Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Energidrikke kan resultere i syreskader - isninger i tænderne, slidt emalje og blålige, skøre tænder, som må behandles med plast og bidskinne.

Tandlægeforeningen advarer: Energidrikke er syrebad for dine tænder 

Salget af energidrikke eksploderer, men de kan give alvorlige syreskader på tænderne. Det afslører en ny undersøgelse, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Se om din energidrik er på listen

Ætser tændernes emalje
Opkvikkende og vanedrikkende energidrikke kan være særdeles skadelige for tænderne. Det viser en ny undersøgelse af 25 populære energidrikke fra mærker som Red Bull, Monster, Cult, Burn og Nutramino, som DTU Kemi har lavet for Tandlægeforeningen. Nogle indeholder sukker, andre er sukkerfri. Alle har en lav pH-værdi mellem 2,7 og 3,8 og en betydelig såkaldt bufferkapacitet, hvilket kan føre til syreskader på tænderne. Burn Energy Drink Original skiller sig ud ved både at have den laveste pH-værdi og højeste bufferkapacitet af alle de testede energidrikke.  
"Undersøgelsen bekræfter vores mistanke om, at energidrikke kan være farlige for tænderne. Energidrikke kan ætse tændernes emalje, og drikker man dem ofte og over lang tid, kan det føre til, at man fx skal have tandkroner og facader på tænderne," advarer Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Er din energidrik på listen? 
Tjek Tandlægeforeningens hjemmeside, hvor du kan se alle resultaterne af undersøgelsen: Test 25 energidrikke

Flere får syreskader
En rundspørge, som Tandlægeforeningen for nylig har gennemført blandt ca. 400 tandlæger, viser, at 98 procent af de adspurgte tandlæger har patienter med syreskader. Næsten tre ud af fire svarer, at antallet af patienter med syreskader er steget de seneste ti år. Samtidig stiger salget af energidrikke. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er mængden af energidrikke, der sælges i Danmark, firedoblet fra 2010 til 2016 – fra ca. fire millioner liter i 2010 til lidt over 16 millioner liter i 2016. Og i 2021 forventes salget at være steget til 25 millioner liter. 

Sådan kan du forebygge syreskader:

  • Begræns indtaget af læskedrikke – også lightprodukter
  • Synk væsken med det samme og skyl den ikke rundt i munden
  • Drik ikke i mange små slurke over lang tid
  • Drik væsken med sugerør – placer sugerøret langt tilbage i munden
  • Drik hellere læskedrikke til et måltid end alene
  • Skyl munden med vand, lige efter der har været noget surt på tænderne
  • Børst tænder med fluortandpasta mindst to gange om dagen i to minutter hver gang
  • Gå regelmæssigt til tandlæge, så begyndende syreskader kan opdages. 

Kilder:

Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013. E-artikel fra DTU Fødevareinstituttet, nr. 2, 2017.
Consensus report of the European Federation of Conservative Dentistry: Erosive tooth wear - diagnosis and management. Bragt i Tandlægebladet nr. 3, marts 2017.  

Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^