Kategori: Sundhed

”Danmark har målt ved dødsfald i 2020 klaret sig godt gennem pandemien. Men vi lever stadig ikke nær så længe, som man gør i de fleste andre lande i Nord-, Vest- og Sydeuropa. Selvom de har været meget hårdt ramt af corona, har de haft et bedre udgangspunkt,” siger Knud Juel, professor emeritus, Statens Institut for Folkesundhed.

Danskerne lever længere – selv i et år med coronapandemi 

Selvom coronavirussen indtil videre har krævet en del dødsfald, fortsætter middellevetiden i Danmark med at stige. En gennemsnitlig dansker kan nu regne med at blive lidt over 81 år, hvilket er cirka fem måneder mere i forhold til 2016. Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Analysen er den første, der estimerer, hvad coronapandemien har betydet for middellevetiden i 2020 i Danmark samt en række andre lande i Europa. Tidligere beregninger har haft fokus på overdødeligheden i dele af 2020.

Dødeligheden falder

Forklaringen på den stigende middellevetid er ifølge professor emeritus Knud Juel, der står bag analysen, at de coronarelaterede dødsfald er blevet mere end opvejet af en generel nedgang i dødeligheden.

”I Danmark har vi ikke haft så mange coronarelaterede dødsfald, at det har kunnet bremse den generelle stigning i middellevetiden,” siger han.

Dét er også forklaringen længere nordpå. Nordmænd og finner har nemlig også i løbet af 2020 fået flere måneder lagt til deres middellevetid. I Norge er det to måneder mere end i Danmark, mens Finlands fremgang er den samme som Danmarks.

En brat forandring

Til gengæld ser det værre ud for mange af de lande, hvor virussen har kostet tusinder af liv. Disse lande mister flere måneder af deres middellevetid i forhold til 2016.

For eksempel kan Belgien og Portugal forvente at få kappet næsten et helt år af deres middellevetid, mens Spanien er det land i analysen, der har haft størst nedgang med 16 måneder.

”Det er en meget stor og brat forandring, der er sket på kort tid. Vi skal tilbage til 2. verdenskrig for at se lige så stor en nedgang i middellevetiden, som de her lande nu oplever,” siger Knud Juel.

Sverige, Holland, Frankrig, Schweiz og Østrig har mistet 7-9 måneder af deres middellevetid.

Vi har kortere levetid end mange lande

Selvom middellevetiden i Danmark på blot fire år, fra 2016 til 2020, er øget med næsten et halvt år, er der stadig mange europæiske lande, der har længere middellevetid – også selvom de har mistet mere end et halvt års middellevetid i forbindelse med pandemien.

”Danmark har målt ved dødsfald i 2020 klaret sig godt gennem pandemien. Men vi lever stadig ikke nær så længe, som man gør i de fleste andre lande i Nord-, Vest- og Sydeuropa. Selvom de har været meget hårdt ramt af corona, har de haft et bedre udgangspunkt,” siger Knud Juel. 

Middellevetiden i Danmark og 10 europæiske lande 

De lande, der indgår i analysen, er alle de større lande fra Nord-, Vest- og Sydeuropa, hvor der på nuværende tidspunkt findes sammenlignelige data fra de samme kilder.

Den mest sikre måde til at sammenligne dødeligheden mellem forskellige lande under corona-pandemien fås ved at betragte dødsfald af alle årsager. Herved undgås problemet ifølge Knud Juel med forskelle i registrering af coronarelaterede dødsfald, og at andre dødsfald også kunne være knyttet til pandemien.

Middellevetiden for 2016 er beregnet som et gennemsnit for 2014-18, da ikke alle lande endnu ikke har data for 2019.

Kilde: tatens Institut for Folkesundhed, Human Mortality Database og Eurostat.

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen 

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse 

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien 

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,…

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens? 

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen 

Uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten. Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en akut trang til at bevæge benene, der som regel ind…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^