Kategori: Sundhed

”Danmark har målt ved dødsfald i 2020 klaret sig godt gennem pandemien. Men vi lever stadig ikke nær så længe, som man gør i de fleste andre lande i Nord-, Vest- og Sydeuropa. Selvom de har været meget hårdt ramt af corona, har de haft et bedre udgangspunkt,” siger Knud Juel, professor emeritus, Statens Institut for Folkesundhed.

Danskerne lever længere – selv i et år med coronapandemi 

Selvom coronavirussen indtil videre har krævet en del dødsfald, fortsætter middellevetiden i Danmark med at stige. En gennemsnitlig dansker kan nu regne med at blive lidt over 81 år, hvilket er cirka fem måneder mere i forhold til 2016. Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Analysen er den første, der estimerer, hvad coronapandemien har betydet for middellevetiden i 2020 i Danmark samt en række andre lande i Europa. Tidligere beregninger har haft fokus på overdødeligheden i dele af 2020.

Dødeligheden falder

Forklaringen på den stigende middellevetid er ifølge professor emeritus Knud Juel, der står bag analysen, at de coronarelaterede dødsfald er blevet mere end opvejet af en generel nedgang i dødeligheden.

”I Danmark har vi ikke haft så mange coronarelaterede dødsfald, at det har kunnet bremse den generelle stigning i middellevetiden,” siger han.

Dét er også forklaringen længere nordpå. Nordmænd og finner har nemlig også i løbet af 2020 fået flere måneder lagt til deres middellevetid. I Norge er det to måneder mere end i Danmark, mens Finlands fremgang er den samme som Danmarks.

En brat forandring

Til gengæld ser det værre ud for mange af de lande, hvor virussen har kostet tusinder af liv. Disse lande mister flere måneder af deres middellevetid i forhold til 2016.

For eksempel kan Belgien og Portugal forvente at få kappet næsten et helt år af deres middellevetid, mens Spanien er det land i analysen, der har haft størst nedgang med 16 måneder.

”Det er en meget stor og brat forandring, der er sket på kort tid. Vi skal tilbage til 2. verdenskrig for at se lige så stor en nedgang i middellevetiden, som de her lande nu oplever,” siger Knud Juel.

Sverige, Holland, Frankrig, Schweiz og Østrig har mistet 7-9 måneder af deres middellevetid.

Vi har kortere levetid end mange lande

Selvom middellevetiden i Danmark på blot fire år, fra 2016 til 2020, er øget med næsten et halvt år, er der stadig mange europæiske lande, der har længere middellevetid – også selvom de har mistet mere end et halvt års middellevetid i forbindelse med pandemien.

”Danmark har målt ved dødsfald i 2020 klaret sig godt gennem pandemien. Men vi lever stadig ikke nær så længe, som man gør i de fleste andre lande i Nord-, Vest- og Sydeuropa. Selvom de har været meget hårdt ramt af corona, har de haft et bedre udgangspunkt,” siger Knud Juel. 

Middellevetiden i Danmark og 10 europæiske lande 

De lande, der indgår i analysen, er alle de større lande fra Nord-, Vest- og Sydeuropa, hvor der på nuværende tidspunkt findes sammenlignelige data fra de samme kilder.

Den mest sikre måde til at sammenligne dødeligheden mellem forskellige lande under corona-pandemien fås ved at betragte dødsfald af alle årsager. Herved undgås problemet ifølge Knud Juel med forskelle i registrering af coronarelaterede dødsfald, og at andre dødsfald også kunne være knyttet til pandemien.

Middellevetiden for 2016 er beregnet som et gennemsnit for 2014-18, da ikke alle lande endnu ikke har data for 2019.

Kilde: tatens Institut for Folkesundhed, Human Mortality Database og Eurostat.

Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Sundhed
Børnepsykolog Charlotte Diamant: Forældres helbredsangst påvirker barnet 

Danskerne søger i stigende grad efter helbredsmæssig information på internettet til private formål. Mens det i år gælder for næsten hver tredje dansker, gjaldt det for fem procent færre i 2018, og for ti år siden var det kun lidt mere end hver anden, der søgte efter helbredsmæssig information…

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet 

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood? 

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem 

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?  

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt? 

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^