Det kan være svært at skulle se i øjnene, at et umiddelbart imødekommende og charmerende menneske viser sig at være et giftigt bekendtskab. Hold øje med faresignalerne, og drop forbindelsen inden du får investeret alt for meget af dig selv.

Sådan undgår du giftige bekendtskaber 

Der er nogle oplevelser, man helst havde været foruden. Det gælder fx de giftige bekendtskaber, som man bittert fortryder at have brugt ressourcer på. Desværre går der oftest alt for lang tid før man indser, at dét menneske, man umiddelbart fandt interessant, autentisk og empatisk, i virkeligheden er et rigtigt skidt bekendtskab. Al den imødekommenhed og interesse, man indledningsvist blev mødt med, viser sig at have været spil for galleriet.

Når det tager os så lang tid at indse, at vedkommende ikke er, hvad han/hun giver sig ud for, så skyldes det måske, at adfærden er så absurd og respektløs, at man er tilbøjelig til at tro, at der er noget, man selv har misforstået eller gjort forkert. Så man giver bekendtskabet en chance og gør sig ekstra umage for at vise, hvor dedikeret man er.  Først alt for sent får man øjnene op for bedraget, og da har man fået investeret så meget af sig selv, at det er svært at håndtere skuffelsen.

4 advarselssignaler, du bør reagere på

Så hvordan spotter man i tide et bekendtskab, der kan ende med at blive en rigtig dårlig oplevelse? Det er ikke nemt, men især fire tegn bør få os til at stoppe op:

 1. Når der er noget, der ikke rigtigt stemmer ...

  De fleste af os har en god intuitiv fornemmelse af, hvad det er for et menneske, vi står overfor, så ofte gælder de blot om at være opmærksom. Hvis en lille indre stemme hvisker, at der er noget her, der ikke stemmer, så skal den ikke sidde overhørig – også selvom man umiddelbart kan have svært ved at se, hvad det helt præcist er, der er galt.

  Som regel kan man blive klogere på et andet menneske ved at trække sig lidt, og tage sig tid til at observere, hvordan vedkommende agerer i samværet med andre mennesker.

 2. Hvis man flere gange føler sig afvist og ignoreret

  Hvis man i flere omgange føler sig ignoreret eller dårligt behandlet, så er det bedst at holde afstand. Lad være med at lefle for opmærksomhed, og lad være med at bide på krogen, når du kun allernådigst får den. Vent til du føler dig helt sikker på, at vedkommende har reelle hensigter og ægte interesse.

 3. Hvis vedkommende ikke kan sige undskyld

  Et menneske, der ikke kan give en undskyldning, hvor en undskyldning er berettiget, skal man ikke spilde tid på. Som regel bekræfter det, at man har med et indbildsk og arrogant menneske at gøre, som ser sig selv så højt hævet over andre, at vedkommende ikke føler sig forpligtet til at tage ansvar og erkende sine fejl.

 4. Hvis vedkommende foretrækker at omgås mennesker med succes og status

  Alle har brug for venners opmuntring og støtte og muligheden for at dele holdninger og erfaringer, så man har noget at reflektere over og spejle sig i. Vi er glade på venners vegne, når det går dem godt og de har succes, men vi har ingen forventning om, at deres succes vil fremme vores egen.

  Nogle mennesker er imidlertid så sygeligt optaget af andres sociale status, at de tilsidesætter alt og alle, hvis de får mulighed for at omgås nogen med succes og indflydelses. For dem handler det ikke om at de glædes på andres vegne, men om at høste fordelene af andres succes.

  Står man overfor et menneske, der tilsyneladende går mere op i magt og materielle goder end loyalitet og venskab, så bør man nøje overveje, hvad vedkommendes interesse i bekendtskabet er drevet af. Hvis det udsigten til at kunne sole sig i din succes, så bør du indstille dig på at vedkommende formentligt dropper forbindelsen og finder et nyt offer, når han/hun har fået, hvad de kom efter.
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje 

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^