboen eller venner til at købe ind for dig."

Pas på falske investeringstilbud på sociale medier
Forbrugernyt
Myndigheder advarer mod falske investeringsråd - Sådan beskytter du dig mod ulovlige investeringstilbud 

Det begynder ofte med et opslag på sociale medier. En influencer deler tips til, hvordan man kan tjene penge hurtigt, investere klogt eller blive økonomisk fri. Det lyder fristende – især når rådene kommer fra nogen, man føler, man kan stole på. Men nu advarer fire danske myndigheder om, at flere af…

Læs mere
Lov om fravalg af genoplivning: Det skal du vide
Forbrugernyt
Nye muligheder for at fravælge genoplivning 

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil det fremover være muligt at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Det betyder, at man på forhånd kan tage stilling til, om man ønsker at blive forsøgt genoplivet i en akut situation – en beslutning, der kan være relevant for dem, der ønsker en…

Læs mere
Forbrugerrådet: Fra 2026 bliver PFAS i regntøj, skitøj og støvler forbudt i Danmark
Forbrugernyt
Slut med PFAS i dit regntøj – nye regler fra 2026 

Forbrugerrådet Tænk har i årevis arbejdet for at få PFAS-stoffer forbudt i forbrugerprodukter. Nu er der godt nyt: Fra juli 2026 bliver PFAS forbudt i tøj, sko og imprægneringsmidler i Danmark. Det betyder, at regntøj, vinterstøvler og udendørstekstiler fremover skal fremstilles uden disse svært…

Læs mere
Sådan fjerner du vejsalt fra sko og støvler effektivt
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne, og hvordan du bedst tørrer fugtige sko og støvler.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Reducering af madspild gennem innovative løsninger og partnerskaber
Forbrugernyt
Fra idé til bevægelse: Historien bag Stop Spild Af Mad 

Madspild er noget, de allerfleste danskere er bevidste om – men vidste du, at Danmarks kamp mod madspild startede med én persons initiativ?

I dag er Stop Spild Af Mad en af de mest indflydelsesrige bevægelser på området, men vejen dertil har været både lang og banebrydende. Bag organisationen…

Læs mere
Genbrugsbutikker på nettet oplever stigende efterspørgsel
Forbrugernyt
Bæredygtigt tøjforbrug: Flere vælger genbrug online 

Flere danskere end nogensinde vælger at købe genbrugstøj på nettet, og trenden ser kun ud til at vokse. Den stigende interesse for secondhand-mode skyldes en kombination af økonomiske fordele, en øget bevidsthed om bæredygtighed og en generel ændring i forbrugsvaner. Online-platforme gør det lettere…

Læs mere
Netsvindel rammer flere danskere end nogensinde
Forbrugernyt
Eksplosiv stigning i netsvindel: Sådan beskytter du dig online 

I 2024 oplevede Forbruger Europa en dramatisk stigning i antallet af sager om netsvindel. På ét år er antallet mere end tredoblet – en udvikling, der viser, hvordan useriøse virksomheder konstant forfiner deres metoder til at udnytte forbrugerne.

Læs mere
NordVPN: Beskyt dit privatliv mod tech-giganternes aflytning
Forbrugernyt
Tech-giganterne lytter med: Test din telefon for aflytning 

Har du nogensinde oplevet, at en reklame dukker op kort efter, du har talt om noget? Det kan føles, som om din telefon lytter med – og ifølge eksperter er det værd at undersøge. En enkel test kan vise, om din telefon aflytter dine samtaler og bruger oplysningerne til at sende målrettede reklamer.

Læs mere
Multi Level Marketing eller pyramidespil – forstå forskellen og undgå fælder
Forbrugernyt
Multi Level Marketing i Danmark – Hvad du bør vide 

Multi Level Marketing (MLM), også kendt som netværksmarkedsføring, præsenteres ofte som en attraktiv forretningsmulighed med udsigt til økonomisk frihed. Men den gråzone, der eksisterer mellem lovlig MLM og ulovlige pyramidespil, skaber forvirring og bekymring blandt både myndigheder og forbrugere.…

Læs mere
Spar penge på transporten
Forbrugernyt
Transportbudget: Sådan sparer du penge på transporten og tager hensyn til miljøet 

Transport er en stor post i de flestes budget, men med små ændringer kan du både reducere udgifterne og gøre din transport mere bæredygtig.

Det er naturligvis mere bekvemt at tage bilen, men der er mange penge at spare ved at vælge offentlig transport. For eksempel kan en pendler mellem Roskilde og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Sanne Udsen - Manden I Huset

Hvordan håndterer man det øjeblik, hvor ens liv pludselig vælter omkuld? I Manden i huset stiller Sanne Udsen skarpt på kærlighed, svigt og de skjulte sider af et langvarigt ægteskab.

Læs mere
Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - Opskriften på bedre hud i overgangsalderen

Anette Kristine Poulsen & Ditte Ingemann - 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen'

Overgangsalderen påvirker huden på mange måder – men hvad kan du selv gøre for at holde den sund og i balance? 'Opskriften på bedre hud i overgangsalderen' er den første bog, der kombinerer hudpleje og kost for…

Læs mere
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
Shopping
^