Kategori: Sundhed

Nattetisseri kan skade søvn, helbred og velbefindende 

Mere end halvdelen af alle danskere over 50 år er generet af, at de hver nat skal forlade den varme dyne og stå op for at tisse. Mange anser det for at være et aldersfænomen, som man bare må leve med, men sådan behøver det ikke være. Derfor sætter Netdoktor fokus på problemet i en ny oplysningskampagne.

Ny oplysningskampagne sætter fokus på problemet
Rigtig mange danskere får hver nat afbrudt deres nattesøvn, fordi de skal op for at tisse. De har det, der med et lægefagligt udtryk kaldes nykturi. Det rammer hver anden af de 50-årige, og tallet stiger markant med alderen, så 70 procent over 65 år og 90 procent af de 90 årige har nykturi.
For nogle medfører det ikke nogen gener at skulle stå op om natten, mens det for andre kan være et stort problem. Især hvis turen går til toilettet flere gange, og man efterfølgende har svært ved at falde i søvn igen. Søvnforstyrrelser kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed. I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser også være skadelige for helbredet og blandt andet øge risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme.
Mange tror imidlertid, at nattetisseri er et aldersfænomen, man bare må leve med. Men sådan behøver det ikke at være. Derfor lancerer Netdoktor nu en oplysningskampagne, hardunykturi.dk, der skal sætte fokus på nattetisseri.
”At skulle op at tisse om natten kan være fuldstændig harmløst, men afhængig af ens livssituation og hvor mange gange søvnen bliver afbrudt, kan det både være stærkt generende for en selv og ens partner, ligesom det kan have betydning for helbredet. Men ofte er der en underliggende årsag, som man kan gøre noget ved. Derfor vil vi med kampagnen gerne give almindelige mennesker mulighed for at blive klogere på nykturi og nattetisseri”, siger læge og direktør for Netdoktor Rikke Esbjerg.

Tag test og få viden
Når problemerne med nykturi stiger efterhånden, som man bliver ældre, skyldes det, at urinblæren bliver mindre elastisk, og at man med alderen begynder at producere mere urin om natten. I nogle tilfælde kan forklaringen dog også være en egentlig overproduktion af urin om natten, såkaldt natlig polyuri, ligesom nattetisseriet kan dække over mere alvorlige underliggende sygdomme.
For at få et overblik over, om man lider af nykturi, og hvordan det påvirker ens liv, kan man på hardunykturi.dk tage en test. Her får man indblik i lidelsen sammen med viden om, hvad der kan gøres. Blandt andet muligheden for at se på ens vaner og livsstil, ligesom man kan blive klædt bedre på til et besøg hos lægen, der kan hjælpe med svar på, om man kan få gavn af en behandling for nykturi.
”Mange mennesker er ikke opmærksomme på, hvor vigtig søvnen er for deres helbred og velbefindende. Nu kan man blive klogere på nykturi, og om det påvirker en i en sådan grad, at man for eksempel vil tage en snak med sin læge om det. Nykturi behøver ikke være noget, man bare lever med”, siger læge og direktør for Netdoktor Rikke Esbjerg.

Oplysningskampagnen om nykturi løber i hele 2017, og man kan allerede nu tage videnstesten på Hardunykturi.dk

Fakta om nykturi og søvn:

  • Hvad er nykturi?
    Nykturi er det latinske udtryk for, at man vågner en eller flere gange om natten for at tisse, og at man sover både før og efter.
  • Hvor mange danskere har nykturi?
    Nykturi er omtrent lige udbredt blandt mænd og kvinder
    Nykturi bliver mere og mere udbredt med alderen
    Mere end halvdelen af alle over 50 år og op til 70 procent af alle personer over 65 år har nykturi. 
  • Hvad betyder nykturi for helbredet?
    Nykturi er en af de mest almindelige årsager til afbrudt nattesøvn
    Forstyrrelser af nattesøvnen kan føre til nedsat livskvalitet i form af træthed og nedtrykthed
    Træthed kan føre til koncentrationsproblemer og øge risikoen for ulykker
    Hos ældre er nykturi en væsentlig risiko i forhold til faldulykker
    Søvnforstyrrelser kan også give dårligere helbred ved at påvirke fx blodsukkerbalance og immunforsvar
    I grelle tilfælde kan søvnforstyrrelser øge risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme
  • Hvad kan du gøre for din søvn?
    Undgå øl, kaffe og te om aftenen – det er vanddrivende
    Prøv at drikke mindre væske sent på dagen
    Undgå mad med højt saltindhold, som øger tørsten
    Fysisk aktivitet kan forbedre søvnen – undgå dog at motionere lige inden sengetid
    Overvej om stress eller uro spiller en rolle
    Hvis du er generet af nattetisning, har mistanke om at der kan ligge en sygdom bag eller pludselig oplever store ændringer i forhold til det normale mønster, bør du overveje at tale med en læge om det. Forbered dig ved at udfylde et væske- og vandladningsskema, som kan hentes på Hardunykturi.dk
  • Kan nykturi behandles?
    Der er forskellige muligheder for at behandle nykturi. Det første skridt er at finde årsagen. Herefter kan behandlingen bestå af alt fra livsstilsændringer til blandt andet blæretræning og forskellige former for medicin.

Kilder bl.a. Netdoktor.dk, Sundhed.dk, Rigshospitalet.dk og Vidensraad.dk

Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^