Kategorier: Forår  -  Sommer
Haven - Familiens fristed 

Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er plads til hygge og leg - og til at være barn og voksen på egne betingelser.

Familiens fristed
For de fleste familier er hverdagen præget af hektisk aktivitet. Både børn og voksne skal på skoler og arbejdspladser, være indstillet på at indgå i teamwork, indordne sig og vise hensyn. Fritiden er fuld af fritidsaktiviteter, men også her er der regler for, hvordan man opfører sig på fodboldholdet, i skolens bestyrelse, på golfbanen eller i sangkoret. Det er først, når man kommer hjem og lukker havelågen, at græsplænen kan indtages og det reelle frirum opleves – uden regler og sociale hensyn. Haven er familiens fristed, hvor vi kan gøre, hvad vi vil - om end med behørig respekt for naboerne.
I haven er det tilladt at lave vandkamp en varm sommerdag, bage snobrød over bålet, gå på opdagelse og finde insekter, samle georginer, plante en række hindbær, klippe en buksbom i sjove former, grave kartofler op, så små frø til fremspiring i drivhuset, høste salat til aftensmaden, dyrke tomater i drivhuset eller plukke smukke og farverige blomsterbuketter. Grillmad i haven, et spil kroket eller opsætning af hjemmelavede fuglehuse i træerne er også nogle af de mange aktiviteter, som haven byder på.

Rensende planter
For langt de fleste mennesker er alt det grønne som omgiver os en selvfølge, men faktisk har de jo en livsvigtig værdi for os, for uden dem ville jorden jo slet ikke kunne bebos. Alle vores grønne planter er, sammen med træerne, med til at holde luften ren – ikke mindst i byerne, hvor mængden af små partikler er høj.
Planternes optagelse af vand hjælper ikke blot på den synlige effekt af, at vandet forsvinder, de er også med til at øge luftens fugtighed og gør den mere behagelig at trives i.
Nogle af de mest effektive og luftrensende planter er ifølge Danske Havecentre benved, efeu, roser, bøge- og ligusterhække, taks, skovfyr, hængebirk, æble- og kirsebærtræer. Måske skulle man gøre plads til flere nyttige planter i haven, for udover at bidrage til et sundere miljø, så har de jo også en yderst æstetisk og forskønnende virkning ...

Mere inspiration til haven …:

Kilde: Dr. Ir. J. A. Hiemstra, Ir. E. Schoenmaker-van der Bijl, Drs. A. E. G. Tonneijck, Danske Havecentre

Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^