24 gram transfedtsyre. Det er, hvad en ungarer kan risikere at indtage på et enkelt måltid på fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken. I Danmark er transfedtindholdet i samme måltid under 1 gram. Det fremgår af en ny artikel lavet af danske forskere, der har undersøgt indholdet af de skadelige transfedtsyrer i fastfood-menuer i 20 forskellige lande.
Transfedtsyre øger risikoen for hjertekarsygdomme
Danmark har siden 2003 haft en maksimumgrænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedtsyre, der må være i fødevarer. Årsagen er, at den særlige fedttype, der typisk findes i forarbejdede fødevarer som fx kager, kiks, vafler, chokoladebarer og mikroovnspopcorn, øger risikoen for hjertekarsygdomme væsentligt. Flere videnskabelige undersøgelser fra danske og udenlandske forskere tyder på, at det øger risikoen for hjertekarsygdomme med 25%, hvis man spiser 5 gram transfedtsyre om dagen. I 2001 var der mellem 10.000 og 50.000 danskere, der fik mere end 5 gram transfedtsyre om dagen. I dag er det ganske enkelt ikke muligt i Danmark at spise så meget mad, at man får mere end 1 gram om dagen...
EU mod dansk maksimumgrænse
Det lave indhold af transfedt i danske fastfood-menuer skyldes, at Danmark som det første og foreløbig eneste land i verden, har indført en maksimumgrænse for, hvor meget transfedtsyre, der må være i madvarer. EU-kommissionen mener, at de danske regler er en teknisk handelshindring og overvejer en retssag mod Danmark. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har dog ikke tænkt sig at opgive de danske regler om, at højst 2% af fedtet i en madvare må være transfedt.
”De nye undersøgelser bekræfter mig blot i, at vi i Danmark bør fastholde vores ret til at have en maksimumsgrænse for transfedtsyre over for Kommissionen. Selvom Danmark er det første land i verden, der har indført en maksimumgrænse på transfedtsyrer i fødevarer, er der flere og flere internationale eksperter, der peger på transfedtsyrers skadelige virkninger. Det ser jeg som en bekræftelse af, at det er helt igennem fornuftige regler, vi har indført – oven i købet som et foregangsland i EU”, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.