Danskernes fedtindtag er nedsat – men stadig for højt. Gennem de sidste 15 år har danskerne nedsat forbruget af fedtstof væsentligt.
Dog er kostens gennemsnitlige indhold af fedt fortsat for højt i forhold til anbefalingerne om, at det gennemsnitlige fedtindtag ikke bør overstige 30 % af det daglige energiindtag.
En tommelfingerregel siger, at 25-30 gram smør, margarine og olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde. Det gælder både fedtstof på brød og i madlavning, dvs. til stegning, sovs, salatdressing og lignende. Mængden afhænger af, hvor stort energibehov man har, og hvor meget fedt kosten ellers indeholder.
De 3 største kilder til fedt i danskernes kost er fedtstoffer, kød og mejerprodukter, som tilsammen bidrager med 80% af det samlede fedtindtag.
Færre personer bruger fedtstof på brød
I dag kommer 38 % af de voksne ikke fedtstof på rugbrød mod 21 % i 1995, mens 17 % af de voksne ikke kommer fedtstof på franskbrød mod 10 % i 1995.
Af dem der kommer fedtstof på brød bruger flere i dag mindre fedtstof pr. skive brød.
Der bliver drukket betydeligt mere skummet-, kærne eller minimælk på bekostning af sødmælk.
70 % af de oste der bliver spist har et fedtindhold på over 30+ .
Her følger en række gode råd fra Fødevaredirektoratet hvis du ønsker at spare på fedtet
● Skrab fedtstoffet på brødet eller undlad fedtstof på brødet.
● Kog eller damp maden i stedet for at stege den, specielt fisk og grønsager.
● Hvis maden steges bør du bruge så lidt fedtstof til at stege i som praktisk muligt. Det gælder også i gryderetter, hvor man bruner kødet i fedtstof fra starten. Her ender alt fedtet i sovsen.
● Undlad smeltet smør/margarine, smørsovs og opbagte sovse til middagsmaden.
● Vælg magre mælkeprodukter som skummet-, kærne, eller minimælk samt surmælksprodukter af samme slags.
● Vælg ost med lavt fedtindhold, dvs. max 30+. En passende daglig mængde er 25 gram.
● Undlad mayonnaise og remoulade til maden.
● Vælg magert kød til middagsmaden eller spis mindre kød i forhold til kartofler, ris, pasta og grønsager.
● Brug magert kødpålæg.
● Smid stegefedtet ud.