Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer

Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

24 gram transfedtsyre. Det er, hvad en ungarer kan risikere at indtage på et enkelt måltid på fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken. I Danmark er transfedtindholdet i samme måltid under 1 gram. Det fremgår af en ny artikel lavet af danske forskere, der har undersøgt indholdet af de skadelige transfedtsyrer i fastfood-menuer i 20 forskellige lande.

Transfedtsyre øger risikoen for hjertekarsygdomme
Danmark har siden 2003 haft en maksimumgrænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedtsyre, der må være i fødevarer. Årsagen er, at den særlige fedttype, der typisk findes i forarbejdede fødevarer som fx kager, kiks, vafler, chokoladebarer og mikroovnspopcorn, øger risikoen for hjertekarsygdomme væsentligt. Flere videnskabelige undersøgelser fra danske og udenlandske forskere tyder på, at det øger risikoen for hjertekarsygdomme med 25%, hvis man spiser 5 gram transfedtsyre om dagen. I 2001 var der mellem 10.000 og 50.000 danskere, der fik mere end 5 gram transfedtsyre om dagen. I dag er det ganske enkelt ikke muligt i Danmark at spise så meget mad, at man får mere end 1 gram om dagen...

EU mod dansk maksimumgrænse
Det lave indhold af transfedt i danske fastfood-menuer skyldes, at Danmark som det første og foreløbig eneste land i verden, har indført en maksimumgrænse for, hvor meget transfedtsyre, der må være i madvarer. EU-kommissionen mener, at de danske regler er en teknisk handelshindring og overvejer en retssag mod Danmark. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har dog ikke tænkt sig at opgive de danske regler om, at højst 2% af fedtet i en madvare må være transfedt.

”De nye undersøgelser bekræfter mig blot i, at vi i Danmark bør fastholde vores ret til at have en maksimumsgrænse for transfedtsyre over for Kommissionen. Selvom Danmark er det første land i verden, der har indført en maksimumgrænse på transfedtsyrer i fødevarer, er der flere og flere internationale eksperter, der peger på transfedtsyrers skadelige virkninger. Det ser jeg som en bekræftelse af, at det er helt igennem fornuftige regler, vi har indført – oven i købet som et foregangsland i EU”, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Vildmedost.dk
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Skyrs succes
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Får vi for meget salt?
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Shopping
^