Kategorier: Parforhold  -  Intimitet
Parforhold uden sex  

Fra brevkassen: Hun lever lykkeligt i et parforhold uden sex, men en artikel har fået hende til at overveje, om det er et problem ...

Hej brevkasse.
Jeg læste fornyeligt, at en ny undersøgelse viser, at hvert syvende par aldrig dyrker sex. Jeg følte mig ramt da jeg læste artiklen, for min mand gennem 13 år og jeg har så sjældent sex, at det nærmest er "aldrig".
Vi elsker hinanden højt og har stor gensidig respekt for hinanden. Vi har hus og tre dejlige børn, og er begge enige om, at vi er heldige og lykkelige med tilværelsen. Vi taler ikke rigtig om, at der går måneder mellem vi går i seng med hinanden, men i artiklen stod der at sexologer var rystede over, at par lever uden sex. Derfor vil jeg spørge dig, om det at vi ikke har sex, er et problem? Er det noget, jeg skal tale med ham om?
Når vi ikke taler om det, så tror jeg det hænger sammen med, at vi ikke vil stå i en situation, hvor vi føler, vi presser den anden. Jeg har i hvert fald ikke lyst til, at han skal være sammen med mig, med mindre han virkelig har lyst til det. På den anden side, så kan jeg jo ikke vide, om han i virkeligheden savner noget. Og jeg kan jo i bund og grund heller ikke vide, om han er sammen med en anden i smug.
Hvordan man kommer i gang med snakken?
PS. Synes du ligesom sexologerne, at det er "rystende", at vi har et forhold uden sex?

_________________________________________

Kære du, som lever i et forhold uden sex.

Tak for din mail, som rammer lige ned i et meget omdiskuteret emne i tiden. Du spørger om jeg, ligesom sexologerne, mener at det er rystende, at hver syvende par lever i et forhold uden sex. Hertil vil jeg svare, at jeg kun finder det problematisk, hvis den ene eller begge parterne i parforholdet lider under det manglende sexliv.

I en artikel i Kristeligt Dagblad lørdag den 6. oktober, udtaler formanden for Foreningen Sex & Samfund, Christian Graugaard: at der i undersøgelsen fra YouGov ikke er noget der tyder på, at de 14% af danske par, der aldrig har sex, syntes at have særlige problemer. Tværtimod er det helt naturligt, at par kan leve lykkeligt uden et aktivt sexliv, hvor man har hyppige samlejer.
Christian Graugaard påpeger også, at den generelle opfattelse af seksualitet synes meget smal. F.eks. er de fleste tilbøjelige til at sætte lighedstegn mellem sex og samleje, mens seksuelt samvær jo også kan være, at kysse og kramme, at ligge i ske, og at føle nærhed og intimitet med partneren.

Jeg er fuldstændig enig med Christian Graugaard, og jeg mener, at det er et problem, at der i vores samfund hersker en udbredt opfattelse af, at der er noget galt med et parforhold, hvis man ikke har samleje jævnligt. Når et hedder sig, at det er trist og tragisk, at der par, som ikke har sex, så er der jo ingen der har lyst til at indrømme eller snakke om, at de lever i et godt og velfungerende parforhold uden behov for regelmæssig samleje. På den måde bliver det et tabubelagt emne, noget man ikke snakker om, og det er ærgerligt, for så forbliver vi snæversynede.
I dit brev spørger du, om du og din mand bør tale sammen om, at I ikke har samleje. Hertil vil jeg foreslå, at du - uden at gøre det til et stort problem - skal tale med ham om, hvorvidt I hver i sær er tilfredse med tingene, som de er nu. Snak lidt sammen og find ud af om den ene af jer eller I begge har behov for, at I har samleje hyppigere end I har haft.
Mit råd til dig er, at du siger til din mand, at du gerne vil tale med ham om nogle tanker, du har gjort dig. Sørg for at det sker efter børnene er lagt i seng, så I har fred og ro, og sluk for de elektroniske medier, så I har hinandens fulde opmærksomhed. Tænd et lys, lav en kop kaffe eller skænk et glas vin. Vis gennem din adfærd, at det er en vigtig, men fredelig snak, I skal have.
Som du selv er inde på i dit brev, så kan emnet være svært at tale åbent og ærligt omkring. Sørg for, at I får snakket tingene godt igennem, så I undgår at en af jer føler sig bebrejdet eller sidder tilbage med skyldfølelse.
Du kan indlede snakken med at fortælle, at du har læst en artikel, som handlede om kærlighed uden sex, at det er et emne, som der skrives en del om i medierne for tiden, og at du har bidt mærke i, at nogle mennesker tilsyneladende finder det rystende og trist, at nogen lever på den måde. Derfor vil du gerne tale med ham om, hvad han mener, og høre om han savner, at der er mere sex i jeres forhold.
Jeg syntes også, at du selv skal være ærlig omkring, hvorvidt du selv ønsker, at I skal have samleje oftere. Hvis I begge eller en af jer finder det ønskeligt, at der bliver mere sex i jeres forhold, så må I forsøge at give dette område noget mere fokus. I må finde nogle måder, så I kan komme i gang igen, for der er ingen tvivl om, at det kan udvikle sig til et alvorligt problem for forholdet, hvis den ene af jer er meget utilfreds med tingenes tilstand.
Jeg ønsker dig mod og styrke til at tage hul på emnet, og håber at I får en konstruktiv snak.

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^