Kategori: Sundhed

Selvom studier peger på, at der måske er flere sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting, så er det på nuværende tidspunkt udsigten til vægttab, der først og fremmest motiverer folk til at følge metoden. Vægttabet er resultat af det kalorieunderskud, man opnår, når den tid man har til spisning i løbet af dagen begrænses.

Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den populære form for spiseregulering, og forklarer her, hvorfor intermittent fasting (IF) har opnået så stor popularitet.

Principperne bag intermittent fasting

Intermittent fasting (IF) kan foregå på flere forskellige måder, hvoraf den såkaldt time-restricted eating (TRE) er den mest effektive. TRE bygger på principper, der handler om at begrænse sit kalorieindtag ved kun at spise i et fast og afgrænset tidsrum i løbet af døgnet. Den store fordel ved principperne bag metoden er, at man i modsætning til andre diætmetoder, ikke dikteres, hvad man må spise, men kun, hvornår man må spise - og netop dét kan for mange være en mere overskuelig, nem og enkel plan, at følge. 

Kalorieunderskud er forudsætningen for at opnå vægttab

Selvom studier peger på, at der måske er flere sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting, så er det på nuværende tidspunkt udsigten til vægttab, der først og fremmest motiverer folk til at følge metoden. Vægttabet er resultat af det kalorieunderskud, man opnår, når den tid man har til spisning i løbet af dagen begrænses.

Det lyder måske nemt, men som Philip Ruppert, postdoc ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi ved Syddansk Universitet, skriver, så forudsætter det naturligvis, at man ikke kompenserer for det kalorieunderskud, man har opnået under fasteperioden med store mængder kalorier i spiseperioden. Og dét kan for nogle være en udfordring, især hvis man i fasteperioderne, udover sultfornemmelsen, oplever irritabilitet og træthed som følge af lavt blodsukker. Nogle undersøgelser viser dog, at IF på længere sigt, kan bidrage til både et mere stabilt blodsukkerniveau, mere overskud og bedre søvn.

Andre mulige sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting

Udover IF-metodens vægtregulerende effekt, så peger studier på, at intermittent fasting kan have nogle metaboliske fordele, som forbedrer insulinfølsomheden og potentielt kan mindske risikoen for type 2-diabetes. Ifølge andre studier kan IF muligvis forbedre hjertesundheden ved at have en positiv indflydelse på kolesterolniveau og blodtryk.

Endelig tyder nogle forskningsundersøgelser på, at metoden kan være med til at stimulere produktionen af de proteiner, der har indflydelse på de hjerne- og nerveceller, der understøtter kroppens kognitive funktioner; vores sanser, hukommelse, indlæring, bearbejdning af information og problemløsning.

Hvilket spise- og fasteinterval er det mest optimale? 

Ifølge eksperter er intervallet 16:8 tilsyneladende den mest optimale opdeling af spise- og fasteperioder. Her følger man, i 5 ud af ugens 7 dage, en såkaldt time-restricted eating plan med faste i 16 timer, og 2-3 måltider i løbet af de resterende 8 timer af døgnet. Lægger man det 8-timers vindue, man har til spisning, tidligt på dagen, fra kl. 7 til kl. 15, så opnår man ifølge et nyt studie det største vægttab, fordi fedtforbrændingen påvirkes af stofskiftets døgnrytme.

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^