Hvor svært kan det være?
”Vi hører ofte unge førstegangskøbere give udtryk for, at det da ikke kan være så svært at købe en bolig. Dette står i skærende kontrast til det faktum, at størstedelen af andengangskøbere har valgt at lade sig rådgive af en advokat”, siger Danske BOLIGadvokaters formand, advokat Niels Erlandsen.
Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.
Hov! – nu disponerer mægleren over mine penge
Det er normal praksis, at køber deponerer købesummen bortset fra udbetalingen i sælgers bank, og dermed har sikkerhed for, at købesummen først frigives, når handlen er endelig, skødet er tinglyst og sælgers pengeinstitut garanterer for, at sælgers gæld fjernes fra ejendommen.
Mange købere overser en væsentlig ændring, når sælgers mægler pludselig ændrer denne praksis med risiko for fatale konsekvenser for køber. Et konkret eksempel ses, når EDC Finanscenter A/S af EDC mægler Poul Erik Bech i købsaftalen indsættes som værende den, der kan disponere over købesummen.
Konsekvensen er, at køber mister kontrollen, fordi pengene kontrolleres af EDC Finanscenter og det er nu EDC Finanscenter, der bestemmer, hvornår pengene kan frigives/hæves. EDC Finanscenter er ikke en bank, hvorfor det er mere risikabelt at lade EDC Finanscenter disponere over købesummen f. eks. i tilfælde af konkurs. Det er også sværere at klage over EDC Finanscenter end over et pengeinstitut. Derfor skal man passe på hvor købesummen, der ofte er stort set hele købes formue, skal deponeres.
”Mange tror fejlagtigt, at købsaftalen er en standard, der bare skal skrives under. Men det er langt fra en standard, og når fortrydelsesretten seks hverdage efter aftalens indgåelse er ophørt, så fanger bordet. Køber er juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand.
Husk at kræve advokatforbehold i købsaftalen
En bolighandel er ikke bare en ekspeditionsopgave, men ofte også en købers største investering i livet. Derfor anbefaler landets største banker og Forbrugerrådet Tænk, at boligkøberne søger professionel hjælp hos f.eks. en advokat, inden købsaftalen underskrives.
Køber bør altid kræve, at der er et advokatforbehold i købsaftalen. Det er en kort tekst om, at handlen først er endeligt gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen. Normalt er et sådant advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 dage. Advokatforbeholdet er samtidig en gratis fortrydelsesret. Der skal ikke betales en andel af købssummen, hvis køber fortryder.
”Købers underskrift pa? denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den (dato) .... kl. 16.”
28.11.2024
Forbrugernyt 07.11.2024
Forbrugernyt