Kategori: Sundhed

Nattetisseri kan skade søvn, helbred og velbefindende 

Mere end halvdelen af alle danskere over 50 år er generet af, at de hver nat skal forlade den varme dyne og stå op for at tisse. Mange anser det for at være et aldersfænomen, som man bare må leve med, men sådan behøver det ikke være. Derfor sætter Netdoktor fokus på problemet i en ny oplysningskampagne.

Ny oplysningskampagne sætter fokus på problemet
Rigtig mange danskere får hver nat afbrudt deres nattesøvn, fordi de skal op for at tisse. De har det, der med et lægefagligt udtryk kaldes nykturi. Det rammer hver anden af de 50-årige, og tallet stiger markant med alderen, så 70 procent over 65 år og 90 procent af de 90 årige har nykturi.
For nogle medfører det ikke nogen gener at skulle stå op om natten, mens det for andre kan være et stort problem. Især hvis turen går til toilettet flere gange, og man efterfølgende har svært ved at falde i søvn igen. Søvnforstyrrelser kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed. I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser også være skadelige for helbredet og blandt andet øge risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme.
Mange tror imidlertid, at nattetisseri er et aldersfænomen, man bare må leve med. Men sådan behøver det ikke at være. Derfor lancerer Netdoktor nu en oplysningskampagne, hardunykturi.dk, der skal sætte fokus på nattetisseri.
”At skulle op at tisse om natten kan være fuldstændig harmløst, men afhængig af ens livssituation og hvor mange gange søvnen bliver afbrudt, kan det både være stærkt generende for en selv og ens partner, ligesom det kan have betydning for helbredet. Men ofte er der en underliggende årsag, som man kan gøre noget ved. Derfor vil vi med kampagnen gerne give almindelige mennesker mulighed for at blive klogere på nykturi og nattetisseri”, siger læge og direktør for Netdoktor Rikke Esbjerg.

Tag test og få viden
Når problemerne med nykturi stiger efterhånden, som man bliver ældre, skyldes det, at urinblæren bliver mindre elastisk, og at man med alderen begynder at producere mere urin om natten. I nogle tilfælde kan forklaringen dog også være en egentlig overproduktion af urin om natten, såkaldt natlig polyuri, ligesom nattetisseriet kan dække over mere alvorlige underliggende sygdomme.
For at få et overblik over, om man lider af nykturi, og hvordan det påvirker ens liv, kan man på hardunykturi.dk tage en test. Her får man indblik i lidelsen sammen med viden om, hvad der kan gøres. Blandt andet muligheden for at se på ens vaner og livsstil, ligesom man kan blive klædt bedre på til et besøg hos lægen, der kan hjælpe med svar på, om man kan få gavn af en behandling for nykturi.
”Mange mennesker er ikke opmærksomme på, hvor vigtig søvnen er for deres helbred og velbefindende. Nu kan man blive klogere på nykturi, og om det påvirker en i en sådan grad, at man for eksempel vil tage en snak med sin læge om det. Nykturi behøver ikke være noget, man bare lever med”, siger læge og direktør for Netdoktor Rikke Esbjerg.

Oplysningskampagnen om nykturi løber i hele 2017, og man kan allerede nu tage videnstesten på Hardunykturi.dk

Fakta om nykturi og søvn:

  • Hvad er nykturi?
    Nykturi er det latinske udtryk for, at man vågner en eller flere gange om natten for at tisse, og at man sover både før og efter.
  • Hvor mange danskere har nykturi?
    Nykturi er omtrent lige udbredt blandt mænd og kvinder
    Nykturi bliver mere og mere udbredt med alderen
    Mere end halvdelen af alle over 50 år og op til 70 procent af alle personer over 65 år har nykturi. 
  • Hvad betyder nykturi for helbredet?
    Nykturi er en af de mest almindelige årsager til afbrudt nattesøvn
    Forstyrrelser af nattesøvnen kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed
    Træthed kan føre til koncentrationsproblemer og øge risikoen for ulykker
    Hos ældre er nykturi en væsentlig risiko i forhold til faldulykker
    Søvnforstyrrelser kan også give dårligere helbred ved at påvirke fx blodsukkerbalance og immunforsvar
    I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser øge risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme
  • Hvad kan du gøre for din søvn?
    Undgå øl, kaffe og te om aftenen – det er vanddrivende
    Prøv at drikke mindre væske sent på dagen
    Undgå mad med højt saltindhold, som øger tørsten
    Fysisk aktivitet kan forbedre søvnen – undgå dog at motionere lige inden sengetid
    Overvej om stress eller uro spiller en rolle
    Hvis du er generet af nattetisning, har mistanke om at der kan ligge en sygdom bag eller pludselig oplever store ændringer i forhold til det normale mønster, bør du overveje at tale med en læge om det. Forbered dig ved at udfylde et væske- og vandladningsskema, som kan hentes på Hardunykturi.dk
  • Kan nykturi behandles?
    Der er forskellige muligheder for at behandle nykturi. Det første skridt er at finde årsagen. Herefter kan behandlingen bestå af alt fra livsstilsændringer til blandt andet blæretræning og forskellige former for medicin.

Kilder bl.a. Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk og Vidensraad.dk

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^