Kategori: Sundhed

Nemme fiskeretter efterlyses 

Lange arbejdsdage, forberedelse til morgendagen og sultne børn gør, at forældre efterlyser nemme, tidsbesparende retter – som samtidig løser ønsket om at spise sundt, varieret og hjemmelavet. Særlig svært er det, hvis man gerne vil følge kostrådene og servere fisk to gange om ugen. Vi har nemlig ikke noget ’indre kartotek’ over fiskeretter, ligesom vi har for retter med kød. Og børns rolle i køkkenet varierer afhængig af, om mor eller far laver aftensmad, og om de bor på landet eller i storbyen.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Glyngøre NemFisk viser, at forældre vurderer, at deres børn bedre kan lide den mad, der serveres, når børnene selv har været med i køkkenet. Det kan autoriseret diætist Gitte Dreyer fra Diætisthuset nikke genkendende til: ”Jo mere vi rører, ser og har fingrene i maden, jo mindre farligt er det. Jo mere børn selv har været involveret, jo større er sandsynligheden derfor for, at de kan lide maden,” udtaler hun. Så der er god grund til, at børn spænder forklædet og tager del i madlavningen. Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem, hvor ofte vi laver mad, og hvor meget børn spørger om lov til at være med i køkkenet. Flere familier i hovedstadsområdet laver mad 1-2 gange ugen (20%). I fx Midtjylland laver 11% mad 1-2 gang ugentligt. Sammenligner man madlavningsfrekvensen med, hvor ofte børnene spørger om lov til at deltage i køkkenet, viser analysen, at 22% af børnene i hovedstadsområdet aldrig spørger om lov, mens det samme kun gælder 9-10% af børnene på landet. 

Giv os nemme, tidsbesparende retter

Mere end hver fjerde forælder ønsker at kende flere retter, der hurtigere kan komme på middagsbordet. 

Og mere end en tredjedel ville spise mere fisk, hvis de kendte nemme retter med fisk. Desværre er virkeligheden, at flertallet af de voksne kun kender 2-3 retter med fisk, og de er ikke nødvendigvis nemme eller hurtige.

Lone Marie Eriksen fra 2gangeomugen forklarer: ”Mange vil gerne, men få lykkes med at spise fisk i hverdagen, og alt for mange har simpelthen ikke lige nogen fiskeret på ’den indre lystavle’, når de står i supermarkedet.” Det er præcis det skisma, som har fået Glyngøre til at tænke nyt. Glyngøre har udviklet tre saucer, som giver familien et hav af muligheder for fiskeretter på 20 minutter. 

Mænd leger, kvinder planlægger

Forældre har typisk tre løsninger, når det kommer til at begrænse stress og jag omkring aftensmåltidet. 1) Vi køber ind for hele ugen

2) Vi engagerer børnene i madlavningen

3) Vi sørger for en hurtig snack 

Den hurtige snack er fædre og mødre enige om, men så deler vandene sig. Når det gælder planlægning af ugens indkøb, fører kvinderne an, mens mændene tager teten, når det gælder om at få børnene med i køkkenet. 26 % af danske mænd mener, at det bedste middel til at undgå konflikter i ulvetimen er at få børnene til at hjælpe med i madlavningen. Kun 18 % af mødrene mener det samme. 

Gitte Dreyer fra Diætisthuset forklarer: ”Mænd er ikke helt så bange for at svine køkkenet til og efterlade en ekstra snavset gryde i vasken. De er generelt bedre til at abstrahere fra rodet og tage tingene mere, som de kommer. Kvinderne er forsigtige på børnenes vegne og generelt mere kontrolsøgende. Overordnet set drejer det sig også om, hvilke ting vi har med hjemmefra. De vaner, vi har lært som barn, lærer vi typisk også vores egne børn,” slutter Gitte Drejer.

”Vi har gjort det superenkelt at have børnene med i køkkenet,” fortæller Karina Marott fra Orkla Foods og fortsætter:  ”Tag børnene med i køkkenet, og lav en nem fiskeret – det giver både ro og sund aftensmad.”  

 

Fakta

Glyngøre NemFisk er en serie saucer til fiskeretter i fad og fås i tre varianter: Citronsauce, Tomat & Krydderurtesauce og Dildsauce. De kan købes i samtlige dagligvarebutikker til vejl. udsalgspris 19,95 kr.

Saucerne passer til mange forskellige slags fisk som fx laks, sej, torsk, pangasius mv. 

Saucerne kan bruges både med frisk og frosset fisk.

Fakta om analysen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1029 CAWI-interview med danskere i alderen 20-55 år, i perioden 3. – 9. januar 2014. De adspurgte er danskere i alderen 20-55 år, som er bosiddende i en husstand med et eller flere hjemmeboende børn i alderen 0-17 år.

Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^