400.000 danskere lider af helårsallergi

Kategori: Sundhed

400.000 danskere lider af helårsallergi 

Ubehandlet allergi kan udvikle sig til astma, og her i den kolde tid risikerer mange danskere ikke at få den korrekte behandling, da de forveksler deres allergisymptomer med forkølelse.

Der er masser af fokus på allergi i maj og juni, hvor pollen-synderne græs og birk hærger landet. Men rent faktisk burde allergi være på dagsordenen hele året, da godt 400.000 danskere døjer med helårsallergi. Når man taler om helårsallergi, handler det om, at man er allergisk over for allergikilder, der kan forekomme hele året, fx husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp. Netop her i efteråret, hvor det er koldt og alle rykker indenfor, kommer vi i tæt kontakt til husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp – tre ting, som trigger helårsallergi. Derfor oplever mange danskere nyseture, løbenæse og kløende øjne i øjeblikket. Men da symptomerne minder om en forkølelse – som også er i sæson – risikerer flere at vælge en forkert behandlingsform.

"Vi oplever, at der er mange, der tror, de går rundt med en længerevarende forkølelse her i de kolde måneder. Men der er faktisk stor sandsynlighed for, at de i virkeligheden har helårsallergi. Symptomerne ligger dog så tæt op ad hinanden, at det kan være svært at skelne – men er du ekstra opmærksom, kan det godt lade sig gøre," siger Sune Faurschou, farmaceut og Head of Marketing  hos medicinalvirksomheden Mylan.

Tjek indholdet af dit lommetørklæde

Du kan få hjælp til at skelne helårsallergi fra forkølelse ved at se nærmere på varigheden af dine symptomer samt indholdet i dit lommetørklæde. En forkølelse er ofte overstået efter en uge, mens helårsallergi kan medføre løbenæse og nyseture i flere uger eller måneder ad gangen. På samme måde peger det på allergi, hvis dit snot vedvarende er tyndt og klart, mens der er større sandsynlighed for en forkølelse, hvis det er tykt, gulligt eller uklart.

Styr på indeklimaet

Mange af de ting, der trigger din helårsallergi, findes inden for hjemmets fire vægge, og derfor er vi ekstra udsatte, når temperaturen falder, og vi rykker indenfor. Ifølge Sundhedsstyrelsen opholder ca. 90% af alle voksne danskere sig i boligen mindst 13 timer i døgnet – og dertil kommer tiden på arbejdspladsen. Så der er ikke noget at sige til, at vi kæmper med husstøvmider og skimmelsvamp. Sune Faurschou giver to råd til, hvordan man bekæmper allergien.

"Først og fremmest er det vigtigt at lufte ud, og gerne flere gange om dagen. Med gennemtræk vel at mærke. Det afhjælper både husstøvmider, hår fra kæledyr og skimmelsvamp. For det andet bør man gå til sin læge, hvis man har nyseture og løbenæse gennem en længere periode. Ubehandlet allergi kan nemlig føre til udvikling af astma".

Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^