Kategori: Forår

I det flimrende lys på grøftekanterne vokser vilde og lidt mere kultiverede planter side om side, og giver den lille have en intens stemning af frodig overdådighed.

Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Få en blomstrende grøftekant i haven

En grøft eller et regnbed, er kønt og nedsætter risikoen for, at kloakkerne løber over og havner i kældre og andre uønskede steder. Men også naturen får en gevinst, når du anlægger en grøft i haven.

"På grund af de specielle fugtforhold kan grøften indeholde et varieret plantemiljø, som ikke kun er smukt at se på, men som også er med til at skabe en øget biodiversitet med flere forskellige fugle", insekter og andre dyr i haven”, forklarer landskabsarkitekt Lulu Jacobsen.

Flere grøftekanter i danske haver

Grøfter er velkendte langs veje i det danske landskab, men ifølge Lulu Jacobsen er grøften også et motiv, der tidligere har været brugt i havekunsten bl.a. af den kendte havearkitekt G.N. Brandt.

"Det kunne være sjovt, hvis grøftekanten fik en revival i haverne. Lidt ligesom den vilde blomstereng, der har været et populært haveelement de senere år”, siger Lulu Jacobsen. "Et grøft vil ikke være fyldt med vand hele tiden som en havedam. Vandet vil kun stå i grøften i få dage efter kraftig regn, derefter vil vandet være sivet ned i jorden."

Lav en grøft på en weekend

”Det kræver en god spade og godt med knofedt, men det er ikke urealistisk at anlægge en grøft i løbet af et par dage. Men det tager jo også tid at indkøbe materialer og planter samt at anlægge en vandrende, der kan lede vandet fra nedløbsrøret og ud til grøften, så hvis du sætter en uge af til hele projektet, er du på den sikre side”, vurderer Lulu Jacobsen.

Du kan fint anlægge en grøft her i foråret. Buske kan plantes, så længe jorden ikke er frosset.
En grøft er faktisk bare en udhulning i haven, som regnvandet ledes hen til via en vandrende eller en bæk. Vandet opsamles midlertidig i grøften og i løbet af få dage siver det ned i jorden, så grøften igen er tør.

”Hvis grøften skal kunne tage alt det vand, der falder på et almindeligt hustag på cirka 100 kvadratmeter, skal bedet være ca. 25 kvadratmeter i areal og 20 cm dybt. Sådan en grøft kan klare selv store og voldsomme regnskyl. For at få vandet til hurtigt at sive væk, skal jorden i bunden af grøften blandes med grus”, fortæller Lulu Jacobsen.

Nemt og billigt at anlægge en grøft

Det letteste og billigste du kan gøre er at så græs i grøften.

”Hvis kanterne på bedet har en lav hældning, er det muligt at slå græsset med plæneklipperen, og så er grøften i virkeligheden blot en udhulning i græsplænen. En meget nem og lavpraktisk løsning”, siger gartner og haveekspert Jesper Corfitzen. "Du kan anlægge grøften for nogle få hundrede kroner, hvis du sår græsfrø i bedet. Dertil kommer udgifterne til at anlægge en vandrende, der leder vandet fra nedløbsrøret til grøften."

Blomster der tåler både fugt og tørke

Du kan også anlægge grøften som et smukt og blomstrende bed med buske eller flerårige blomsterplanter. Ifølge Jesper Corfitzen fra Haveselskabet er det dog langt fra alle planter, der egner sig til grøften.

”Det skal være planter, der kan tåle at stå vådt, når det regner meget. Men vandet i grøften siver ret hurtigt væk igen og i perioder, hvor det ikke regner, kan der blive temmelig tørt i grøften. Derfor skal du vælge planter som fx prydgræsser, purpursolhat, kattehale og løvefod, som både tåler fugt og tørke. Du kan også plante forskellige buske fx frugtbuske som solbær og blåbær”, siger Jesper Corfitzen.

Syv gode planter til grøftekanten

  • Engblomme, Trollius europaeus
  • Engnellikerod, Geum rivale
  • Engstorkenæb, Geranium pratense
  • Gul Iris, Iris pseudacorus
  • Hjortetrøst, Eupatorium
  • Kattehale, Lythrum salicaria
  • Løvefod, Alchemilla



Kilde: Haveselskabet

Tulipaner: Sådan får du dine tulipaner til at holde længere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipan-producentens 6 bedste råd.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når forårssolen vælter ind ad vinduerne – især når de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtigt klares. Frem med spand og svaber – her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Pollensæson i Danmark: Hvornår og hvilke pollen?
Forår
Pollenkalender: Se hvornår el, birk, græs og bynke blomstrer 

Hvis du er pollenallergiker, kender du sikkert følelsen af, at foråret og sommeren bringer mere end bare sol og varme. Pollensæsonen varierer fra år til år og afhænger af vejret – temperatur, vind og nedbør har stor betydning for, hvor meget pollen der er i luften. Tørt, solrigt og blæsende vejr får…

Læs mere
Sommertid: Hvorfor sommertid ikke længere er en selvfølge
Forår
Sommertid: Kuriøse konsekvenser sommertid 

Mens nogle lande helt har afskaffet skiftet mellem sommer- og vintertid, stiller andre stadig på urene to gange om året. Sommertid er en praksis med historiske rødder, praktiske formål – og masser af paradokser. I store dele af verden justerer man uret hvert forår og efterår. Men det gælder ikke…

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid 2025: Én time frem – og roderi i døgnrytmen 

En lille times forskel i tiden omkring sommertid lyder jo ikke af meget, men som alle ved, så er det noget der kan mærkes. Her får du de bedste råd til, hvordan du justerer rytmen – og hvorfor en lille lur ikke altid er løsningen.

Natten mellem lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025 går…

Læs mere
St. Patrick’s Day: Fejr Irlands nationaldag med parade og musik
Forår
St. Patrick’s Day: Kom med til den irske nationaldag i København 

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day' lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade - en grøn parade, der lægger op til fest og farve i København på den irske nationaldag. Alle kan deltage i paraden - når bare de har noget grønt på, fx en hat, jakke eller en Shamrock, det klassiske…

Læs mere
Stokroser: Sådan sår og dyrker du stokroser i din have
Forår
Stokroser: Så stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^