Kategori: Sundhed

Kan D-vitamin og C-vitamin bruges til forebyggelse og behandling COVID-19?

COVID-19: Nyt om D- og C-vitamin 

Det har været tre lange måneder med rigtig mange restriktioner og mange store tab. Nu åbnes der igen op for Danmark: Forbuddet mod forsamlinger er hævet til 50 personer og vi kan igen besøge vores ældre på plejehjemmene. Nu kan film igen ses i biografen og træningen foregå i fitnesscenter eller svømmehal, ligesom det igen er muligt at hygge sig på caféer og restauranter.

Ingen ved helt om disse lempelser vil resultere i øget smittespredning, men ifølge den statusrapport, som Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort, så er der 'endnu ikke tegn på mærkbare ændringer i omfanget af samfundsmitte på trods af den begyndende åbning af samfundet'.

Er krisen overstået?

Det betyder imidlertid hverken at krisen er ovre, eller at der ikke er risiko for en ny bølge af coronaepidemi. For selvom Sundhedsstyrelsen midt i maj betegnede det som 'meget usandsynligt at se en egentlig anden bølge', så bygger konklusionen på et spinkelt grundlag, fordi mængde af data man har til rådighed fortsat er begrænset.

Indtil videre har kontrol af smittespredning gennem hosteetikette, håndhygiejne, mundbind og social afstand været de eneste våben i kampen mod epidemien, til gengæld vurderer forskere at indsatsen har sparet verdenssamfundet for mange millioner COVID-19 dødsfald

Selvom disse praktiske forholdsregler vurderes som effektive i forhold til antallet af dødsfald, og strategien samtidig har lettet presset på sundhedsvæsnet, så kan især reglen om social afstand naturligvis ikke håndhæves på sigt. Derfor arbejdes der verden over på højtryk for at udvikle en vaccine mod COVID-19. Processen er imidlertid en yderst omfattende og tidskrævende opgave; Først skal en effektiv vaccine findes, og siden skal man sikre, at vaccinen ikke medfører alvorlige bivirkninger og skader. Derfor forventes en COVID-19 vaccine først at være klar i løbet af næste år.

Kan vitaminer forebygge COVID-19?

I mellemtiden forskes der i hvilke befolkningsgrupper, der er mest udsatte og hvordan de bedst beskyttes, men også hvorvidt fx kost- og livsstilsmønstre kan have indflydelse på, hvor hårdt man bliver ramt af COVID-19.

I den forbindelse er det nærliggende blandt andet at kigge på, hvorvidt vitaminer kan have en forebyggende effekt. Med den enorme viden man har om vitaminer, er det nemmere at spore hvilke der muligvis kan have en forebyggende effekt. Samtidig er vitaminer og mineraler i de fleste tilfælde relativt ufarlige at indtage og derfor nemmere at teste end en potentiel vaccine.

Blandt de vitaminer, der i øjeblikket især forskes i, er C-vitamin og D-vitamin. Klik ind og læs om noget af den seneste forskning.

Forebyggelse af birkepollen allergi
Sundhed
Tidlig og mere intens: Nu begynder birkepollensæsonen 

For omkring en halv million danskere med birkepollenallergi er foråret en udfordrende tid. Nu er sæsonen officielt i gang, og ifølge Astma-Allergi Danmark er det både tidligere og mere intenst end tidligere år. Den milde vinter og lune start på april har sat skub i blomstringen af landets birketræer…

Læs mere
Undgå ondt i ryggen, når du går i haven
Haven & altanen
Haven: Sådan slipper du for rygsmerter ved havearbejde 

Havearbejde kan være en kilde til både glæde og fysisk velvære – men det kan også belaste kroppen, hvis man ikke passer på. Især ryggen er udsat, når vi bøjer os, løfter og arbejder i uvante stillinger.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er lænderygbesvær en af de mest udbredte smertetilstande i Danmark.…

Læs mere
Fermenterede fødevarer og serotonin – forbindelsen mellem tarm og hjerne
Sundhed
Kan fermenteret mad påvirke dit humør? Tarmfloraens skjulte forbindelse til mental sundhed 

Måske har du hørt om den særlige forbindelse mellem tarmen og hjernen – et samspil, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed i forskningen. Det viser sig, at de bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem, ikke kun påvirker vores fysiske helbred, men også vores mentale velbefindende. Men…

Læs mere
Hvordan fermenterede fødevarer fremmer en sund fordøjelse
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Fermenteret mad er en trend – men hvad siger forskningen om sundhedsfordelene?
Sundhed
Hvad er hypen omkring fermenteret mad? 

Kimchi, kombucha, surkål og kefir – fermenterede fødevarer er overalt for tiden. Sundhedsblogs og medier bugner af opskrifter på fermenteret mad, men hvad er det egentlig, der gør dem så specielle? Er det blot endnu en sundhedstrend, eller er fermenteret mad noget vi alle burde finde plads til på…

Læs mere
Sundhed
IBS – en udbredt, men overset lidelse, der kan tage styringen over din hverdag 

Irritabel tyktarm – også kendt som IBS (irritable bowel syndrome) – er en af de mest almindelige mave-tarmlidelser. Selvom lidelsen er ufarlig, kan den være yderst generende og påvirke livskvaliteten, sociale aktiviteter og arbejdsliv. Mange IBS-ramte føler sig overladt til sig selv, fordi…

Læs mere
Hvad du bør vide om fermenterede fødevarer
Sundhed
Fermenteret mad: Hvad du bør vide, før du går all-in 

Fermenterede fødevarer er blevet en af de mest hypede sundhedstrends – og med god grund. De kan styrke tarmfloraen, forbedre fordøjelsen og måske endda påvirke vores humør. Men betyder det, at du bare skal fylde din kost med kimchi, kombucha og kefir? Ikke nødvendigvis. Fermenteret mad kan være…

Læs mere
Fermenterede fødevarer indeholder gavnlige bakterier, der kan understøtte fordøjelsen og vægtbalancen
Sundhed
Kan fermenterede fødevarer fremme vægttab? 

Fermenterede fødevarer har fået stigende opmærksomhed for deres gavnlige effekter på tarmfloraen, men kan de også spille en rolle i vægttab? Forskning tyder på, at en sund tarmflora kan være en nøglefaktor i reguleringen af appetit, stofskifte og fordøjelse – og her kan fermenterede fødevarer gøre…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Vitaminer og mineraler mod træthed – få mere energi naturligt
Sundhed
Vitaminer og mineraler mod træthed: Din huskeliste til mere energi 

Føler du dig ofte træt, uoplagt eller uden overskud? Mangel på vigtige vitaminer og mineraler kan være en af årsagerne. Kroppen har brug for næringsstoffer til at producere energi, understøtte stofskiftet og transportere ilt rundt i kroppen.

Her får du en oversigt over de vigtigste vitaminer og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^