Et forsøg foretaget på mus hvor de er blevet helbredt af diabetes 1, har givet håb om at sygdommen eventuelt på et senere tidspunkt også kan helbredes hos mennesker.
Et forskerhold fra UAB, Universitat Autonoma de Barcelona, i Spanien, håber nu at kunne udvikle en genetisk metode baseret på opdagelsen, der kan lede til behandling der duer til mennesker. De spanske forskere fandt ud af at de genetisk manipulerede mus var fuldstændig helbredt selvom der forekom overskud af sukker i blodet.
Type 1 diabetes, der er insulinkrævende, ødelægger beta cellerne i bugspytkirtlen der producerer hormonet insulin. Insulin er påkrævet for at holde sukkerniveauet i blodet i balance og uden insulin vil døden indtræde.
Forskerholdet har undersøgt effekten af et protein ved navnet IGF-I og hvordan det påvirker musene. Disse var genetisk manipuleret således at deres beta celler producerede proteinet. Proteinet stimulerede ikke alene produktion af flere beta celler, det udvidede også deres levetid.
Forskerholdet er optimistisk med hensyn til at kunne udvikle teknikken til også at kunne omfatte behandling af sukkersyge mennesker, men der tilføjes at det kan tage lang tid. Da forsøget indtil videre kun er foretaget i et laboratorium vil det gå år indtil det er helt klarlagt om metoden kan gavne mennesker der lider af diabetes 1.
Undersøgelsen er blevet offentliggjort i Journal of Clinical Investigation.