Kategori: Sundhed

Gennembrud i stamcelleforskning

Gennembrud i stamcelleforskning  

Stamcelleforskere er, med en banebrydende opdagelse, et lille skridt nærmere på at kunne benytte stamceller i forbindelse med behandling af f.eks. Alzheimers syge og hjerteproblemer.

Matthias Mann, 44 år og professor ved Syddansk Universitet står i spidsen for forskning der på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis Alzheimer og hjerteproblemer


Lægevidenskaben har længe forsøgt at bruge <link _top stamceller>stamceller og deres unikke evner til at erstatte ødelagte eller mistede celler hos syge patienter. Men trods alle <link _top stamceller>stamcellernes gode evner, har manglende kendskab til dem gjort det svært at udnytte deres potentiale optimalt.

Nu har en forskergruppe fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet gjort en banebrydende opdagelse, der kan få stor betydning for fremtidens behandlinger af sygdomme og skader.

Gruppen har analyseret <link _top stamceller>stamcellernes proteiner og vist, hvilke af disse proteiner, der bliver aktive, når <link _top stamceller>stamcellerne udvikler sig.

”Dermed kan vi i langt højere grad påvirke <link _top stamceller>stamcellerne og styre den måde, de arbejder på. Det kan på sigt få revolutionerende betydning for behandlingen af patienter med eksempelvis <link _top alzheimer>Alzheimer og hjerteproblemer, fortæller professor Matthias Mann, der har stået i spidsen for forskningen.

Resultaterne gør sig samtidig bemærket ved at være et enestående eksempel på, hvordan proteinforskning og klinisk forskning kan forenes med store resultater til følge. Den teoretiske viden om <link _top stamceller>stamceller er nemlig allerede blevet afprøvet i praksis på universitets Medicinsk Bioteknologiske Center, hvor specialister har brugt metoden til at genskabe knogler hos mus.

”Tidligere har det nærmest været ”black magic”, hvordan <link _top stamceller>stamcellerne udviklede sig til for eksempel knogler til en ny finger hos en mand, der har mistet sin tommelfinger i en arbejdsskade. Nu har vi redskaberne til at forstå og effektivisere denne proces - og i fremtiden at overføre denne viden til andre områder, og dermed blive bedre til at skabe hjerneceller, hjerteceller eller hvad en patient nu måtte have brug for,” forklarer Mann.

Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^