Andre råvarer som krydderi
Bogen handler ikke kun om ingefær, safran, kardemomme, spidskommen, peber, enebær, chili – og alle de andre smage og dufte, du umiddelbart tænker på, når du tænker krydderier. For Camilla kan det, der med at krydre mad med råvarer, man almindeligvis ikke ville kalde krydderier. I bogen kan du således også få inspiration til, hvordan du krydrer med f.eks. citrus, roser, skank – og med ansjoser!
”Ansjoser er et krydderi, mere end det egentlig er en råvare” forklarer Camilla. ”Smagen er så koncentreret umami, man kan forestille sig. Og den har så rigeligt af det, at den kan brede sig ud over store flader af mad, som kommer til at smage vidunderligt, udefinerligt ’mooreish’ – og overhoved ikke af fisk.”
Camilla Plum er så begejstret for den lille fisk og dens fine smag, at hun har dedikeret hele første kapitel til ansjoser.
”Der er stolte traditioner for ansjossaucer i hele Sydeuropa, for ansjoser giver en uimodståelig dyb aroma til saucer, marinader og dressinger” skriver Camilla i kapitlet. ”Der skal ansjoser i tapenade, og jeg kommer dem også i min pesto. Det kan nemlig give lidt umami-spunk til grøntsager, kød og æg – og i anchoïade dip til brød.”
Anchoïade kan nydes på toast, på hårdkogte æg, til koldt kød eller som dressing op en salat af romaineblade og brødcroutoner. Her får du Camilla Plums opskrift på ’En mild anchoïade’:
Mild anchoïade
Ingredienser:
- 6 saltede ansjosfileter
- Lidt finthakket hvidløg
- 2 hårdkogte æggeblommer
- 1 dl. olivenolie
- Citronsaft
Mos ansjoser, hvidløg og æggeblommer, og rør olien i som til en mayonnaise. Smag til med citronsaft, hvis du synes, at anchoïaden bliver for tyk, kan du fortynde med lidt vand.
_____________________________
Titel: Abracadabra - 1001 ret fra Camillas krydrede køkken
Forfatter: Camilla Plum
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bestil online