Morgenfrue er ikke kun køn i bedet, men kan også kan bruges i maden og fx tilføje farve til den grønne salat. Den smukke blomst har imidlertid også en lang historie som lægeplante, og er særlig kendt for sin betændelseshæmmende og slimløsnende effekt.
Tidligere blev afkog af morgenfrueblomster brugt i teer mod kvalme og forstoppelse, men også udvortes til sårheling og lindring af eksem. Indholdet af saponiner gør udtræk af morgenfrue bakteriehæmmende, hvilket også er grunden til, at morgenfrue i dag fortsat anvendes i salver, cremer og kosmetik.
Dyrkning af morgenfrue
Morgenfrue er en hårdfør, enårig plante, der bliver 30 til 70 cm høj. Den har enkelte eller dobbelte randkroner, der varierer fra bleggul til mørkorange. Bladene er lysegrønne og lancetformede.
De små frø sås i maj i let muld et solrigt sted og vil sætte nye smukke blomster sommeren og efteråret igennem. Frø fra morgenfrue kan både høstes fra planten og gemmes til næste års såning, men morgenfrue selvsår også flittigt.