Selvmordstanker er tabu

Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Torsdag den 10. september er 'World Suicide Prevention Day' - et initiativ, som WHO har stiftet for at yde en verdensomspændende indsats for at forebygge selvmord. DR3 har valgt at markere initiativet med et tema om et af de mest tabubelagte emner i samfundet. Temaet sættes i gang med forpremiere på dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?' den 10. september på dr.dk, og foldes ud i uge 38 med en helt ny reportageserie i otte afsnit - 'Tæt på Selvmord'.

Et stort tabu
Vi danskere er verdens lykkeligste folk, alligevel forsøger omkring 20 af os hver dag at begå selvmord. Det kan være svært at fortælle, at man har selvmordstanker - både fordi det kan såre ens nærmeste, at man ikke har lyst til at leve, men også fordi det er svært for omgivelserne at vide hvad de skal stille op. Selvmord er derfor et af de mest tabubelagte emner i samfundet:
"I Danmark dør næsten to om dagen af selvmord - det er faktisk flere end der dør i trafikken. Mennesker med selvmordstanker er ofte meget isolerede med deres følelser og har svært ved at række ud og få hjælp. Vi vil gerne være med til at bryde tabuet, og give dem en chance for at fortælle, hvordan det føles at være dem. Og så vil vi fortælle vores seere, der tumler med lignende tanker og følelser, at de ikke er alene og at det er ok at sige højt, hvordan de har det og hvor de kan søge hjælp," siger redaktør på DR3 Trine Skovgaard.

Ny reportageserie går tæt på unge med selvmordstanker
Den helt nye reportageserie - 'Tæt på Selvmord' - handler om, hvordan det er at leve med selvmordstanker. DR3 har bedt ti unge danskere om at filme deres hverdag og dokumentere hvordan det er at leve med tanker der er så forbudte, at de kan være svære at dele med andre. Hvor kommer selvmordstankerne fra, og hvordan undgår de at handle på dem?
Serien følger blandt andet Mette, der har haft en hård barndom og har ti selvmordsforsøg bag sig. Hun er på vej til Tyrkiet for at besøge sin kæreste Aykut, men frygter at en overdosis af følelser kan trigge hendes selvmordstanker. Patric fylder 30, er arbejdsløs og bor hjemme hos sin mor. Han føler sig isoleret og har svært ved at tale med sin mor om sine tanker og følelser. Cille øver sig i at føle glæde med kæresten Steen efter en dyb depression. I serien skal hun til at starte på Kolding Designskole og stoppe med sin antidepressive medicin.
'Tæt på selvmord' sendes i otte afsnit og får premiere på DR3 mandag 14. september klokken 21.30 Serien giver et rørende, varmt og ærligt indblik i, hvordan de unge hver dag kæmper for at vælge livet til. En kamp, der på trods af tunge tanker og tabubelagte følelser, også rummer glæde, håb og lyst til livet.

Dokumentar sætter fokus på arbejdet med forebyggelse
For første gang nogensinde åbner Livslinien nu dørene for et tv-hold og lader DR3 være en flue på væggen, mens frivillige rådgivere tager telefonen og taler for livet. Dokumentaren 'Livslinien - du vil gerne dø?', der har forpremiere på dr.dk på 'World Suicide Prevention Day' den 10. september, følger blandt andre Cecilie, der tager telefonen på Livslinien. Hun ved ikke hvem, hun får i røret, men hun ved dog med sikkerhed, at samtalen kommer til at handle om selvmord. Her sidder frivillige rådgivere hele tiden klar til at modtage anonyme opkald fra folk, der overvejer at begå selvmord. De ved, at samtaler kan redde liv.

Tema om selvmord på DR3:

  • 'Livslinien - du vil gerne dø?': Forpremiere torsdag den 10. september på dr.dk og premiere på DR3 21. september klokken 20.45
  • 'Tæt på selvmord': Fra mandag den 14. september klokken 21.30 og de følgende syv mandage på DR3.
Forhold ødelagt af mistro og jalousi
Humør, energi, sjæl og psyke
Forhold ødelagt af mistro og jalousi 

Fra brevkassen: For to år siden ødelagde hans jalousi deres forhold. De har savnet hinanden, og har nu været sammen igen, men han er stadig fuld af mistro.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Ballade hos naboen 

Fra brevkassen: Hvornår skal man blande sig i naboens affærer? spørger en læser, som ofte må lægge øre til naboens råben og overgreb.

Læs mere
Raserianfald
Menopause
Raserianfald 

Fra brevkassen: Hun føler, hun reagerer voldsomt på bagateller og har svært ved at styre sit temperament.

Læs mere
Stop op !
Humør, energi, sjæl og psyke
Stop op! 

Parterapeut Ingrid Ann Watson giver 10 gode råd til, hvordan du får øje på det gode i livet.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Træt og umotiveret efter ferie? 

Fra brevkassen: Hvordan kan man føle sig træt og umotiveret, når man netop har haft tre ugers ferie, spørger en læser. Læs brevkassens råd - og få en god og effekt øvelse, som fjerner stresstanker og løfter energiniveauet og humøret.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
De var det perfekte par - synes hun .. 

Fra brevkassen: Hun er meget fortvivlet over at have mistet sin kæreste og vil så gerne finde en måde at vinde ham tilbage på ...

Læs mere
Har det skidt på jobbet
Humør, energi, sjæl og psyke
Har det skidt på jobbet 

Fra brevkassen: Hun er så træt af den styrende klike kvinder på jobbet, at det påvirker hendes arbejde ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

Læs mere
Savner livsenergi
Sjæl & psyke
Savner livsenergi 

fra brevkassen: Hvordan genvinder man sin energi og lyst til livet ...

Læs mere
Dårligt humør?
Humør, energi, sjæl og psyke
Dårligt humør? 

Døjer du med dårligt humør? Ifølge forskning er der faktisk væsentlige fordele ved at være et lidt alvorligt og småpessimistisk menneske ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^