Kategori: Skilsmisse
Skal stedmor blande sig?
Skal stedmor blande sig? 

Som stedmor til en lille pige på 5 år er hun bekymret for om barnet får for meget slik hos sin biologiske mor. Men hun er usikker på om hun skal blande sig?

Min steddatter på 5 år er overvægtig, alligevel lader moderen hende spise slik og usund mad. Når datteren er hos os, plager hun altid om slik, men min mand og jeg er enige om, at hun kun skal spise sundt, når hun er her.
Min mand har forsøgt at tale med moderen om datterens kost, men hun er selv overvægtig og synes ikke det er noget problem. Jeg har mødt moderen nogle gange, men aldrig rigtig talt med hende. Nu overvejer jeg, at tage kontakt til hende og prøve at forklare hende, hvorfor det er så vigtigt, at hendes datter får en ordentlig kost.
Min mand synes det er en dårlig ide, og siger, at hans ex-kone vil blive vred over, at jeg blander mig. Jeg har ikke selv børn, men jeg vil gerne være en god og engageret pap-mor for min steddatter, og derfor synes jeg, at jeg bør sige noget.
Jeg vil gerne høre om du synes det er en god ide, at jeg blander mig og f.eks. skriver et brev til moderen?
___________________________________________

Svar:

Hvor meget man skal blande sig i opdragelsen af sine stedbørn, er et spørgsmål som trænger sig på, når man lever i sammenbragte familier - og det er også et spørgsmål, som nemt kan give anledning til konflikter.

Som stedmor, der deler hverdagen med barnet, har du et medansvar for, at barnet trives, når barnet er hos jer. Spørgsmålet er om det også giver dig ret til at blande dig i, hvordan tingene foregår, når barnet er hos sin biologiske mor.
Selvom din plan om at tale med den biologiske mor er velment, så er min erfaring, at det kan blive oplevet som en overskridelse af grænsen for, hvad du som stedmor kan tillade dig. Derfor er det en god ide, at du, som du gør, overvejer hvilke konsekvenser din henvendelse til moderen kan få. I værste fald kan du risikere, at det bliver starten på en krig, som i sidste ende kan komme til at gå ud over barnet.

Hvis barnet fremover forsat tager på i vægt, så er mit råd, at din mand prøver at tale med moderen igen. Udover de sundhedsmæssige aspekter, kan han måske også appellere til moderen ved at tale om risikoen for drillerier pga. overvægt, når barnet nu snart skal begynde i skole. Desværre er det nogle gange sådan, at der skal episoder, som f.eks. mobning og drillerier til, at man indser, at der er nogle ting, der skal ændres. På skolerne er man opmærksom på og følger med i børnenes sundhed og trivsel. Når din steddatter starter i skole, kan skolesundhedsplejersken måske være den rette person, der kan tale med moderen om at begrænse den usunde mad.

Børn må ikke føle sig ’forkerte’
At I, hos jer, har valgt en sund livsstil, er bestemt fornuftigt. Men jeg tror, det er vigtigt, at I ikke er alt for restriktive. Hvis barnet oplever, at den slik, hun nyder hos mor er bandlyst hos jer, så kan det give hende en oplevelse af ’at være forkert’. Mit råd er, at I lærer barnet, at slik er til særlige lejligheder og at hun gerne må få lidt slik f.eks. når I har hyggeaften. Lær hende at glæde sig til den hyggestund I skal have sammen, og at nyde det, hun får.

Ved at lære hende mådeholdenhed, og ved at I glæder jer sammen med hende til jeres hyggeaften, så tror jeg, at plageriet vil aftage, og hun vil lære, at man ikke behøver slik hver dag. En sådan ændring i hendes oplevelse af, at slik kun nydes ved særlige lejligheder, kan også have en afsmittende virkning på hvordan hun spiser hjemme hos mor. Men det er vigtigt altid at huske, at det ikke må blive sådan, at din steddatter føler, at det er ’forkert’, det der foregår hjemme hos mor. Følelsen af at være ’forkert’ eller at mor er ’forkert’ kan lede til ødelæggende følelser i barnet, som skam og skyldfølelse.

Jeg håber, at det vil være muligt for jer og den biologiske mor, at nå noget der ligner en fælles holdning til usund mad. Det kan tage tid og tålmodighed at nå der til, men på denne måde, kan I slippe for de store sammenstød, som ellers kunne opstå, hvis I stod stejlt overfor hinanden.

Der findes mange måder at opdrage børn på, men det er sjældent sundt at være hverken for streng eller for eftergivende overfor dem. Jeg håber, I finder frem til den middelvej, der vil få jeres datter til at trives bedst muligt.


Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor 

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Skilsmisse
Når ferietid bliver skilsmissetid 

Skilsmisse procenten stiger og ferieperioderne udløser flest skilsmisser, og lige nu nærmer vi os højsæsonen, siger advokat Dennis Holm Pedersen.

Læs mere
Parterapeut
Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt  

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse? 

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Psykolog
At erkende skilsmisse 

Fra brevkassen: De har levet et ægteskab uden respekt og kærlige følelser, alligevel frustreres hun over, at han nu har fundet en anden, at dele fremtiden med ...

Læs mere
Parforhold
Fordeling af børn i skilsmisser 

Hun har læst så manges forskellige meninger om og holdninger til, hvordan man bedst ”deler” børn, at hun er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er den bedste løsning. Læs brevkassen ...

Læs mere
Skilsmisse
Nye skilsmisseregler 

Nye, nedslående rekorder er netop sat for antal skilsmisser og samværssager i fogedretten. Men der er tiltrængt hjælp at spore for de tusindvis af børn, der havner i en højspændt konflikt mellem forældrene i den netop vedtagne skilsmissepakke, vurderer to eksperter.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi 

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Skilsmisse
Bekymring for børnebørn i skilsmisse 

Fra brevkassen: Mens hendes datter er ophængt af karriere og skilsmisse, så er bedstemor bekymret for børnebørnene, og spørger brevkassen om, hvordan hun får talt med sin datter om sin bekymring.

Læs mere
Brevkasse
For børnenes skyld 

Fra brevkassen: For børnenes skyld vil hun gerne have styr på sine følelser af modstand for eksmanden og hans nye liv.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^