Kategori: Sundhed

Psoriasisramte opfordres til at orientere sig om behandlings-muligheder 

Lavt selvværd, kløe, skæl og smerter er bare nogle af konsekvenserne for psoriasisramte. Konsekvenser som kan blive forværret, hvis ikke sygdommen bliver behandlet godt nok. Det er derfor afgørende, at psoriasisramte får en tilfredsstillende behandling gennem hele livet for at mindske konsekvenserne og dermed få et bedre liv med sygdommen. Men under halvdelen er tilfredse med deres nuværende behandling, og hver femte er decideret utilfreds. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Psoriasisforeningen blandt 1.173 psoriasispatienter i samarbejde med Kompas Kommunikation med støtte fra LEO Pharma.

Forening og ekspert opfordrer patienter til at komme på banen
Trods den manglende tilfredshed viser undersøgelsen, at 2 ud af 3 psoriasispatienter aldrig eller kun sjældent taler med deres læge om nye behandlingsmuligheder. Den manglende dialog er et problem, mener Psoriasisforeningen:
”Det er et problem, at psoriasisramte ikke får talt med lægen om andre behandlingsmuligheder, hvis de er utilfredse med deres behandling. Vi risikerer, at både fysiske og psykiske konsekvenser bliver forværret, og det kan blive en ond spiral, fordi sygdommen kommer til at fylde mere og mere i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at de psoriasisramte går til lægen, hvis de ikke er tilfredse og tør spørge ind til de forskellige behandlingsmuligheder, så de i fællesskab med lægen kan finde en ny løsning og få kontrol over sygdommen, ” mener Landsformand i Psoriasisforeningen, Jens Sloth Nielsen.

Læge: Stor tillid og sjældne lægebesøg kan være barrierer
Undersøgelsen indikerer, at mange respondenter kun ser lægen en gang om året eller sjældnere i forbindelse med deres psoriasis, og at de normalt blot får fornyet recepten per automatik uden at tale med lægen om nye behandlingsmetoder. Det kan skyldes, at de fleste (61%) ifølge undersøgelsen har tillid til, at lægen giver dem den bedst mulige behandling.
Lars Iversen, professor og overlæge ved dermatologisk afdeling på Aarhus Universitets Hospital, synes det er positivt, at de psoriasisramte har så meget tillid til deres læge, men påpeger, at både viden om sygdommen og behandlingsmulighederne hele tiden udvikler sig:
”Selvom det er dejligt, at de psoriasisramte har så stor tillid til deres læge, er det vigtigt at forstå, at psoriasis er en kompleks og kronisk sygdom, der kan ændre sig, og som hos mange kræver livsvarig kontrol og behandling. Derfor ændrer behovet for behandling sig også alt efter sygdomsudvikling og livssituation. Desuden kommer der løbende nye behandlingsmuligheder, og man kan ikke regne med, at lægen altid husker at orientere deres patienter om dem allesammen, selvom de prøver. Derfor skal den psoriasisramte selv på banen og tage medansvar for en løbende evaluering af deres behandling, ” siger Lars Iversen.

Patient: Det kan betale sig at spørge
Josefine Thomsen fra Jyllinge ved Roskilde havde i lang tid haft store problemer med svie, skæl og smerter. De fysiske konsekvenser gik også ud over hendes selvværd. Selvom hun er engageret i sin sygdom, som formand for PsoUng, havde hun svært ved at tale med lægen. Men da hun endelig fik fortalt lægen om sine oplevelser, viste det sig, at der var en masse, hun kunne gøre:
”Jeg var egentlig ikke helt tilfreds med min behandling. Jeg havde problemer med skæl og kunne nogle gange næsten ikke være i mig selv, fordi det sved og gjorde ondt. Alligevel fik jeg ikke sagt det til min læge, og jeg havde egentlig lidt blind tiltro til, at han gav mig den bedste behandling til min form for psoriasis. Da jeg endelig fik talt med lægen, viste det sig, at der var kommet nye muligheder, og min psoriasis er nu i langt bedre kontrol end tidligere. Jeg ærgrer mig mest over, at jeg ikke fik sagt noget tidligere. Fremover vil jeg være bedre til at spørge, om der er noget nyt at prøve og opfordrer andre psoriasisramte til at gøre det samme,” fortæller Josefine.

Psoriasisforeningens 5 gode råd 
Sådan tager du snakken med din læge:

  • Før dagbog/oversigt over udsving i din sygdomsaktivitet og afvigelser i din aktuelle behandling. Så er det nemmere at evaluere behandlingen.
  • Forbered dig på konsultationen, så du er bevidst om hvilke spørgsmål, du har behov for at få besvaret.
  • Prioritér dine spørgsmål. Fokusér på dine vigtigste uafklarede spørgsmål, og gem de mindre vigtige til sidst, hvis der er overskydende tid.
  • Afslut konsultationen med at opremse den behandlingsplan du og lægen er blevet enige om, så misforståelser bliver undgået.
  • Spørg ind til alternative løsninger, hvis du ikke er tilfreds med din nuværende behandling eller er i tvivl om hvorvidt din behandling er den mest relevante for dig. Husk at lægens mål er at finde den mest hensigtsmæssige behandling, der passer til dig og sværhedsgraden af din sygdom.
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^