Intelligens vs. Menneskekendskab

Intelligens vs. Menneskekendskab 

Fra brevkassen: Hendes gode ven er højt intelligent, men evner hverken at "se", "mærke" eller "fornemme" andre mennesker ...

_____________________________

 

Hej brevkasse.
Jeg har en god ven i starten af fyrrene. Han er mere end almindelig intelligent og medlem af Mensa. Men på trods af at han kan vise intellektuel overlegenhed i nærmest enhver diskussion med hvem som helst, så har han et problem: Han er overhovedet ikke det mindste menneskekender. Og han er overhoved ikke bevidst om det.
Han kan hverken "se", "mærke" eller "fornemme" andre mennesker og keder sig i ofte i almindeligt socialt samvær med andre mennesker. Han ser meget op til luskede finansfolk og skurkagtige statsledere m.m.
Jeg forstår det slet ikke, da jeg normalt ville forbinde de karaktertræk med lav intelligens ...
Kan du hjælpe mig med at blive lidt klogere på ham?
_____________________________

Tak for din mail, hvor du udtrykker et ønske om at blive klogere på, hvordan din meget intelligente ven kan være så dårlig en menneskekender. Du skriver blandt andet, at det også medfører at han beundrer og ser op til mennesker der ikke er helt "fine i kanten". Din ven er heller ikke særlig social, hvilket medfører at han keder han sig i almindelig socialt samvær med andre mennesker.

Der findes mange former for intelligens
Allerførst vil jeg gerne slå fast, at dét at være intelligent er mange ting. Der findes rent faktisk mange former for intelligens. Professor Howard Gardner taler om hele 7 intelligenser og deler intelligens op i logisk/matematiske intelligens, verbal/sproglig intelligens, menneskevendt og socialintelligens osv.

Da din ven er medlem af Menza og viser intelligent overlegenhed i enhver diskussion, vil jeg gætte på at hans intelligens primært ligger på det logisk/matematiske og på det verbal/sproglige felt. Derimod ser det ikke ud til at din ven har meget af den menneskevendte og sociale intelligens. Det er ikke ualmindeligt at nogle mennesker er meget begavede på nogle områder og næsten helt mangler færdigheder f.eks på den følessesmæssige intelligens.

Andre årsager til manglende følelsesmæssig intelligens
Men der kan også være andre forklaringer på din vens manglende indføling med andre mennesker og hans manglende interesse for almindelig socialt samvær. For det kan også dreje sig om medfødte karakter træk eller måske er forklaringen at finde i den opvækst han har haft. Endelig kan det dreje sig om træk, som følge af udviklingsforstyrrelser, hvilket kan vise sig på den måde, du beskriver.
Hvis du er interesseret i at vide mere om forskellige former udviklingsforstyrrelser, findes der ganske meget om dette emne på nettet. Men det vigtigste er at du som ven må erkende, at din ven er den person, han er, og at du ikke kan ændre meget på den måde han fungerer på, men må acceptere hans mangler.
Jeg håber mit svar kan gøre dig lidt klogere på din ven og den måde du kan forholde dig til ham på.


Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Misundelse
Sjæl & psyke
Misundelse 

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Hun finder sine drømme frastødende
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende  

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Sjæl & psyke
Voksen - men stadig morsyg 

Fra brevkassen: Hun er flyttet hjemmefra, men har så svært ved at slippe sin mor og skal helst tale med hende dagligt.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich
Sjæl & psyke
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich 

Et højt selvværd er roden til vores trivsel livet igennem. Med psykolog Irene Oestrich bog får du 10 trin til at styrke selvværdet og selvtilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun savner sin hemmelige elsker  

Fra brevkassen: Hun er frustreret, vred og forvirret efter hendes hemmelige elsker gennem 15 år, har forladt hende for at hellige sig sit nye, faste parforhold...

Læs mere
Kan man tillade sig at være vred?
Sjæl & psyke
Kan man tillade sig at være vred?  

Fra brevkassen: Hun er vred og ked af at finde ud af at hendes kæreste, i begyndelsen af deres forhold, havde sex med sin ex-kæreste. Men dengang var deres forhold casual og de havde ikke snakket om nogen "spilleregler".

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^