Kategori: Sundhed

Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Ifølge forskerne så handler det om se muligheder frem for begrænsninger, værne og fremme lykkefølelse, og fokusere mindre på vores egentlige alder og mere på vores subjektive alder, dvs. hvor gamle vi føler os.

Selvom det kan være svært at abstrahere fra den stereotype forestilling om at alderdommen er en glædesløs og begivenhedsløs periode i livet præget af begrænsninger og sygdom, så kan fokus på de rare sider af tilværelsen blive vejen til et positive mindset, og en lang og lykkelig alderdom.

Da gennemsnitslevetiden i løbet af de sidste hundrede år, i forvejen er vokset fra 50 år til 83 år, så skylder vi os selv at få mest muligt ud af denne del af livet. Ved at arbejde med os selv og overveje vores tanker mønstre og handlinger, og ved at finde vores vilje og beslutsomhed frem, kan vi hjælpe os selv på vej til en aktiv og dejlig seniortilværelse.

Masser af mulighed for en oplevelsesrig og inspirerende hverdag

Ud over at passe godt på vores helbred, spise sundt, holde fast i de gode rutiner og holde os fysisk aktive, så findes der stribevis af aktiviteter, der kan være med til at fremme en positiv indstilling til seniorlivet:

Foreningsliv

Dyrk samvær og fællesskab. Find din lokalforening:

Motion i fællesskab

Hold dig fysisk aktiv. Tjek motionshold på:

Hjælpeorganisationer

De danske hjælpeorganisationer har stærkt brug for frivillige.

Højskoler

Danmark har lang tradition for højskoleophold, og tilbyder et stort udvalg af kortere og længere kursusophold med spændende foredrag og debatter og møde med inspirerende foredragsholdere og undervisere.

Kursus og videreuddannelse

Tilegn dig ny viden og færdigheder. Tjek aftenskolernes store udvalg af kurser, eller dyk ned i universiteternes tilbud om dag-, aften- og weekendkurser på universitetsniveau.

Anskaf dig et kæledyr

Hunde er fx godt selskab, opmuntre til daglige motion og øger livskvaliteten for alle mennesker, men måske i særlig grad for ældre. Læs mere om hvilke hunde, man anbefaler seniorer.

 


Kilde:

  • Kalir DM, Shrira A, Palgi Y, Batz C, Ben-Eliezer A, Heyman N, Lieberman D, Seleznev I, Shugaev I, Zaslavsky O, Zikrin E, Bodner E. Feeling Younger. "Rehabilitating Better: Reciprocal and Mediating Effects between Subjective Age and Functional Independence in Osteoporotic Fracture and Stroke Patients". 2022. PubMed.
  • Wurm, S., & Schäfer, S. K. "Gain- but not loss-related self-perceptions of aging predict mortality over a period of 23 years: A multidimensional approach". 2022. American Psychological Association.
  • Otto Brøns-Petersen. "Forventet levetid vokset fra 50 år i 1900 til 82 år i dag". 2022, Cepos.

 

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^