Kategori: Sundhed

Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Det skal jeg fortælle dig. Omkring overgangsalderen gennemgår din krop massive forandringer, og det betyder desværre vægtstigning for mange kvinder – faktisk for over 70%. Så stop selvbebrejdelserne, for de gør kun det hele værre, og sæt dig i stedet ind i, hvad det er for udfordringer du nu står med, for der er nemlig en helt naturlig forklaring på det, du oplever.

Det handler hverken om manglende viljestyrke eller dårlige vaner, men om manglende viden og indsigt i din egen krops mekanismer. Du har brug for at vide, hvordan din krops biokemi (altså de interne processer) fungerer efter 40+, og du har brug for at vide, hvad du nu skal gøre, for at genvinde en slank og sund skikkelse.

Hold modet oppe, for med indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, hormonel ubalance, stofskifte og stress, vil du være i stand til at tabe ekstra kilo og holde normalvægten.

Hvorfor driller vægten pludselig?

De mest almindelige årsager til vægtøgning efter 40-årsalderen er:

  • hormonerne ændrer sig.
  • fedtet sætter sig anderledes.
  • muskelmassen reduceres.
  • stofskiftet falder.
  • søvnen bliver dårligere.

Det betyder bl.a., at din krops evne til at håndtere kulhydrater og forbrænde fedtdepoterne falder. Det handler ikke længere om, hvor mange kalorier du får, men hvor de kommer fra. Dét påvirker nemlig din krops biokemi og dermed både vægten og velværet.

Skjult insulinresistens

Hormonforandringer – eller et højt sukker- og kulhydratindtag gennem mange år – kan føre til skjult insulinresistens. Det er usynligt i de almindelige blodprøver, men gør det utrolig svært at holde sin normalvægt eller tabe sig.

Det forhøjede insulinniveau efter måltider får dine fedtceller til at gå i baglås, så kroppen ikke længere kan forbruge sit fedt. Uanset hvor få kalorier du indtager, sniger der sig bare flere kilo på sidebenene - og måske også et par livsstilssygdomme.

Forstå din krops nye biokemi

Vil du beholde faconen fra tidligere i livet, har du derfor brug for noget bedre brændstof. På mine forløb anbefaler jeg en særlig lav kulhydratkost. Jeg kalder det cellemad. Den består af gode, naturlige råvarer sprængfulde af næringsstoffer, antioxidanter og sundt fedt.

Cellemaden er lækker, og man bliver faktisk afhængig af den, når man først har smagt og mærket effekten af den. Når du ændrer din kost til cellemad, kommer der hurtigt balance i din biokemi. Kroppen kan igen forbrænde fedtet, og du vil endelig tabe dig, sprudle af energi og have det fantastisk i din krop.

Om Luuna Sommer

Forfatter Luuna Sommer er universitetsuddannet ernæringsterapeut (BSc Hons, University of Westminster, UK). Hun er også kvinden bag Luunasommer.dk, hvor hun med sin store viden om kost og sundhed, vejleder kvinder, der stræber efter en smallere talje og en sundere livsstil.

I Luunasommer-universet på Luunasommer.dk deler hun ud af sine erfaringer, og giver kvinder redskaberne til et liv med øget velvære og mere energi og overskud i hverdagen.

Det handler blandt andet om at give kvinder en større indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, forstå de biokemiske sammenhænge fx hvordan vi påvirkes af hormonel ubalance, vores stofskifte og den stress vi udsætter os selv for i hverdagen.

Med viden og indsigt, tips og strategier er vejen banet for et liv i balance, øget selvtilfredshed, bedre humør og mere energi og overskud til at nyde tilværelsen.

Læs mere om cellemad, biokemi og vægttab efter 40-årsalderen på Luunasommer.dk

Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^