Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Hvor svært kan det være?

”Vi hører ofte unge førstegangskøbere give udtryk for, at det da ikke kan være så svært at købe en bolig. Dette står i skærende kontrast til det faktum, at størstedelen af andengangskøbere har valgt at lade sig rådgive af en advokat”, siger Danske BOLIGadvokaters formand, advokat Niels Erlandsen.

Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Hov! – nu disponerer mægleren over mine penge

Det er normal praksis, at køber deponerer købesummen bortset fra udbetalingen i sælgers bank, og dermed har sikkerhed for, at købesummen først frigives, når handlen er endelig, skødet er tinglyst og sælgers pengeinstitut garanterer for, at sælgers gæld fjernes fra ejendommen.

Mange købere overser en væsentlig ændring, når sælgers mægler pludselig ændrer denne praksis med risiko for fatale konsekvenser for køber. Et konkret eksempel ses, når EDC Finanscenter A/S af EDC mægler Poul Erik Bech i købsaftalen indsættes som værende den, der kan disponere over købesummen.

Konsekvensen er, at køber mister kontrollen, fordi pengene kontrolleres af EDC Finanscenter og det er nu EDC Finanscenter, der bestemmer, hvornår pengene kan frigives/hæves. EDC Finanscenter er ikke en bank, hvorfor det er mere risikabelt at lade EDC Finanscenter disponere over købesummen f. eks. i tilfælde af konkurs. Det er også sværere at klage over EDC Finanscenter end over et pengeinstitut. Derfor skal man passe på hvor købesummen, der ofte er stort set hele købes formue, skal deponeres.

”Mange tror fejlagtigt, at købsaftalen er en standard, der bare skal skrives under. Men det er langt fra en standard, og når fortrydelsesretten seks hverdage efter aftalens indgåelse er ophørt, så fanger bordet. Køber er juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand.

Husk at kræve advokatforbehold i købsaftalen

En bolighandel er ikke bare en ekspeditionsopgave, men ofte også en købers største investering i livet. Derfor anbefaler landets største banker og Forbrugerrådet Tænk, at boligkøberne søger professionel hjælp hos f.eks. en advokat, inden købsaftalen underskrives.

Køber bør altid kræve, at der er et advokatforbehold i købsaftalen. Det er en kort tekst om, at handlen først er endeligt gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen. Normalt er et sådant advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 dage. Advokatforbeholdet er samtidig en gratis fortrydelsesret. Der skal ikke betales en andel af købssummen, hvis køber fortryder.

”Købers underskrift pa? denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den (dato) .... kl. 16.”

Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds. Kvinder tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere. Den samlede formue, inkl. boligfriværdi og fri opsparing, er 40% mindre for kvinder. Dertil kommer, at kvinder både går…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^