Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Hvor svært kan det være?

”Vi hører ofte unge førstegangskøbere give udtryk for, at det da ikke kan være så svært at købe en bolig. Dette står i skærende kontrast til det faktum, at størstedelen af andengangskøbere har valgt at lade sig rådgive af en advokat”, siger Danske BOLIGadvokaters formand, advokat Niels Erlandsen.

Førstegangskøberne overser, at en bolighandel indeholder en mængde dokumenter, typisk flere end 200 sider. Har man ikke styr på indholdet, overses rigtig mange ting, som har vital betydning for selve handlen og brugen af den bolig, man er i gang med at købe.

Hov! – nu disponerer mægleren over mine penge

Det er normal praksis, at køber deponerer købesummen bortset fra udbetalingen i sælgers bank, og dermed har sikkerhed for, at købesummen først frigives, når handlen er endelig, skødet er tinglyst og sælgers pengeinstitut garanterer for, at sælgers gæld fjernes fra ejendommen.

Mange købere overser en væsentlig ændring, når sælgers mægler pludselig ændrer denne praksis med risiko for fatale konsekvenser for køber. Et konkret eksempel ses, når EDC Finanscenter A/S af EDC mægler Poul Erik Bech i købsaftalen indsættes som værende den, der kan disponere over købesummen.

Konsekvensen er, at køber mister kontrollen, fordi pengene kontrolleres af EDC Finanscenter og det er nu EDC Finanscenter, der bestemmer, hvornår pengene kan frigives/hæves. EDC Finanscenter er ikke en bank, hvorfor det er mere risikabelt at lade EDC Finanscenter disponere over købesummen f. eks. i tilfælde af konkurs. Det er også sværere at klage over EDC Finanscenter end over et pengeinstitut. Derfor skal man passe på hvor købesummen, der ofte er stort set hele købes formue, skal deponeres.

”Mange tror fejlagtigt, at købsaftalen er en standard, der bare skal skrives under. Men det er langt fra en standard, og når fortrydelsesretten seks hverdage efter aftalens indgåelse er ophørt, så fanger bordet. Køber er juridisk forpligtet af alle købsaftalens bestemmelser”, forklarer Danske BOLIGadvokaters formand.

Husk at kræve advokatforbehold i købsaftalen

En bolighandel er ikke bare en ekspeditionsopgave, men ofte også en købers største investering i livet. Derfor anbefaler landets største banker og Forbrugerrådet Tænk, at boligkøberne søger professionel hjælp hos f.eks. en advokat, inden købsaftalen underskrives.

Køber bør altid kræve, at der er et advokatforbehold i købsaftalen. Det er en kort tekst om, at handlen først er endeligt gyldig, hvis købers advokat kan godkende købsaftalen. Normalt er et sådant advokatforbehold tidsbegrænset til 3-5 dage. Advokatforbeholdet er samtidig en gratis fortrydelsesret. Der skal ikke betales en andel af købssummen, hvis køber fortryder.

”Købers underskrift pa? denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den (dato) .... kl. 16.”

Fra økologi til varmepumper: Sådan prioriterer du dit klimaaftryk
Forbrugernyt
Hvordan træffer du de bedste klimavalg? 

Mange danskere ønsker at gøre en indsats for klimaet, men det kan være svært at gennemskue, hvilke tiltag der faktisk gør en forskel. En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at vi ofte undervurderer de store potentialer, som for eksempel at ændre vores kostvaner.

Læs mere
Stop Spild Af Mad: Stigende behov for værdig madhjælp
Forbrugernyt
Stop Spild Af Mad: Gratis madhjælp er ikke blevet aftabuiseret 

Julen nærmer sig, men for mange danskere er det mere kilde til bekymring end glæde. En ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad afslører, at hver femte dansker er bekymret for, om deres husstand har råd til den nødvendige mængde mad. For nogle bliver løsningen gratis madhjælp – men…

Læs mere
Fattigdom blandt børn: hvad det betyder for fremtidens Danmark
Forbrugernyt
Flere børn vokser op i fattigdom 

For første gang i fem år ser Danmark en stigning i børnefattigdom. Nye tal viser, at 2.300 flere børn i 2023 voksede op i familier under fattigdomsgrænsen sammenlignet med året før. Det er en udvikling, der påvirker hele landet og sætter fokus på de udfordringer, mange børnefamilier står overfor.

Læs mere
Forbrugere bør være opmærksomme på phishing-forsøg, der udgiver sig for at være sundhedstjenester.
Forbrugernyt
Falske sundhedstjek på sociale medier: Pas på Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com 

Har du set annoncer på sociale medier, der tilbyder et gratis sundhedstjek? Det lyder måske tillokkende, men bag facaden gemmer sig skjulte omkostninger, der kan ende med at koste dig flere hundrede kroner.

Flere danskere er blevet snydt af hjemmesider som Sundhedsassessor.com og Sundhedstjek.com,…

Læs mere
Black Friday: Guide til årets bedste tilbud
Forbrugernyt
Black Friday 2024 

Du behøver ikke storme rundt på nettet efter Black Friday-tilbud, for her har vi samlet et udvalg af de allerbedste med op til 50% rabat ...

Læs mere
Effektive tips til at undgå skimmelsvamp
Forbrugernyt
Sådan undgår du skimmelsvamp: Tips til et sundt indeklima 

Hovedpine, koncentrationsbesvær eller problemer med at trække vejret? Symptomer i forbindelse med skimmelsvampeangreb kan være både ubehagelige og sundhedsskadelige, især hvis skimmelsvampen får lov til at udvikle sig.

Skimmelsvamp opstår ofte, når der opstår fugt i hjemmet. Derfor er det særligt…

Læs mere
Klimaforandringer i fokus: 2024 kan sætte ny varmerekord
Forbrugernyt
2024 på vej til at blive det varmeste år nogensinde. Hvad betyder det for dig? 

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) advarer om, at 2024 ser ud til at blive det varmeste år nogensinde målt. Ifølge FN’s generalsekretær António Guterres betyder det, at "menneskeheden er i fuld gang med at opvarme planeten – og betaler prisen for det." Så hvad betyder varmerekorden egentlig…

Læs mere
Kend dine rettigheder og få hjælp til at håndtere reklamationer
Forbrugernyt
Dine rettigheder ved nethandel: Gode råd til et trygt indkøb 

Når du handler på nettet, er det vigtigt at være opmærksom på dine rettigheder, da de kan variere afhængigt af, om du handler med en virksomhed eller en privatperson. Forbrugerrådet Tænk giver dig her nogle gode råd og forklarer dine rettigheder i forskellige situationer, så du kan handle trygt og…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk: Børn udsættes dagligt for skjult markedsføring via influencere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk: Producenter omgår reglerne og bombarderer børn med skjulte reklamer  

I dag er børn mere udsatte end nogensinde før, når det gælder reklamer for usunde fødevarer – særligt gennem influencermarketing. Børn færdes frit på nettet, hvor de bombarderes med reklamer, og det er næsten umuligt for forældre at holde øje med, hvad deres børn bliver eksponeret for.

Winni…

Læs mere
Hyldebærsaft: Kog bærrene for at undgå kvalme og diarré
Forbrugernyt
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme er nogle af de symptomer, man risikerer at opleve, hvis man spiser de saftige hyldebær rå. Selvom hyldebær er en delikatesse, når de er korrekt tilberedt, kan de være sundhedsskadelige i rå tilstand.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^