15 gode råd til facebookbrugerne

15 gode råd til facebookbrugerne 

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere ...

Mens mere end 200.000 danskere har valgt at oprette deres profiler på Facebook, modtager Forbrugerrådet løbende henvendelser fra bekymrede facebookbrugere, der er i tvivl om hvordan Facebook bruger de informationer de tilføjer på deres profiler. Derfor giver Forbrugerrådet nu 15 gode råd til, hvordan man beskytter sig selv og sine venner bedst muligt. Nogle råd begrænser selvfølgelig en del af hele Facebook-idéen, men listen kan også blot bruges til en indføring i, hvilke konsekvenser enkelte klik på Facebook kan have for brugeren og brugerens venner.

Gode råd til facebookbrugerne
1. Skift kodeord til din profil jævnligt, og brug ikke kodeordet til andet end Facebook. Facebook har nemlig et stort problem med hackere, der stjæler brugernes oplysninger og koder.

2. Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.

3. Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser, konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer.

4. Adskil privatliv og arbejde. Overvej, hvad du vil bruge din Facebook-profil til. Opret eventuelt to profiler – en til kollegaer og arbejdskontakter og en til venner og familie.

5. Indstil privatlivsindstillingerne så stramt som muligt. Her er en guide til hvordan man gør: (www.nettendenser.dk/2008/09/16/guide-til-privatliv-paa-facebook/comment-page-1/).

6. Overvej om det du lægger ud kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge fx til jobsamtaler eller på dates. Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.

7. Slet jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.

8. Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. I stedet kan det være en idé at oprette en alias-webmail kun til det formål.

9. Opgiv ikke dine kontaktinformationer fx adresse og telefonnummer på din profil.

10. Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller undlad dit mellemnavn. Vil du være på den sikre side, så brug et alias fx et kælenavn.

11. Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov.

12. Bidrag til at gøre Facebooks vilkår bedre. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. Her kan man komme med gode idéer til, hvad de nye vilkår skal og ikke skal indeholde (www.facebook.com/group.php?gid=69048030774).

13. Klag til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene (privacy@facebook.com).

14. Klag til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller ikke får svar på din klage hos Facebook. E-mail: dt@datatilsynet.dk eller postadresse: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, 1300 København K.

15. Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: (www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account). Selvom Facebook gør opmærksom på (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret, så er det ikke til det bedre…

Hvem har ansvaret
Forbrugerrådet har løbende samlet information om, hvordan Facebook samler og udnytter brugernes dataoplysninger. Forbrugerrådet mener ikke, at ansvaret hviler på brugerne alene. Men indtil Datatilsynet finder ud af, om Facebook overtræder persondataloven og dermed kan tvinge Facebook til at ændre ageren, så har brugerne brug for vejledning.

Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^