Kortsynet på grund af brødspisning

Kortsynet på grund af brødspisning 

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Forskerne fortæller at kost der indeholder højt koncentrat af stivelse, som brød og morgenmadsprodukter, øger kroppens insulin-niveau hos de unge og at det har en effekt på øjets udvikling.

Teorien skal være med til at forklare øget forekomst af kortsynethed hos den vestlige befolkning i løbet af de sidste 200 år. Omkring 30% lider nu af kortsynethed.

Den moderne kost indeholder mere stivelse end før i tiden. Det betyder at kroppen reagerer på stivelsen ved at producere mere insulin og dermed falder niveauet af et bestemt protein i kroppen der har en rolle at spille i øjets udvikling, formering af øjnebunden og øjets linse. Hvis øjet vokser sig for stort kan linsen ikke længere flytte et skarpt billede til synsnerven. Udover for meget stivelse i føden er gammelmandssukkersyge og overvægt begge to tilstande der påvirker insulinproduktionen med synsforstyrrelser af samme art som følge. Ved at give børn og unge med symptomerne mere proteinrig kost har man kunnet forsinke udviklingen.
For at underbygge teorien har forskerne sammenlignet og forsket i mindre samfund hvor ændringer i kosten er godt målbare. I nogle eskimosamfund var forekomsten af kortsynethed på 1% i starten af sidste århundrede - nu er forekomsten op på 50%. Man mente først at det var på grund af øget læsning. Men nu er der som sagt andre boller på suppen. De forskere der hæler til den teori at årsagen til kortsynethed stammer fra for meget stivelse i kosten peger på at at øget læsning ikke forklarer hvorfor forekomsten af symptomerne er mindre hos samfund der har adopteret vestlig livsstil uden at det omfatter den vestlige diæt. F.x. har børn på Vanuatu øerne i Stillehavet 8 times skolegang hver dag, men kun 2% lider af kortsynethed. På Vanuatu øerne spiser man først og fremmest fisk og kokosnødder frem for hvidt brød, morgenkorn og andre produkter der indeholder stivelse.

Mellemmåltider
Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Til dig med passion for frugt og grønt
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Lidt frugt og grønt har også ret
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Solanin i grønne kartofler
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Vi elsker light
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Nyt lækkert og supersundt bær
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Lav sæson for d-vitamin
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Cola skader kvinders knogler
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^