Kategori: Sjæl & psyke
Intelligens vs. Menneskekendskab 

Fra brevkassen: Hendes gode ven er højt intelligent, men evner hverken at "se", "mærke" eller "fornemme" andre mennesker ...

_____________________________

 

Hej brevkasse.
Jeg har en god ven i starten af fyrrene. Han er mere end almindelig intelligent og medlem af Mensa. Men på trods af at han kan vise intellektuel overlegenhed i nærmest enhver diskussion med hvem som helst, så har han et problem: Han er overhovedet ikke det mindste menneskekender. Og han er overhoved ikke bevidst om det.
Han kan hverken "se", "mærke" eller "fornemme" andre mennesker og keder sig i ofte i almindeligt socialt samvær med andre mennesker. Han ser meget op til luskede finansfolk og skurkagtige statsledere m.m.
Jeg forstår det slet ikke, da jeg normalt ville forbinde de karaktertræk med lav intelligens ...
Kan du hjælpe mig med at blive lidt klogere på ham?
_____________________________

Tak for din mail, hvor du udtrykker et ønske om at blive klogere på, hvordan din meget intelligente ven kan være så dårlig en menneskekender. Du skriver blandt andet, at det også medfører at han beundrer og ser op til mennesker der ikke er helt "fine i kanten". Din ven er heller ikke særlig social, hvilket medfører at han keder han sig i almindelig socialt samvær med andre mennesker.

Der findes mange former for intelligens
Allerførst vil jeg gerne slå fast, at dét at være intelligent er mange ting. Der findes rent faktisk mange former for intelligens. Professor Howard Gardner taler om hele 7 intelligenser og deler intelligens op i logisk/matematiske intelligens, verbal/sproglig intelligens, menneskevendt og socialintelligens osv.

Da din ven er medlem af Menza og viser intelligent overlegenhed i enhver diskussion, vil jeg gætte på at hans intelligens primært ligger på det logisk/matematiske og på det verbal/sproglige felt. Derimod ser det ikke ud til at din ven har meget af den menneskevendte og sociale intelligens. Det er ikke ualmindeligt at nogle mennesker er meget begavede på nogle områder og næsten helt mangler færdigheder f.eks på den følessesmæssige intelligens.

Andre årsager til manglende følelsesmæssig intelligens
Men der kan også være andre forklaringer på din vens manglende indføling med andre mennesker og hans manglende interesse for almindelig socialt samvær. For det kan også dreje sig om medfødte karakter træk eller måske er forklaringen at finde i den opvækst han har haft. Endelig kan det dreje sig om træk, som følge af udviklingsforstyrrelser, hvilket kan vise sig på den måde, du beskriver.
Hvis du er interesseret i at vide mere om forskellige former udviklingsforstyrrelser, findes der ganske meget om dette emne på nettet. Men det vigtigste er at du som ven må erkende, at din ven er den person, han er, og at du ikke kan ændre meget på den måde han fungerer på, men må acceptere hans mangler.
Jeg håber mit svar kan gøre dig lidt klogere på din ven og den måde du kan forholde dig til ham på.


Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^