Kategori: Sundhed

Mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Motion har effekt – også hos de allermest udsatte

Er man småstresset, irritabel og i dårligt humør, så oplever de fleste af os, at en frisk gåtur kan gøre underværker. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og psykiske sundhed er velkendt, og mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Faktisk kan blot 35 minutters moderat fysisk aktivitet have indflydelse på risikoen for udvikling af depression, og det gælder, ifølge en artikel publiceret i The Harvard Gazette, også for mennesker, der, med en medfødt sårbarhed og ængstelighed, har øget genetisk risiko for at udvikle depression.
”Vores forskning viser, at selv når man har en arvelig disponeret sårbarhed, og dermed en særlig risiko for at udvikle depression, så har fysisk aktivitet en betydelig indflydelse på risikoen for at udvikle depression” siger Karmel Choi, der er forsker ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. På baggrund af hendes undersøgelser, der bygger på sundhedsdata fra undersøgelsens næsten 8.000 deltagere, konkluderer hun, at blot 35 minutter moderat fysisk aktivitet dagligt reducerer risikoen for depressioner med hele 17 procent.

Strategi for 300 millioner mennesker med depression

Resultatet er en del af et større forskningsprojekt, der undersøger hvordan og i hvilket omfang livsstilsændringer kan reducere risikoen for depression. Depression er ikke kun en ekstrem ubehagelig sygdom, den har også store omkostninger både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge Psykiatrifonden udvikler hver femte eller sjette dansker på et tidspunkt i livet symptomer på depression. Depression er således så udbredt og almindeligt, at selvom vi ikke selv rammes af depression, så vil vi sandsynligvis alle opleve depression på tæt hold på et tidspunkt, fx blandt kollegaer, venner og familie, der rammes af sygdommen.

Og blandt resten af verdens befolkning udgør depression og depressive lidelser ligeledes en både menneskelig og samfundsøkonomisk belastning. Ifølge WHO oplever op mod 300 millioner mennesker hver dag symptomer på depression.
"Omfanget af depression rundt om i verden understreger behovet for effektive strategier, der kan hjælpe mennesker med depression” siger Karmel Choi. Og her kan fysisk aktivitet være et effektivt redskab, som alle mennesker verden over kan have glæde af, fordi det ikke kræver nogen særlige forudsætninger.
”Vi mener, der kan være mange faktorer, der kan være en del af en strategi, der skal gøre mennesket mere modstandsdygtig og mindske risikoen for at udvikle depression. Her kan fysisk aktivitet være en vigtig del af forebyggelsen”.


Symptomer ved depression

Ifølge Psykiatrifonden kan fysiske smerter, hovedpine, spændinger og søvnløshed være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Her er nogle af de mest almindelige tegn på depression, som, ifølge Psykiatrifonden og Sundhedsstyrelsen, bør være anledning til at man konsultere sin læge:

Symptomer på depression kan være, at:

  • man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode uden at kunne pege på en årsag    
  • man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • man ikke kan koncentrere sig som sædvanligt
  • man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • søvnkvaliteten er dårlig; man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget
  • man enten har stærkt nedsat eller overdreven appetit
  • der kan forekomme selvmordstanker
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^