"Hov, det falder mig lige ind, at ..." Det er samspillet mellem at kunne lytte til sin intuition, og evnen til at tænke rationelt, der er det afgørende for at kunne træffe gode beslutninger. De udgør hver en vigtig del af et hele, men hvis vi udelukkende handler ud fra logisk tænkning, går vi glip af al den vigtige information, vores intuition giver os.

Har du en god intuition? Bruger du den? 

Intuition er de spontane indskydelser, der dukker op, når vi står i en situation, der kræver en hurtig beslutning. Det er hjernes enestående evne til, på ganske få sekunder, at samle de erfaringer, vi har fra tidligere, og bruge dem som grundlag for nye beslutninger.

Har man en god intuition, og føler sig tryg ved at bruge den, så kan man opleve, at man, ved at kombinere sin intuition med logisk tænkning, er i stand til at træffe bedre beslutninger end de beslutninger, der alene træffes på baggrund af rationelle tanker og overvejelser.

En stærk intuition giver øget selvtillid og tillid til vores dømmekraft

Nogen mennesker er mere intuitive end andre, men alle kan øve sig på at blive bedre til at bruge og stole på deres intuition. Og dét kan der være mange fordele ved, for en god intuition kan ikke kun hjælpe os til træffe hurtige, fornuftige beslutninger, men kan samtidig være kilde til øget selvtillid og tillid til vores dømmekraft.

Hvor stærk en intuition, man har, afhænger naturligvis af omfanget af erfaringer akkumuleret i underbevidstheden. Det kræver stor opmærksomhed at tilegne sig nye erfaringer, og det kræver en god evne til at fortolke og bearbejde de indtryk vi får fra verdenen omkring os.

”Jeg ved, at jeg har ret – men jeg kan ikke lige huske hvorfor”

Oftest vil en intuitiv tanke være et resultat af mange forskellige erindringer - også erindringer, vi for længst har glemt oprindelsen af.

En vigtig forudsætning for at hjernen senere kan finde frem til den viden og erfaring, der er brug for, er, at der hersker er en vis orden i hukommelsen. Dét kræver at informationerne kategoriseres og aktiveres hensigtsmæssigt i hukommelsen. Kun på den måde er hjernen i stand til hurtigt at vurdere sammenhængen mellem den situation vi står i, og de erfaringer vi tidligere har gjort sig.

Hvorvidt vores erfaringer danner et fornuftigt grundlag for vores intuition, beror naturligvis også på kvaliteten af det, vi får lagret i hukommelsen. Derfor er det vigtigt, at vi løbende får revideret vores erindringer, efterhånden som vi får tilegnet os nye erfaringer. I modsat fald er der risiko for at gentage fortidens fejl eller drage konklusioner på et forkert grundlag.

Sådan får du flere erfaringer og en stærkere intuition


Vores intuition styrkes, når vi møder verden med åbne arme og nysgerrighed. Det giver os ganske enkelt adgang til flere indtryk og flere erfaringer.

Meget intuitive mennesker er nærværende og registrerer de spontane følerser, der opstår i kølvandet på dagens begivenheder. Senere bruger de tid på at reflekterer, og det betyder, at de erfaringer, der lagres i hukommelsen, i højere grad er er velovervejede og til at stole på.

Vigtigst er måske, at man er opmærksom på ikke at forveksle intuition med følelser. De to kan indimellem være svære at holde adskilt, men en intuitiv beslutning vil oftest være langt mere rationel, objektiv og til at stole på, end en beslutning truffet på baggrund af følelser.

Sundhed
Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Hvad gør du når andre overskrider dine grænser? 

Kan du tilgive utroskab, svigt, løgn, utaknemmelighed, grænseoverskridende adfærd, lede kommentarer til dine opslag på de sociale medier, eller svigermors evige bebrejdelser? Bliver du vred og frustreret, eller bider du det i dig?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Smukke bløde sommerfødder 

Træt og flad efter en lang dag? Et fodbad, efterfulgt af en god fodmassage er ikke kun rart for trætte fødder og urolige ben, men for hele kroppens ro og balance.

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Psykiateren: Kvinder med ADHD lider i stilhed 

I årevis har ADHD været en diagnose, som man hovedsaligt har kunnet hæfte på meget urolige drenge. Men nu tegner der sig, blandt eksperter internationalt, en generel opfattelse af, at formentlig lige så mange piger og kvinder har ADHD. Kvinderne har bare lidt i stilhed, fordi symptomerne er nogle…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Dansk Sprognævn: ’Årets Ord’ er 'Samfundssind' 

Coronaen har mildest talt sat sit præg på 2020, ligesom pandemien også har sat sine tydelige spor i ordhøsten og vores sprogbrug i årets løb. Det kunne også mærkes, da DR og Dansk Sprognævn fredag for 13. år i træk stod bag kåringen af ’Årets Ord’. Det hele foregik i en direkte udgave af ’Klog på…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Stresset, bekymret - eller bare trist over at sommeren er forbi?  

Indimellem bliver den positive tilgang til hverdagen udfordret, og så er det ikke altid lige nemt at bevare optimismen, energien og humøret. Men ifølge tysk forskning, så findes der en metode, som har vist sig særlig effektiv, når det kommer til at genfinde det gode humør.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Er du nysgerrig? 

Er tilværelsen blevet lidt grå og kedelig, så prøv at skrue op for din nysgerrighed. Et mere nysgerrigt syn på tilværelsen kan ofte bane vejen for nye oplevelser, styrke sociale relationer og give dig større indsigt i og forståelse af verden omkring dig.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje 

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^