Kategori: Sundhed

Rygning er en sygdom

Rygning er en sygdom 

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken ...

Sundhedspersonalet skal være langt mere pågående for at få rygere til at stoppe

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken. Det mener ledende overlæge, dr.med. Philip Tønnesen, lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, og han efterlyser en holdningsændring til rygere.

- Verdenssundhedsorganisation, WHO, har fastslået, at rygning er en sygdom, og derfor bør rygere tilbydes behandling. Læger spørger ikke patienter med for højt blodtryk, om de har lyst til at få medicin, så blodtrykket kan sænkes. Det får de helt automatisk. Det er uforståeligt, at rygere med fx hjertesygdom ikke påvirkes kraftigt til at modtage rygeafvænning, især når man tænker på, at 25 procent af alle dødsfald af hjertekarsygdomme skyldes rygning, siger Philip Tønnesen.

Berøringsangst over for rygere
Phillip Tønnesen mener, at hans kolleger i og uden for sygehusvæsenet har berøringsangst over for de rygende patienter, og at lægerne i for høj grad betragter rygning som et personligt anliggende og ikke som en sygdom.

- Mange tror fejlagtigt, at det kun er en viljesag at kvitte tobakken, siger Philip Tønnesen. Men nikotinen giver stærk afhængighed. Der findes såkaldte nikotinreceptorer i flere områder af hjernen, hvor nikotin binder sig. Derved frigøres et slags hormon, dopamin, som hjernen forbinder med følelse af tilfredshed. Der er også et arveligt moment, som måske kan forklare op til 25 procent af afhængigheden.

Philip Tønnesen fremhæver den økonomiske gevinst ved at gennemføre rygestop.

- Rygeafvænning med nikotinprodukter eller pillen Zyban, som udelukkende fås på recept, sammen med 3-4 korte lægekonsultationer er økonomisk interessant i form af pris pr. sparet leveår sammenlignet med fx medicinske behandlinger for forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, siger han. Det er derfor en af hans pointer, at man bør give tilskud til lægemidler til rygeafvænning.

Ny pille på vej
Cirka 12.000 danskere gennemfører hvert år rygestop med hjælp fra pillen Zyban, som man tager to gange dagligt, og som dæmper trangen til nikotin. Om et halvt års tid ventes en ny pille at komme i handelen. Den er afprøvet af 250 rygere på Gentofte Sygehus og af rygere på andre danske sygehuse, og forventningerne til den nye pille er store.

- Vores undersøgelser tyder på, at den er dobbelt så effektiv som Zyban, siger Philip Tønnesen om den nye pille, hvis effekt om kort tid offentliggøres i internationale lægetidsskrifter.



Kilde: Hjerteforeningen


Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^