Ferm Living Loungestol Desert
Adezz - Bålfad og havepejs
Økologisk udendørs maling
Havekrukker

Kend de vilde urter: Skvalderkål, brændenælde, mælkebøtte, bøgeblade og ramsløg.

Smagen af det vilde forår
Redaktionen

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Snart bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto. Lær de vilde planter at kende. Her får du opskrifterne.

 

Skvalderkål
Aegopodium podagraria 

Fra tidligt forår vokser skalderkålen i løvskove og haver. Trods de fine grønne, hjerteformede blade, er urten temmelig upopulær blandt haveejere, fordi den, gennem forgrenede rodnet, hastigt breder sig til såvel græsplæne som bed. Samtidig gør rodnettet det svært, at komme urten til livs.
Til gengæld er skvalderkål god i salatskålen. Særlig delikat er forårets nye skud af skvalderkål, som bidrager med en fin krydret duft og smag. 

Ramsløg
Allium ursinum

Ramsløg er en vildtvoksende løgplante, der kan tilføje en fin og krydret smag til maden. Især forårets nye, lancetformede blade har en herlig duft og smag af hvidløg og forårsløg. Bladene kan dampes og nydes som tilbehør til forårets retter. De friske skud kan også snittes og bruge i salater, wokretter, som krydderi i supper og tærter, men også i pesto. Prøv også ramsløg som "det grønne drys" på smørrebrødet.

Bemærk: Giftlinjen får hvert år henvendelser om forgiftning efter forveksling af ramsløg og giftige planter som liljekonval og høsttidløs. Det er vigtigt at vide præcist hvad man har med at gøre, når man anvender vilde planter i madlavningen. Er man den mindste smugle i tvivl om det er ramsløg, bør man undlade at spise spise. Når ramsløg forveksles med liljekonval og høsttidløs, så er det fordi bladene ligner hinanden i form og farve, til gengæld dufter hverken liljekonval eller høsttidløs som ramsløg, som har en distinkt duft af hvidløg.  

 

 

Bøgeblade
Fagus

Når bøgen springer ud, er det forår - og det er også på denne tid af året, at man kan bruge de fine, små, lysegrønne skud i salatskålen. Senere på sommeren smager bladene bitre, men i maj har de en frisk grøn og nøddeagtig smag. 

Mælkebøtte
Taraxacum officinale

Mælkebøtten findes overalt i Danmark og blomstrer med store gule blomsterkurve fra april til juni. Blandt haveejere er mælkebøtten en sejlivet ukrudt, som holder græsset nede med kraftige bladrosetter, men mælkebøtten er også en nyttig urt, og her i foråret har de nye friske mælkebøtteblade en fin, let bitter smag, der er skøn i salaten. 

Brændenælde
Urtica dioica

Brændenælde er kendt for det smertefulde udslet den efterlader, når huden har været i kontakt med de små nåle, der sidder overalt på nælden. Men skoldes nælden et par minutter, kan brændenælden både håndteres og spises. Især brændenældens friske topskud har en fin aromatisk smag, der minder om spinat, og de kan, ligesom spinat, stuves, blendes til en dejlig suppe, bruges i wokretter, omeletter, tærter eller relish. 

For at undgå nældens små nåle på huden, så brug handsker, når du samler og håndterer de friskeplukkede brændenælder. Er du uheldig og kan mærke den sviende fornemmelse af nælderne, så kan du have held til at skrabe nålene af huden med kanten af en neglefil eller et kreditkort. Herefter kan smerten lindres ved at skylle med koldt vand eller natron opløst i vand.

Forår
Sæson: Pak picnickurven

På denne tid af året er Danmark med sikkerhed det skønneste sted i verden. Efter en kold og våd tid, synes sol og sommertemperaturer endelig at være kommet til landet. Ude i naturen, i skoven og langs stranden, venter de allerdejligste oplevelser, der ikke kan undgå at løfte energiniveauet og...

Read more
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Read more
Forår
Syrener - Sådan varer de længst

Selvom der findes en gammel skrøne om at det bringer uheld, at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Read more
Forår
Tilberedning af hornfisk

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk....

Read more
Forår
Forårsoprydning i garderoben

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som...

Read more
Forår
DIY: Duftposer med lavendelblomst

Sy små stofposer og fyld dem med lavendel, læg dem i linnedskuffen og nyd den fine lavendelduft fra sengetøjet. Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem.

Read more
Forår
Nordisk og fransk landstil

Den franske-nordiske landstil har en helt særlig charme. En stil, der på smukkeste vis kombinerer interiør i romantisk landstil, flet og genbrugstræ med frodige plantekrukker, lanterner og bløde tekstiler i dæmpede farver.

Udtrykket er elegant og idyllisk, romantisk og stemningsfuldt, og kan...

Read more
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være...

Read more
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Read more
Forår
En rigtig vild forårssalat

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
En spirituel vejleder og clairvoyance<BR>kan være noget for alle

En spirituel vejleder og clairvoyance
kan være noget for alle

Store plantekrukker

Store plantekrukker

Gode idéer til gaveønsker

Gode idéer til gaveønsker

Ildsted Eva Solo

Ildsted Eva Solo

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Read more
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Read more
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Read more
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Read more
Seneste nyt fra medierne ..
05.05.2021

Nye råd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter

Altomkost.dk

Fødevarestyrelsen: Sådan får du de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for ... Read more


04.05.2021

Nye råd til dig over 65 år: Fokusér på de proteinrige fødevarer og skru ned for det søde, salte og fede

Altomkost.dk

Bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Sådan lyder menuen i nye supplerende kostråd til dig der er over 65 år.... Read more


22.04.2021

Brasiliansk variant af coronavirus kan muligvis være i stand til at undvige immunitet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Et nyt studie med Københavns Universitet indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget. Forskerne konkluderer, at det er sandsynligt, at P.1 er mere smitsom end andre varianter af SARS-Cov2 og at den måske kan undvige... Read more


21.04.2021

Modgang i barndommen følger med ind i voksenlivet

Statens Institut for Folkesundhed

En barndom præget af konflikter i hjemmet eller alvorlige økonomiske problemer sætter dybe fysiske, psykiske og sociale spor langt ind i tilværelsen som voksen. Det viser et nyt studie. Read more


08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Read more


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Read more


Arkiv

^