Kategori: Sundhed

Ifølge sundhed.dk kan en hunlus lægge 4-5 æg om dagen, som efter ca. 11 dage klækkes, og nye lus kommer ud. Det vil sige, at barnet i værste tilfælde kan have en lusefamilie på omkring 75 medlemmer, hvis der går 4 uger mellem luse-tjek.

Mange forældre tjekker ikke børnene for lus 

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn har lus, men denne indsats kan vise sig at være forgæves, når den sidste tredjedel ikke finder tættekammen frem oftere end hver 4. uge. Og på den tid kan problemet have udviklet sig til langt op over begge ører på børnene. Bogstaveligt talt.

Tjek for lus en gang om ugen

En ekspert inden for området mener, at det er problematisk, at så stor en del af forældrene ikke tjekker oftere for lus – netop fordi det er dem, der er de vigtigste aktører, hvis man skal lusene til livs.
"Indsatsen mod lus står og falder med forældrene. Det er altafgørende, at de er opmærksomme på, hvad der rører sig i børnenes hår. Tjekker de ikke for lus ofte nok, kan de stå med et problem, som pludselig har spredt sig til andre familiemedlemmer og børnenes venner. Det er en god idé at tjekke børnenes hår for lus mindst en gang om ugen, så man kan tage problemerne i opløbet," siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda, der producerer lusemidlet Licin, der behandler og forebygger lus.

Forældre informerer ikke skole og børnehave

Knap 1 ud af 3 af de adspurgte i undersøgelsen informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus – og det kan have konsekvenser.
"Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen eller i institutionen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at sprede sig til flere børn og familier, før det bliver opdaget," siger Kristine Kofoed.
Og der er faktisk en stor velvillighed blandt forældrene til at gøre noget, når klasselæreren eller pædagogen melder ud, at der er lus. Hele 90 % svarer nemlig, at de kæmmer en gang om ugen eller oftere, når de bliver informeret om luseangreb. Omfanget af luseangrebet kan dermed meget vel afhænge af, hvem lusene først finder vej til – er det et barn, hvis forældrene siger det videre, eller et, hvis forældre er tavse om lusene.

Alle kan få lus

Alle kan få lus, men det er især i skole- og institutionsmiljøerne, at lus spreder sig som en steppebrand. Det er nemlig typisk børn i alderen 3-12 år, der smittes, og det er altså lige meget, hvor grundigt du vasker poderne bag ørerne, for hygiejne spiller ingen rolle, når det kommer til at tiltrække lus. Faktisk kan du og dine børn også have lus uden at vide det – det er nemlig ikke alle, der oplever symptomer, når de bliver angrebet af lus.

Ikke alle oplever kløe, når de har lus, og for nogle kan der gå flere uger, før de får symptomer som kløe eller skællignende pletter der sidder fast i håret. Andre oplever det slet ikke. Når lusene bider i vores hud for at suge blod, kan spyttet fremkalde en allergisk reaktion, der gør, at det kommer til at klø. Når lusene først har bidt sig fast, kan de være svære at komme af med, men det er ikke umuligt.

Sådan kommer man effektivt lusene til livs:

  1. Grundig kæmning
    Du kan ikke komme uden om en grundig kæmning af håret. Det nemmeste er at gøre håret vådt, komme balsam i og rede det igennem, før du starter kæmningen med en tættekam, da det vil få lusene til at sidde stille. Væbn dig med tålmodighed – det tager lang tid at være grundig. Kæmning skal gøres hver anden dag i minimum 14 dage.
  2. Luseshampoo eller lusemidler
    Det kan være en god idé at supplere kæmningen med brug af luseshampoo eller lusemidler, der anvendes for at kvæle lusene og deres æg. Ældre midler, der indeholder stoffet permethrin, er der udviklet stor grad af resistens overfor, så derfor bør der i stedet anvendes Dimeticon-produkter. De er dokumenteret som mere effektive end permethrin.
    Du bør kun bruge lusemidler, på dem der har levende lus i håret.
  3. Alle skal behandles på samme tid
    Når et barn i institutionen eller familien er blevet ramt af lus, er det vigtigt, at alle får behandling på samme tid – også selvom de måske ikke udviser symptomer på at være smittet med lus. Hvis et andet barn eller familiemedlem har uopdagede æg i hovedbunden, vil disse når de udklækkes kunne smitte andre igen.
  4. Genbehandling
    Det er vigtigt, at man sørger for at genbehandle for at sikre sig, at man er kommet helt af med lusene – også deres æg. Lusene lægger nemlig 5-8 æg dagligt ved hovedbunden, som kan være svære at se. Æggene vokser efterfølgende ud med håret og ses som små hvide eller sorte prikker, og det er derfor vigtigt, at man med tålmodighed kæmmer håret hver anden dag i 14 dage, for at være sikker på at ingen æg efterfølgende udklækkes og fortsætter bestanden.
  5. Forebyggende
    Den bedste forebyggelse er at kæmme håret jævnligt. Da det ikke er alle, der oplever symptomer, er det den bedste måde at holde faren nede på. Der er også udviklet forskellige forebyggende midler, der sprayes i håret på alle familiemedlemmer i perioder med øget risiko for lus. 

 

Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^