Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness - bevidst nærvær', som blandt andet byder på værktøjer, der kan hjælpe med at håndtere handlingslammende selvkritik.

Træt af at føle dig 'mellemtilfreds'?

Når din indre kritiker raser, kommer vi ofte til at leve et 'mellemtilfreds' liv, forklarer stressekspert Birthe Buhl. Den får nemlig alt for ofte lov at begrænse os i vores handlinger og slukke vores drømme, fortæller hun:

"For mange af os sker der dét, at vi helt ubevidst kommer til at følge med vores negative og selvkritiske tanker. Vi gør dem til vores sandhed, og på den måde bliver de ofte styrende for vores handlinger. Når din indre kritiker fortæller dig, at de andre på yogaholdet vil kigge skævt til dig, hvis du tropper op, helt ny og uøvet, så kan det ende med at være dét, der afholder dig fra starte op på holdet i det hele taget. På den måde bliver din indre kritiker din egen værste fjende," siger hun.


Selvkritik og ubevidste valg

Lader vi os føre rundt i manegen af de negative tanker, og sidder vi fast i en eller flere slags negative sindsstemninger, kommer vi lettere til at reagere automatisk, og vi gør os ikke klart, om vi får taget bevidste valg, fortæller Birthe Buhl:

"Bliver man nu overmandet af den selvkritiske tanke, at man slet ikke slår til på jobbet, så vil den naturlige reaktion - og ofte helt ubevidste flugt - for mange være at indlede et arbejdsraseri til langt ud på aftenen. Og mens vi febrilsk tjekker mails og forbereder os langt ud over, hvad vi egentlig har lyst til, glemmer vi måske helt dét, som er vigtigst for os. Nærværet med vores børn, familie, kærester og venner" siger hun.

Når vi bliver revet med af de selvkritiske tanker om, at jeg er ikke god nok, smuk nok, klog nok og så videre, har vi en tendens til at forsøge at flygte væk fra de ubehagelige følelser og tanker, forklarer stresseksperten. Måske åbner vi en flaske rødvin, spiser kage eller chokolade eller sætter os til at se serier i timevis, så uroen, ubehaget og selvkritiske tanker forsvinder. Det virker også på den korte bane, men de negative tanker og følelser vender hurtigt tilbage.

Lader vi de selvkritiske tanker være styrende, og identificerer vi os med tankerne, kommer vi let til at handle uhensigtsmæssigt, og vi bliver samtidig langt mere sårbare i forhold til at udvikle stress, angst eller depression, fortæller Birthe Buhl. 

Mindfulness meditation og selvkritik

For ikke at lade sig diktere af selvkritikken, er det ifølge Birthe Buhl vigtigt at huske, at tanker bare er tanker. For først når vi registrerer den selvkritiske tanke - når vi erkender, at den er der, og at det er okay - vil vi kunne slippe den hurtigt igen og flytte vores opmærksomhed tilbage til nuet. Mindfulness handler ikke om at stoppe de negative og selvkritiske tanker, men om at forholde os anderledes til dem, så vi bedre kan tage bevidste valg og gøre livet mere meningsfuldt, forklarer hun:

"Det er helt naturligt at have bekymringstanker, at være nervøs og optaget af, hvad de andre mon tænker om dig. Men du er ikke dine tanker, og først med accepten og erkendelsen af det, bliver det nemmere at holde den indre kritiker i kort snor, så den ikke begrænser dig i at gøre det, som netop giver dig mening og livskvalitet."

Netop mindfulness meditation og teknikkerne i appén er ifølge Birthe Buhl vigtige for at kunne slutte fred med en alt for dominerende indre kritiker:


"Mindfulness meditation hjælper os med lære og registrere vores egne tankemønstre. Måske benytter du dig af en øvelse, hvor du har hele din opmærksomhed og dit nærvær på åndedrættet. Når der så i løbet af meditationsøvelsen pludselig dukker en tanke op, bliver det nemmere for dig at registrere den uden fordømmelse - give slip på tanken og rette opmærksomheden tilbage til nuet. Mindfulness meditation handler ikke om at fjerne de negative tanker men om at forholde sig til dem på en ny måde, så de ikke får lov at styre vores valg og slukke vores drømme," siger hun.


Øver du dig i at blive mere opmærksom på at tanker bare er tanker, gør du dig samtidig i stand til at kunne kategorisere dem, så du med tiden kan forholde dig mere reflekterende til dine tankers påvirkning.

"Pludselig vil du forstå, at tankerne er som skyer på himlen. De kommer og går, nogle er store, andre er små, nogle er lyse og andre er mørke. Og får du en selvkritisk tanke, vil du måske kunne sige til dig selv, 'okay, det var da vist en bekymringstanke. Den må gerne være der, men nu må jeg hellere vende opmærksomheden tilbage til nuet" siger hun.

App'en 'Mindfulness - bevidst nærvær' kan downloades fra Apple App Store og Google Play, hvor man får adgang til en gratis guidet bodyscan. Yderligere 7 timers lydfiler koster 79 kroner.

Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^