Te i kampen mod kræft
Te i kampen mod kræft 

Mennesker der til dagligt drikker te kan halvere risikoen for diverse kræftformer i modsætning til dem der aldrig drikker te.

Mennesker der til dagligt drikker te kan halvere risikoen for diverse kræftformer i modsætning til dem der aldrig drikker te.

Det er amerikanske forskere der ifølge bbc.co.uk har forsket i teens virkning på kræft især i mave og tarmsystemet, Stor del af undersøgelsen er foretaget i Kina. Forskerne har især undersøgt om stoffet polyfenol, der er det aktive stof i teen, kunne måles i forsøgsmændenes urin. Tilstedeværelsen af stoffet er forbundet med mindre risiko for kræft ifølge de amerikanske forskere. Polyfenoler er antioxidanter med en karudvidende effekt.

Te kommer fra planten Camellia sinensis, der menes at indeholde ekstrem kraftige antioxidanter deriblandt polyfenoltypen catechins, der har vist sig at være lige så kraftig antioxidant som C og E vitaminer i kampen mod de skadelige fri radikaler. Andre undersøgelser har tilkendegivet at catechin kan sætte stopper for vækst af tumorer og stå værne om cellernes sundhed.

Grøn te indeholder mest catechin efterfulgt af sort te.

Forskerholdet startede deres arbejde tilbage i 1986. De har fulgt over 18.000 mænd i alderen 45 til 64 med bopæl i Shanghai. I gruppen blev der opfanget lidt over 230 kræfttilfælde især i mave og tarmsystemet. Disse blev holdt op i mod 772 mænd der ikke havde kræft. Forsøgsgrupperne blev undersøgt for polyfenol og for stoffer der viser sig i kroppen når denne nedbryder polyfenol. Når man havde korrigeret for kendte risikofaktorer som rygning og for stor nydelse af alkohol og for faktorer der naturligt er forebyggende som karotiner blev konklusionen at polyfenol i te kan modvirke kræft i mave og tarmsystemet.

Thomas Lober fra det engelske institut for kræftforskning siger til BBC: "Grøn og sort te har begge vist lovende virkning i kampen mod kræft i tidligere kliniske undersøgelser og te kan forbindes med mindre risiko for nogle kræftformer hos mennesker. Men den beskyttende effekt er langt fra at være helt bevist og flere undersøgelser på mennesker er påkrævet. Men det skader vel ikke at nyde en god daglig kop te eller to.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^