Kategori: Sundhed

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig.

Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Migræne & triggerfaktorer

Migræne er en såkaldt episodisk hovedpine, dvs. en hovedpine der kommer i anfald, og som regel udløses af triggerfaktorer. 15 procent af den danske befolkning har haft migræne, hvilket gør migræne til en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.


Årsager til migræne

Mens undersøgelser viser, at migræne kan være arveligt betinget, så er årsagen til smerterne uklar. Symptomerne under et anfald skyldes formentlig, at der, som følge af en kemisk ubalance i nervetrådene omkring hjernens blodkar, opstår en udvidelse af blodkarrene.


Symptomer på migræne

De mest almindelige symptomer ved et migræneanfald er moderate eller stærke smerter, en pulserende eller strammende fornemmelse, forværring af smerter ved fysisk aktivitet, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, opkastninger og mavesmerter.


Udløsende faktorer/triggerfaktorer:

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig. Ved at blive klogere på dine triggerfaktorer, vil du i nogen grad kunne forebygge anfald. 

Almindeligkendte triggerfaktorer:

  • Stress og bekymring

  • Sult og uregelmæssige måltider

  • Dehydrering

  • Dårlige sovevaner
  • Kraftig sansepåvirkning
    fx støj, stærkt lys og stærke lugte
  • Smerter andre steder i kroppen

  • Hård fysisk anstrengelse

  • Koffein

  • Madvarer
    Røget fisk, stærke oste, produkter sødet med aspartan, nitrat i pølser og konserveret madvarer, skaldyr, stærk krydret mad, glutamat i fx valnødder og sojadrikke, chokolade, slik, fødevarer med højt saltindhold, og energidrikke med højt indhold af koffein.

  • Nedtrapning/seponering af antidepressiv medicin, fx:
    • SSRI-præparater, der benyttes til forebyggelse og behandling af depression, angst og tvangstilstande.
    • Udtrapning af benzodiazapiner, der anvendes ved angst og uro. Benzodiazepiner egner sig kun til akut behandling, da de kan føre til afhængighed allerede efter 4 ugers brug.
  • Dårligt indeklima

  • Ændringer i vejret (især trykkende, lummert vejr inden uvejr)

  • Alkohol

  • Tobak

  • Allergi

  • Ændringer i hormonbalancen


Behandling:

Blandt anbefalede metoder til behandling af migræne er naturligvis medicinsk behandling. Men behandling uden brug af medicin synes også at have en bemærkelsesværdig god effekt, om end der kun findes få videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.

Ifølge Dansk Hovedpine Selskab så bør en migræniker først og fremmest sætte sig grundigt ind i sygdommen. Viden om sygdommen kan forebygge en eventuel psykisk belastning i form af stress, tristhed og magtesløshed, som ofte kan opstå som følge af migræne.

Blandt forslag til behandling uden medicin eller som sideløbende behandling til medicinen, foreslår Dansk Hovedpine Selskab, at man registrerer og undgår de faktorer, der trigger migrænefaldene. Akupunktur kan i nogle tilfælde reducere antallet af hovedpinedage. Fysioterapi kan afhjælpe anspændthed og dårlig arbejdsstilling. Moderat fysisk aktivitet, bliver ligeledes nævnt som en vigtig del af behandlingen. Livsstilsændringer som søvn-, spise- og kostvaner, har også gavnlig effekt, ligesom meditation og egenomsorg, kan have en lindrende og beroligende effekt.

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^