Ti gode tips til morgenmad

Ti gode tips til morgenmad 

Det er ikke så svært at få en god og sund start på dagen …

<link https: www.kvindeguiden.dk _self> Klumme af Nønne Lønne Votborg

Vigtige tommelfingerregler..:

1. Spist groft - vælg grahamsbrød eller rugbrød, frem for toast og krydderboller. Ristet rugbrød smager ganske dejligt! Bag gerne dit eget brød på basis af rugmel eller grahamsmel og suppler evt. med havregryn.

2. Spis fiberrigt og sukkerfrit - vælg fiberrige morgenmadsprodukter (f.eks. havregryn) der ikke er tilsat raffineret sukker. Hvis du endelig vælger fra de kulørte morgenmadsprodukter, så vælg en variant med max. 10 gram sukker per 100 gram.

3. Spis magre oste (+30 eller gerne mindre). Lidt sennep pifter den magre ost op, ligesom lidt ekstra tid kan give osten mere smag. Det kan også betale sig at besøge ostebutikken for at få en mager ost med smag; her er udvalget meget større og bedre. Husk også at hytteost er et godt alternativ – smag til med frisk og tørret frugt eller med friskhakket grønt (radise, ræddike, peberfrugt og bladselleri) samt lidt dejlige krydderurter og/eller lidt nødder/mandler.

4. Vælg magre og mindre sukkerholdige mælke- og surmælksprodukter. Fedtmængden bør max. ligge på 1,5 gram fedt per 100 gram (svarende til letmælk), og sukkermængden bør max. ligge på 5 gram per 100 gram. Husk, at ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt så er der kun fedtindhold til forskel i de forskellige mælkevarianter.

5. Undgå så vidt muligt smør-produkter på brødet. Smør i stedet med hjemmelavet solsikkesmør, mandelsmør og peanutbutter. Rist frøene/mandlerne for at få mere smag (på pande eller i ovn) og purer med koldt vand plus olie samt lidt salt. Kan smages til efter ønske.

6. Begræns brugen af marmelade, chokolade og honning! Forsød morgenmaden med frisk- og tørret frugt i stedet for. Du kan bruge banan, æble, pære og tørrede frugter fx figenrulle fra Aurion.

7. Spis altid lidt nødder, mandler og kerner/frø i hvert måltid – også morgenmaden! Det kan være som snack, i frugtsalaten, i mysli, i smoothie eller i hjemmebagte grovboller.

8. Liv giver liv! Spis levende føde til hvert måltid: Frisk frugt og grønt. Husk fx peberfrugt og radise/finthakket ræddike på ostemaden, ½ banan i skiver ovenpå havregryn med mælk eller æble i tern drysset oven på ylette med ”studentermix”. Den friske frugt kan også serveres i form af en skål frugtsalat eller smoothie. Snup en rå gulerod på vejen ud af døren, hvis du ikke har spist så meget morgenmad.

9. Drikkevarer! Glem ALDRIG et eller to glas vand hver morgen (gerne med frisk citron) samt urtethe, grøn the, hvid the eller sort the efter eget valg. Eller snup en enkelt chai (indisk thedrik af sort the med masser af krydderier og mælk) eller frappé (kaffedrik med mælk). Alternativt en enkelt kop kaffe. Prøv også de forskellige slags kornkaffe, din helsekost tilbyder. Endelig er der varm gingerdrik med og uden citron.

10. Variation. Det er en god idé at variere morgenmaden, så man ikke køre træt i den. Tænk kreativt og søg inspiration i <link https: www.kvindeguiden.dk _self> kogebøger.

Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Syltning eller fermentering - Hvad er sundest?
Kost & Ernæring
Syltning vs. fermentering – hvad er forskellen, og hvad kan du fermentere? 

Fermenterede fødevarer er blevet populære for deres mulige sundhedsfordele, mens syltning længe har været brugt som en nem måde at konservere mad på. Men hvad er egentlig forskellen mellem de to metoder – og hvorfor bliver fermentering ofte fremhævet som det sundere valg?

Både syltning og…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød af Åse Solvej Hansen – lær at bage det perfekte rugbrød
Åse Solvej Hansen - Rugbrødsglæde

Der er en særlig glæde ved at bage sit eget rugbrød – duften, smagen og følelsen af at skabe noget fra bunden. 'Rugbrødsglæde – bag lækkert surdejsrugbrød' giver dig en grundig introduktion til surdejsbagning, så du nemt kan lave velsmagende og næringsrige rugbrød hjemme i dit eget køkken.

Læs mere
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Shopping
^