Kategori: Sundhed

Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld 

For nogle af os er det virkelig op ad bakke, når det kommer til at få den daglige motion. Lange arbejdsdage, et presset program på hjemmefronten og vinterens mørke og kulde gør det vanskeligt at finde motivationen til at komme afsted og få indhentet de anbefalede daglige 10.000 skridt. Og nu peger et nyt videnskabeligt studie på, at motivationen for nogle af os måske endda er yderligere udfordret af vores genetiske arv.

I studiet, hvor forskere så nærmere på, hvordan kemisammensætningen i hjernen påvirker vores motionsvaner, fandt man, at for en del af de testpersoner der manglede lyst og udholdenhed omkring motion, synes en genetisk variation at betyde, at deres hjerner i mindre grad udskilte lykkehormonet dopamin. Med mindre udskillelse af dopamin, udeblev den følelse af glæde, lykke og overskud, der af mange opleves som ’belønning’ for de fysiske anstrengelser. Og uden udsigt til belønning svandt motivationen og lysten til motion.

Så måske er der en god forklaring på, hvorfor nogle af os synes mindre motiveret til at motionere end andre. Studiet synes ihvertfald at forklare, hvorfor nogle af os har så svært ved at komme op af sofaen, og det kan samtidig blive den hidtil bedste undskyldning for at blive liggende. Men har man mistanke om, at den manglende lyst skyldes ens sammensætning af gener, så kan man jo også vælge at se det som en udfordring. For hvem gider finde sig i, at generne skal bestemme om man skal leve et langt og sundt liv?
Måske kan studiet hjælpe os med at acceptere, at det genetiske ophav, for nogens vedkommende kan betyde, at der skal ydes lidt mere, før man belønnes med dopamin-eufori. Med det in mente, kan man overveje hvorvidt der fx skal holdtræning eller en fastlagt træningsplan til at holde fast i træningen, og så er det måske også en god idé, at sørge for, på anden vis, at belønne sig selv for indsatsen.

Hold motivationen oppe med en fitness tracker

Mangler man motivation og vedholdenhed, så kan en fitness tracker være et godt værktøj. Mens disse små aktivitetsmålere efterhånden er standardudstyr blandt sportsudøvere, så kan det, for den almindelige motionist, forekomme en smule overdrevet ligefrem at have en tracker siddende på håndleddet 24-7. Ikke desto mindre, så byder de nyeste fitness trackere på rigtig mange smarte og gennemtænkte funktioner, som også kan hjælpe og motivere almindelige motionister til at få bevæget sig mere i hverdagen.

De nyeste fitness trackere kan, ud over at registrere dine skridt, også genkende og registrere hvilken form for træning, du er i gang med. Din tracker kan således blive den motivation, du har brug for, hvis du drømmer om at komme i gang med nye motionsformer og aktiviteter som fx løb, cykelture, dans, aerobic træning og svømning.

Med en fitnesstracker kan du, i den udstrækning du finder det motiverende, sætte dine personlige mål for såvel din motion og kost som din søvn, og du kan indstille din tracker til at minde dig om, at du skal bevæge dig og dermed reducere den stillesiddende tid.

Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^