Ingefær udråbt som årets hotteste grøntsag

Kategori: Sundhed

Ingefær udråbt som årets hotteste grøntsag 

Når ingefær fornyeligt, ved verdens største øko-messe, blev fremhævet som årets hotteste grøntsag, så skyldes det muligvis den lille rods ry som værende sundhedsfremmende superfood. Men når det kommer til at blive en mainstream grøntsag i de danske køkkener, så er det ingefærens fine smag, der gør udslaget. Rigtig mange sætter nemlig stor pris på den friske ingefærs unikke smag: Stærk og krydret med en let og varm aroma. Og sammen med danskernes hang til orientalskinspirerede retter, har ingefær fået den fine plads i grøntafdelingen. Her ligger den, side om side, med spinat, peberfrugt og forårsløg, klar til at sætte smag på retter som dhal, lynstegte grøntsager, sushi, indiske supper, -kylling og -kød.

Ingefær som naturmedicin
Som helseplante er ingefær kendt for en at have lindrende og helbredende effekt på en lang række fysiske dårligdomme, de færreste er dog videnskabeligt dokumenteret. Ufortrødent har den lille rod, indenfor naturmedicinens verden, et solidt ry som helbredende plante. Gennem tiden, såvel som i dag, bruges ingefær som naturmedicin for blandt andet:

  • at styrke blodkredsløbet
  • afhjælpe problemer med fordøjelsen
  • lindre mavesmerter og oppustethed
  • lindre forkølelse, virke bakteriedræbende og slimløsende

Enkelte videnskabelige studier dokumenterer, at indtag af ingefær kan have en lindrende virkning på kvalme *, og ifølge Gigtforeningen, så findes der studier, der peger på, at ingefær kan gavne personer med slidgigt ved at mindske lettere smerter samt øge bevægeligheden ved slidgigt i knæ og hofter. Men derudover, så findes der, ifølge Sundhed.dk, ingen forskningsresultater, som overbevisende bekræfter ingefærs positive effekt på helbredet.  

Gode tips om ingefær:

  • Ingefær kan rives på et rivejern eller hakkes meget fint
  • Ved at købe økologisk ingefær sikre du at den er produceret uden brug af sprøjtemidler
  • Ingefærknolde skal være friske, spændstige og på ingen måder indtørrede
  • Ingefærknolde holder et par uger, hvis de opbevares i plastpose i køleskabet
  • Ingefær kan eventuelt fryses hele til senere brug.
  • Ingefær skal ikke skrælles. Skallen skal skrabes af. Hvis det ikke er muligt, så er knolden for gammel.

 

* Ifølge Sundhedsstyrelsen frarådes brug af ingefær som naturmedicin til gravide med kvalme, men det gælder ikke for ingefær i te og madlavning, som gravide kan nyde uden bekymring.

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^