Kategori: Sundhed

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig.

Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme 

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Migræne & triggerfaktorer

Migræne er en såkaldt episodisk hovedpine, dvs. en hovedpine der kommer i anfald, og som regel udløses af triggerfaktorer. 15 procent af den danske befolkning har haft migræne, hvilket gør migræne til en af de mest udbredte sygdomme i Danmark.


Årsager til migræne

Mens undersøgelser viser, at migræne kan være arveligt betinget, så er årsagen til smerterne uklar. Symptomerne under et anfald skyldes formentlig, at der, som følge af en kemisk ubalance i nervetrådene omkring hjernens blodkar, opstår en udvidelse af blodkarrene.


Symptomer på migræne

De mest almindelige symptomer ved et migræneanfald er moderate eller stærke smerter, en pulserende eller strammende fornemmelse, forværring af smerter ved fysisk aktivitet, kvalme, lys- og lydoverfølsomhed, opkastninger og mavesmerter.


Udløsende faktorer/triggerfaktorer:

Rigtig mange ting i hverdagen kan være med til at udløse et migræneanfald. Hvilke faktorer der trigger et anfald, er individuelt, men ved at føre en hovedpinedagbog, vil du som regel kunne se et mønster i de faktorer, der udløser migræne hos dig. Ved at blive klogere på dine triggerfaktorer, vil du i nogen grad kunne forebygge anfald. 

Almindeligkendte triggerfaktorer:

  • Stress og bekymring

  • Sult og uregelmæssige måltider

  • Dehydrering

  • Dårlige sovevaner
  • Kraftig sansepåvirkning
    fx støj, stærkt lys og stærke lugte
  • Smerter andre steder i kroppen

  • Hård fysisk anstrengelse

  • Koffein

  • Madvarer
    Røget fisk, stærke oste, produkter sødet med aspartan, nitrat i pølser og konserveret madvarer, skaldyr, stærk krydret mad, glutamat i fx valnødder og sojadrikke, chokolade, slik, fødevarer med højt saltindhold, og energidrikke med højt indhold af koffein.

  • Nedtrapning/seponering af antidepressiv medicin, fx:
    • SSRI-præparater, der benyttes til forebyggelse og behandling af depression, angst og tvangstilstande.
    • Udtrapning af benzodiazapiner, der anvendes ved angst og uro. Benzodiazepiner egner sig kun til akut behandling, da de kan føre til afhængighed allerede efter 4 ugers brug.
  • Dårligt indeklima

  • Ændringer i vejret (især trykkende, lummert vejr inden uvejr)

  • Alkohol

  • Tobak

  • Allergi

  • Ændringer i hormonbalancen


Behandling:

Blandt anbefalede metoder til behandling af migræne er naturligvis medicinsk behandling. Men behandling uden brug af medicin synes også at have en bemærkelsesværdig god effekt, om end der kun findes få videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.

Ifølge Dansk Hovedpine Selskab så bør en migræniker først og fremmest sætte sig grundigt ind i sygdommen. Viden om sygdommen kan forebygge en eventuel psykisk belastning i form af stress, tristhed og magtesløshed, som ofte kan opstå som følge af migræne.

Blandt forslag til behandling uden medicin eller som sideløbende behandling til medicinen, foreslår Dansk Hovedpine Selskab, at man registrerer og undgår de faktorer, der trigger migrænefaldene. Akupunktur kan i nogle tilfælde reducere antallet af hovedpinedage. Fysioterapi kan afhjælpe anspændthed og dårlig arbejdsstilling. Moderat fysisk aktivitet, bliver ligeledes nævnt som en vigtig del af behandlingen. Livsstilsændringer som søvn-, spise- og kostvaner, har også gavnlig effekt, ligesom meditation og egenomsorg, kan have en lindrende og beroligende effekt.

Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^